Sport

2014.06.10. 17:09

Náluk nem gond a tészta

Az olaszok nem ismerik a mi „mexikói átkunkat”, a hazai pastára és paradicsomra esküsznek.

Az olaszok nem ismerik a mi „mexikói átkunkat”, a hazai pastára és paradicsomra esküsznek.Idén már huszonnyolc éve annak, hogy utoljára világversenyen járt a magyar labdarúgó-válogatott, a Mezey-gárda akkor egy Szovjetunió elleni csúfos, 0–6-os vereséggel nyitott a mexikói vébén és a csoportmeccseket követően utazhatott is haza. Azóta sok mindent hallottunk felsorolni a kudarc vélt okaiként, rossz volt a formaidőzítés, „le kellett feküdnünk” a szovjeteknek és persze sok volt a fiúknak feltálalt mákos tészta, ezért nem bírtak futni.

Gyep repült Brazíliából

Úgy tűnik, az olasz válogatott a mi tésztás kálváriánkról nem értesült, mert a taljánok a brazíliai világbajnokságon is a pastára esküsznek, melyet egy héttel a nyitány előtt különgéppel szállítottak el Dél-Amerikába, ahogyan a hazai paradicsomot is – tudtuk meg Hegedüs Tamástól, a Debreceni Honvéd Olasz Focisuli szakágvezetőjét, aki két napot eltölthetett a a Squadra Azzurra firenzei edzőközpontjában. Mint kiderült, az azúrkékek nem bíznak semmit a véletlenre.

Paolo Rodolfi, az Újpest utánpótlás-vezetője jó barátja Cesare Prandellinek, az olasz szövetségi kapitánynak, rajta keresztül sikerült összehozni a találkozót a válogatottal. A brazíliai torna előtt természetesen százszázalékosan el vannak szeparálva a külvilágtól a keret tagjai, ezért is nagy dolog, hogy fogadták a stábunkat. Két napig lehettünk a coverciano-i központban, az edzések mellett megtekinthettük az olasz futball történelmét bemutató múzeumot is, este pedig alkalmunk nyílt beszélgetni Prandelli úrral és segítőivel. A körülmények természetesen kifogástalanok, ötcsillagos hotelben laknak a csapat tagjai és hat füves pálya áll a rendelkezésükre. Érdekesség, hogy két játéktérre azt a füvet hozatták el Brazíliából, amelyen az angolok elleni első meccsen, illetve a Costa Rica elleni második mérkőzésen fognak játszani. Tehát azokat a körülményeket igyekeztek kialakítani, amelyekkel a világbajnokságon találkoznak. Felhúztak egy helyiséget, amelyben azt a hőmérsékletet és páratartalmat modellezték, amely Brazíliában van. Prandellinek meggyőződése, hogy a futballtudás mellett legalább annyira döntő lesz a vb-n az is, hogy mely csapat miként tud alkalmazkodni az extrém körülményekhez, úgyhogy a fizikális felkészítést helyezték előtérbe – mondta Hegedüs Tamás, hozzátéve, az olasz válogatott körüli stáb több mint ötven főt számlál. A játékosok személyre szabott étrendjét például négy ember felügyeli, azaz gyakorlatilag mindent megadnak a válogatottnak a jó szereplés érdekében.

HBN-TN


Tudja kezelni Balotellit

– Itáliában pozitívan látják a válogatott esélyeit a vébén, noha a szövetségi kapitány nem bocsátkozik jóslatokban, nagyon diplomatikusan nyilatkozik meg a témában. Az én véleményem szerint, ha megnézzük a nyolcvanas, kilencvenes évek olasz gárdáit, mindig volt egy-egy extraklasszisuk, most talán ezen a téren nem állnak ilyen jól, noha Buffon, Pirlo vagy Balotelli világsztárok. Utóbbi egyébként mentálisan nincs mindig teljesen rendben, de a kapitány, Cesare Prandelli úgy érzi, még tudja kezelni az AC Milan öntörvényű támadóját. Összességében bízom Olaszországban, a csapategységük és a taktikai felkészültségük elrepíti őket a legjobb nyolc közé, ahol pedig már bármi lehet – nyilatkozta Hegedüs Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!