Sport

2014.05.21. 08:42

A petárdákat nem a szurkolók vitték be!

Debrecen - A Nagyerdei Stadion marketingigazgatója is csalódott a Loki–UTE meccsen tapasztalt rendbontások miatt.

Debrecen - A Nagyerdei Stadion marketingigazgatója is csalódott a Loki–UTE meccsen tapasztalt rendbontások miatt.

„A stadion hangulata, belső tere lenyűgöző, bizony megkönnyeztem az első percekben. …a hatéves kislányom a második félidőre belejött a szurkolásba, és ugrált, sikongatott, nevetett, sálat lóbált, kiabálta, hogy Hajrá Loki! Nagyon jól érezte magát.” Puskár Anikó írta ezt a Napló levelezési fórumára, az Agorára a május 10-i Loki–Újpest meccsre emlékezve. Nem volt egyedül a rajongásával: Párkányiné Molnár Ibolya ugyanott így fogalmazott: „…pazar stadion, kiváló hangulat, egyedülálló atmoszféra, amiért hálás köszönet a B-közép lelkes szurkolóinak!” Aztán felsorolták a rossz tapasztalataikat. Észrevételeikkel a Napló megkereste Krecz Tibort, a Nagyerdei Stadion marketingvezetőjét.

Az egyik hölgy azt írta, hogy a standionba lépőket átvizsgálták, nincs-e náluk tiltott eszköz. Ám nem érti, hogyan sikerülhetett mégis a vendégszurkolóknak annyi pirotechnikai eszközt (tűzijáték, petárda, színes füst, fényeffekt) becsempészni, amennyit a második félidőben eldobáltak.

Krecz Tibor: A mérkőzéseket a klubok szervezik, azaz a Nagyerdőn a DVSC az esemény gazdája, többek között ez a cég látja el a biztonsági feladatokat is. A szervezett szurkolói csoportokat az adott klub biztonsági szolgálata elkíséri a vendégjátékok alkalmával. Jelen esetben az UTE biztonsági szolgálata kísérte az Újpestről érkezőket.

A DVSC biztonsági szolgálata ellenőrizte a stadionba belépőket – akkor az újpesti nézőknél nem voltak tiltott tárgyak, a meccs alatt mégis a kezükben voltak ilyen eszközök. A DVSC biztonsági emberei nem ellenőrizhették az UTE-s szolgálat embereit – vajon mi is történhetett… A DVSC ezek után olyan, klubok közötti egyeztetést kezdeményezett, amelynek célja az ilyen veszélyes manőverek és helyzetek megelőzése, elhárítása.

Miért maradt el a rendbontók hangosbemondón történő felszólítása?

Krecz Tibor: Tudatok egy fontos információt a nézőinkkel: a labdarúgó-mérkőzések idején működik egy általános irányító rendszer. Tizenöt számítógépes munkaállomással felszerelt speciális rendészeti helyiségről van szó. Ott a DVSC biztonsági főnöke és az eseményre vezényelt rendőr parancsnok az úr. Az hangzik el, amire ők utasítást adnak, illetve az nem hangozhat el, amire nem adnak engedélyt…

A kivonult rendőrök akkor is mozdulatlanul álltak a legfelső sorban, amikor előttük néhányan meg nem engedhető módon viselkedtek. Miért nem vezettek ki senkit a rendbontók közül? – kérdezik a levélírók.

Krecz Tibor: Itt visszakérdeznék: a levélírók szerint mi történt volna, ha abba a szektorba benyomul egy csapat rohamrendőr? Vajon nem azzal lenne tele a Youtube, hogy nézőtéri csata volt a Nagyerdei Stadion nyitómeccsén? A biztonsági rendszer révén azonosították és szabálysértési eljárás alá vonták a fáklyagyújtogatót.

Az interjú folytatása a Napló szerdai számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!