Sport

2014.02.25. 10:02

Igazi ünnep volt számukra

Hajdúszoboszló - Huszonhat iskolából érkeztek diákok a hajdúszoboszlói megmérettetésre.

Hajdúszoboszló - Huszonhat iskolából érkeztek diákok a hajdúszoboszlói megmérettetésre.

116 fogyatékos sportoló vett részt Hajdúszoboszlón a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) úszó diákolimpiai döntőjén. Ez volt az 2014-es év első országos fogyatékos diákolimpiai döntője.

Az esemény gyászszünettel kezdődött. A résztvevők a tragikus hirtelenséggel elhunyt Skoda László, a FODISZ Somogy megyei főtitkára emlékének adóztak egy perces néma csenddel. A fogyatékos diákolimpia megnyitóját Bodó Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke és Szabó László, a FODISZ elnöke tartották.

A versenyen mozgássérült, értelmi fogyatékos, látás- és hallássérült diákok vettek részt. A 116 versenyző 6 korcsoportban, 16 sérültségi kategóriában és négy versenyszámban (50 m és 100 m mellúszás, valamint szabadon választott úszás) tette próbára tudását.

A hazai köznevelésben mintegy 80.000 fogyatékkal élő diák tanul, közülük nyolcezren vettek részt tavaly a FODISZ különböző versenyein, rendezvényein. A szoboszlói versenyre 26 iskolából érkeztek diákok.

A befogadásukért

– Az idei évünk egyik fő célja, hogy még több diákot érjünk el, buzdítsunk arra, kapcsolódjon be versenyeinkbe. A fogyatékkal élők társadalmi befogadásának egyik legkézenfekvőbb eszköze a sport, a közösség, a verseny. Szeretnénk, ha ezekből a srácokból egyszer majd paralimpiai bajnok, sikeres cégvezető, elismert tanár vagy műbútorasztalos, és mindenekelőtt boldog családban és közösségben élő, fogyatékosságával együtt elfogadott és szeretett magyar felnőtt lenne – mondta Szabó László, a FODISZ elnöke.

HBN

A teljes cikk a Hajdú-bihari Napló keddi számában, vagy a naplo.hu-n olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!