Sport

2013.09.30. 18:36

Pedersen betlije, Vaculik ünnepe

Rzeszow - A szlovák Grand Prix-menő megállíthatatlan volt, még felborítani sem tudták.

Rzeszow - A szlovák Grand Prix-menő megállíthatatlan volt, még felborítani sem tudták.

Bombameglepetéssel zárult a salakmotoros egyéni Európa-bajnokság, a Rzeszowban megrendezett utolsó, negyedik forduló előtt hiába vezetett 5 ponttal a dán világbajnok Nicki Pedersen Martin Vaculik előtt, a szlovák ellenállhatatlanul versenyezve megszerezte a dicső címet.

A versenyt beharangozó írásunkban a 23 éves szlovákról azt írtuk, „partiképes lehet” az Európa-bajnoki címet illetően, aztán kiderült, róla szólt a buli! Közvetlenül a viadal előtt megfogyatkozott a listavezető Pedersen riválisai száma, ugyanis legfőbb kihívója, Tai Woffinden kulcscsontsérülése miatt visszalépett az indulástól. Pedersen így megnyugtató, ötpontos fórral vezetett Vaculik előtt, ám ez az előny semmivé vált az alapszakasz végére. A lényegében hazai pályán szereplő Pedersent (a lengyel Extraligában a PGE Marma Rzeszowot erősíti) az utolsó futamából kizárták, majd a reményfutamban csak harmadik lett, így nem jutott a fináléba. Ott volt viszont a legjobbak futamába Vaculik, aki öt futamgyőzelemmel kvalifikálta magát a döntőbe, ahol kétszer is majdnem felborították (előbb Zengota, majd Laguta), ám mindannyiszor motoron tudott maradni, s megnyerte a viadalt.

Vaculik ezzel a győzelemmel, illetve a megszerzett 18 ponttal megelőzte Pedersent, s egyéni Európa-bajnok lett. A szlovák mellett Pedersen és Laguta állhatott a dobogóra az összesített pontvadászatban.

HBN

Az Eb végeredménye:

1. Martin Vaculik (szlovák) 47

2. Nicki Pedersen (dán) 44

3. Grigorij Laguta (orosz) 42

4. Hans Andersen (dán) 35

5. Maciej Janowski (lengyel) 33

6. Tai Woffinden (brit) 33

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!