Sport

2013.11.13. 09:25

Újvárosról a válogatottba

Balmazújváros - A kosárlabdázóból lett kézilabdázó megszerette Magyarországot.

Balmazújváros - A kosárlabdázóból lett kézilabdázó megszerette Magyarországot.

Hazájától közel kilencezer kilométeres távolságra találta meg számításait Mateo Dioris. A Dominikai Köztársaságból elszármazott 25 éves jobbszélső a König-Trade Balmazújváros férfi kézilabdacsapatában keresi kenyerét, immár másfél éve.

– 2011-ben érkeztem Magyarországra, az élvonalbeli Balatonfüred együtteséhez. Sokat segített a beilleszkedésben a két kubai–magyar, Carlos Perez és Ivo Diaz. Egy év után azonban hívott a nagy terveket szövögető Balmazújváros, ahol nagyon jól érzem magam – mondja a mára magyarul folyékonyan beszélő jobbszélső.

Cél a vb

A „Dió” becenevű játékos azonban nem kézilabdázóként kezdte sportpályafutását.

– Hazámban a kosárlabda a nemzeti sport, én is ezzel a sportággal kezdtem. Balkezes vagyok, az utcán figyelt fel rám egy kubai edző, ő hívott el kézilabdázni. Sokat foglalkozott velem, ő tanította meg az alapokat – emlékezett vissza a kezdetekre.

A játékos korábban meghatározó embere volt hazája utánpótlás-válogatottjának, most azonban a felnőtt nemzeti csapatba kapott meghívót. – Három alkalommal ölthettem eddig magamra a címeres mezt. Dominikán nem rendeznek bajnokságot, sok csapattársam ezért csak edzéseken vesz részt. Vannak azonban légiósaink: hárman játszanak a spanyol ligában, ketten Brazíliában, én pedig itt, Magyarországon. Tehetséges játékosok alkotják az együttest, és fejlődni szeretnénk.

A karib-tengeri ország válogatottja még nem járt világversenyen. – 2011-ben volt esélyünk, akkor azonban elveszítettük a selejtezőt Chilével szemben. Sok a jó csapat az óceán túloldalán is, de az a célunk, hogy kijussunk egyszer egy világbajnokságra. A mostani csoportban Kuba és Puerto Rico a legnagyobb riválisunk – tette hozzá.

A kézistől azt is megtudtuk, hosszabb távon maradna hazánkban. – Segíteni szeretnék a Balmazújvárosnak, mindenképpen fel akarunk jutni az NB I-be, ehhez minden feltétel adott. Olyan csarnokban játszhatunk, amilyenből az élvonalban is kevés van. Mivel magyar barátnőm van, szeretnék hosszabb távon is Magyarországon maradni.

HBN–SZZSL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!