Sport

2014.05.19. 10:09

Jelenleg a magvetés időszakában járunk

Debrecen - A szakember szerint minél több játékteret kell biztosítani az utánpótlásnak a fejlődéshez. Interjú Kovács Ferenc labdarúgó mesteredzővel, a Loki egykori szakvezetőjével.

Debrecen - A szakember szerint minél több játékteret kell biztosítani az utánpótlásnak a fejlődéshez. Interjú Kovács Ferenc labdarúgó mesteredzővel, a Loki egykori szakvezetőjével.

Jóllehet januárban már a 80. életévét is betöltötte, mégis gyakran feltűnik a képernyőn a Videoton mérkőzéseinek közvetítésekor. A klub tiszteletbeli elnöke, hiszen az ő nevéhez fűződik az elmúlt három évtized legnagyobb magyar sikere: a Vidi 1985-ben bejutott az UEFA-kupa döntőjébe, és ugyan a Real Madrid Fehérváron 3–0-ra legyőzte, de a visszavágón 1–0-ra a magyar gárda nyert a Bernabeuban. Előtte három évig a Loki edzője volt, így nem csoda, ha máig barátságot ápol a klub akkori tagjaival. Az egykori technikai vezető, Huszti Ferenc 70. születésnapja alkalmából tartott összejövetelen beszélgettünk a közelmúltban.

Ennyi év tapasztalatával a háta mögött, hogy látja, mi a baj a mai magyar labdarúgással?

Kovács Ferenc: Ennek megválaszolására csaknem fél évszázadot kell visszaugrani az időben, amikortól kezdve folyamatosan vették el az utánpótlástól a játékteret, csak Budapesten több mint ezer pályát zártak be, és használták fel másra a területüket. Ezzel párhuzamosan azonban – eltérően a bennünket leköröző országokkal – nem hoztak létre utánpótlás bázisokat, akadémiákat. Bár a diagnózist nálunk is nagyon régen felállították, azaz az utánpótlás-nevelés hiányosságaiban látták a probléma gyökerét, de a terápiát csak két éve kezdte el a labdarúgó szövetség igazán alkalmazni, az akadémiák, valamint füves és műfüves pályák sokaságának a létrehozásával. Biztosítani kell, hogy a gyerekek a közvetlen lakókörnyezetükben és az iskolában találhassanak játékteret.

Az akadémiák jótékony hatása például az MTK-nál, a Honvédnál, a Haladásnál vagy éppen Fehérváron már látszik a honi futballban, de jelentős előrelépés nem.

Kovács Ferenc: Minőségi változás csak 10-12 év múlva várható. Jelenleg a „talaj előkészítés” és a magvetés időszakában járunk, bár egy-egy tehetséges fiatal játékos már bontogatja szárnyait. A másik probléma, hogy nem kapnak elég játéklehetőséget, emiatt megállnak a fejlődésben, mert a náluk semmivel nem jobb külföldi légiósokat favorizálják az edzők.

- Égerházi Péter -

Az interjú folytatása a Napló hétfői számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!