Sport

2014.06.19. 13:17

Szenvedve, megszállottként, feketén-fehéren

Debrecen - Heteken belül látható a mozikban Bódi László őszinte testépítő filmje.

Debrecen - Heteken belül látható a mozikban Bódi László őszinte testépítő filmje.

Nemrég készült el a debreceni Bódi László dokumentumfilmje, a Testépítés feketén-fehéren, melyet másfél év munkájával készítette el. A body buildinget valóban élethűen lefestő alkotást hamarosan néhány nagyváros mozivásznán szemlélhetjük meg.

Ismert bodysok

– Azért vágtam bele a film elkészítésébe, mert szerettem volna betekintést nyújtani a versenyszerű testépítés világába, a sportolókon keresztül pedig motiválni akartam a hétköznapi embereket, hogy majdnem bármit elérhetnek az életben, csak akarniuk kell – mondta az ifjú filmkészítő. – Szót ejtünk a teljesítményfokozásról is, igyekszünk leszámolni azokkal a negatív sztereotípiákkal, amelyeket a laikusok a sportághoz kötnek. A mondandónk lényege, hogy egyik élsportág sem mentes a doppingoktól, legyen szó atlétikáról, úszásról vagy éppen kerékpárról – fogalmazott az alkotó, aki a szereplőkkel egyetemben, mindenkit óva int a tiltott szerek használatától.

– Ez egy dokumentumfilm valós szereplőkkel, Bohos Kornél, Füzessy Tibor és Bereczki Krisztián látható benne, míg a sztoriban ugyan nem tűnik fel, de Dr. Gődény György szakgyógyszerész és testépítő rengeteg hasznos és hiteles információt oszt meg a nézőkkel a teljesítményfokozókról. Emellett Csuhai János és Molnár Péter bodybuilderek is szerepet kapnak pár percig, próbáltunk a filmbe belecsempészni minél több neves magyar versenyzőt. Provokatív voltam és igyekeztem kicsikarni a srácokból a válaszokat az összes érintett témában – fogalmazott Bódi.

Antiszociálisok

A dokumentumfilmben végigkísérhetjük a bodysok versenyfelkészülését, a megfelelő izomtömeg építésétől (tömegelés) kezdve az egyre keményebb diéta végéig, a nézők szembesülhetnek azzal az emberfeletti munkával és szigorú lemondással, ami versenyzéssel jár. Láthatjuk a koplalástól elgyötörten, teljesen kimerülten a színpadról letámolyogni a versenyzőket, akik valóban őszintén vallanak a kamera előtt.

Sok mindent elmond a film egyik jelenete, melyben Bohos Kornél arról beszél Bereczkivel, hogy a diéta miatt alig bírnak aludni, s mennyire nincs kedvük semmihez. – Ilyenkor teljesen antiszociális az ember, hányingerem van, ha hozzám szól valaki a teremben. Felveszem a fülhallgatót és legalább nem zavar senki – mondja Bohos a kamerába.

– Természetesen nagyon elégedett vagyok vele, mert sok közöm van ehhez a filmhez, de nem csak emiatt érzem azt, hogy tetszeni fog annak, aki megnézi – mondta már az alkotás elkészülte után Bohos Kornél. – Teljesen más szemszögből mutatja be a testépítést, mint egy videómegosztóra földobott motivációs kisfilm. Hiteles képet ad a sportágról, láttatja, hogy csak szenvedve mint a kutya és megszállottként lehet elérni benne valamit. Vicces volt, amikor Laci jött-ment körülöttünk a pizzájával, én meg nem ettem már harminc hete rendes kaját, el is küldtük onnan, de persze nincs harag – nevetett Bohos Kornél.

HBN-TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!