Sport

2014.04.23. 15:36

Gyulai Dávid újra száguld

Debrecen - Kiváló eredményekkel örvendeztette meg edzőit, szüleit és a Debreceni Sportcentrum- Sportiskola szakembereit a DSC-SI úszója, Gyulai Dávid.

Debrecen - Kiváló eredményekkel örvendeztette meg edzőit, szüleit és a Debreceni Sportcentrum- Sportiskola szakembereit a DSC-SI úszója, Gyulai Dávid. A 17 éves sportoló idestova egy éve él Angliában. A Birmingham Metropolitan College-ban tanul üzleti szakon. Angol és matek érettségijére valamint az úszóversenyekre is az angliai városban készül fel.

A debreceni tehetség a húsvéti hétvégén sem pihent, inkább csúcsokat döntött. Szinte minden egyéni legjobbját megjavította a Birmingham Open elnevezésű, rövidpályás felmérő úszóviadalon. Dávid fő számai, az 50m, a 100m és a 200m gyors mellett rajthoz állt 50m és 100m háton valamint 50m pillangón és 100m vegyesen is.

A 100 gyorson már a vasárnap délelőtti előfutamokon megjavította korábbi egyéni csúcsát (53.74), amelyből a döntő során tovább faragott. 50.98-as új egyéni legjobbjával ezüstérmet szerzett saját csapat- és edzőtársa, Bradly Lynch mögött. Hétfőn az 50m és a 200m gyors következett. A hosszabb táv óriási meglepetést hozott, hiszen a DSI versenyzője 1.59.86-os korábbi legjobb idejét előbb 1.52.80-ra, majd a döntőben 1.51.68-ra, tehát több mint nyolc másodperccel javította meg. Ezzel szintén ezüstérmes lett. Dávid a legszebben csillogó érmet a sprinttávon gyűjtötte be. 50 méteren - az elődöntőben és a döntőben is javítva legjobbján - 23.30-as idővel aranyérmes lett.

Dávid elmondta, hogy már a 100 gyorson is nagyon jól érezte magát és fontos visszajelzéseket kapott: „Ami az úszásomból látszott, az az, hogy nagyon rosszak a fordulóim, ott sokat kaptam a csapattársamtól. Ez egyben egy jó visszajelzés, pozitívum is, mert a hosszú medencében - mivel kevesebb a forduló- már valószínűleg nem fog tudni megverni. Úszni tehát gyorsabban úszok, csak a technikai részeken kikaptam tőle. 50 gyorson sajnos kétszázaddal lemaradtam a klubcsúcsról, de a következő rövidpályás versenyeken az a cél, hogy ez a rekord is meglegyen.”

A debreceni kiválóság bízik abban, hogy a soron következő 50-es medencében rendezett versenyeken is meg tudja úszni ezeket az időket. Kitért arra is, hogy szerinte minek köszönhető a látványos javulás: „A súlyzós, kondis edzéseket rendszeresen és komolyan felépítve végzem, és nagyon odafigyelek a táplálkozásra. Hétköznapokon csak rizst, csirkét és tojást valamint gyümölcsöket, zöldségeket eszek. Hétvégén aztán kicsit lazábban veszem ezt. Aztán fontos az is, hogy volt kivel úsznom, hiszen Bradly is ’96-os születésű, mint én és tudjuk egymást húzni úgymond. A legnagyobb különbség Debrecenhez képest az uszoda színvonala. Ég és föld a különbség Debrecen javára. Itt uszodának is nehezen lehet nevezni azt a 25 méteres medencét, amiben edzünk. Igazából nem is feszített víztükrű, tehát olyan mintha egy kádban úsznánk húszan, már bontásra is van ítélve. Építenek egy új uszodát, ami 2018-ra lesz kész. Az edzésekben az a legnagyobb különbség, hogy sokkal változatosabb az edzésprogram, nem nagyon van, hogy kétszer ugyanazt úsznánk. Kevesebbet úszok, mint otthon, reggel „csak” kedden és pénteken van medencés edzés, kondi viszont heti 3-5 alkalommal.”

A DSC-SI tehetsége legközelebb június elején tér haza Debrecenbe. Előbb saját korosztálya, az ifjúságiak országos bajnokságán vesz részt Kecskeméten, majd a cívisvárosi felnőtt Ob-n is rajtkőre áll.

Gratulálunk, Dávid!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!