Sport

2014.04.09. 12:25

Az életükkel (is) játszanak?

Debrecen - Az élsportolók túlzott terhelésnek vannak kitéve, ami tragédiához vezethet.

Debrecen - Az élsportolók túlzott terhelésnek vannak kitéve, ami tragédiához vezethet.

Csak a szerencsén, illetve a segítőkész csapattárson múlt az olimpiai bajnok vízilabdázó, Szivós Márton élete. Az elmúlt héten lejátszott Vasas-Szeged bajnoki mérkőzés negyedik negyedében a kiváló pólós hirtelen mellkasi fájdalmat érzett, majd a mérkőzés után is fennálló, szűnni nem akaró tünetei miatt kórházba szállították, ahol az orvosok kezdődő infarktust diagnosztizáltak, majd azonnali, sikeres szívkatéteres műtétet hajtottak végre a 32 éves vízilabdázón. A jelenlegi információk szerint Szivós már panaszmentes, s pár hét pihenő után be akar kerülni az Európa-bajnokságra készülő válogatottba.

Mint emlékezhetünk, nem volt ilyen szerencsés a Ferencváros labdarúgója, Akeem Adams, akit szeptemberben szívinfarktus ért, később a bal lábát amputálták, majd agyvérzést kapott, s decemberben elhunyt.

A Napló kíváncsi volt arra, mi áll a tragikus események mögött, valóban ennyire veszélyes az élsport napjainkban? Dr. Bazsó Tamás, a DVSC-TVP női kézilabdázóinak csapatorvosa válaszolt a kérdéseinkre.

Túl a határon

– A sport élet, erő, egészség tartja a mondás, de az élsport túlmegy ezen a bizonyos határon. Ezek a versenyzők túl vannak terhelve, extrém megpróbáltatások érik a szervezetüket. Tudom, sokan csak legyintenek akkor, amikor a futballisták terheléséről van szó, pedig rengeteget dolgoznak.

Gondoljunk bele, a labdarúgók átlagban két meccset játszanak hetente, ahol 8-10 kilométert futnak mérkőzésenként, s ehhez jönnek még az edzések. S amit a legnagyobb problémának tartok: az edzők és az orvosok közti ellentét. A trénerek azt akarják, hogy minél hamarabb bevethető legyen a játékosuk, pedig nagyon fontos lenne a sportolók egészségének szempontjából, hogy mindenki teljesen kipihenje a sérülését, betegségét – fogalmazott az egyetemi tanársegéd.

A teljes cikk a Napló csütörtöki számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!