Sport

2013.07.29. 14:41

Vívó Vb: Mint a moziban!

Debrecen - Mint a moziban! Hirdeti a Magyar Vívó Szövetség az idén augusztusban megrendezésre kerülő centenáriumi Vívó Világbajnokság szlogenjeként.

Debrecen - Mint a moziban! Hirdeti a Magyar Vívó Szövetség az idén augusztusban megrendezésre kerülő centenáriumi Vívó Világbajnokság szlogenjeként.

A sokak által kedvelt reklámban az olimpiai bajnok Szilágyi Áron először egy nomád harcost tanít móresre, majd egy testőrt kaszabol le, végül egy szamuráj jut eddigi ellenfelei sorsára, hogy végül magával Darth Vader-rel csaphasson össze bajnokunk.

Tényleg úgy, mint a moziban. De a DHSE-PMD Vívóklub is részt kíván venni ebben a különleges „MOZI”-élményben. Debreceni vívóként próbáljunk írni egy forgatókönyvet. Mi is kell egy sikersztorihoz? Vegyük a magyar népmesék legkisebb fiát, aki jelen esetben a romániai Szatmárnémetiben születik meg. Tegyük fel, hogy ez a fiú a Ceausescu időket követően a sportban találja meg a boldogulását. Mondjuk, elkezd vívni. Végig járja a szamárlétrát, és eljut a román válogatottságig.

Amennyiben szeretjük, a sportfilmeket bele kell írni a forgatókönyvbe egy sikertörténetet: a fiú eljut a világ leghíresebb eseményére, az Olimpiai Játékokra, esetünkben ez 2004-re Athénra tehető. Bele kellene vinni egy kis drámát, hogy még kétszer (2008 Peking, 2012 London) megpróbálja ugyan a kvalifikációt, és noha ő a legjobb a nemzeti válogatottban a politika ezúttal erősebbnek bizonyul és nem vívhat a játékokon. Egy forgatókönyv nem teljes a szerelmi szál nélkül, ezért főhősünk megnősül és Debrecenben telepedik le, mint vívóedző. Gyermekek oktatásával foglalkozik, nem gondol arra, hogy a legmagasabb szinten sportolhat tovább. Azonban ez egy vérbeli Hollywoodi produkció: egy nap új esélyt kap a főszereplő. Itt van ugyanis „ez” a centenáriumi vívó Világbajnokság Magyarországon és hősünk kap egy lehetőséget arra, hogy talán utoljára bizonyíthasson. Ez a romániai magyar fiú, aki kitört a szegénységből, elismert lett, majd a csúcsról ismét újra kellett kezdeni az egész életét, most még egyszer fegyvert ragadhat és megmérkőzhet a világ legjobbjaival. Ugye milyen ismerős ezerszer látott hihetetlen, és filmes klisékkel teli sportdrámának tűnik az egész forgatókönyv. Tényleg úgy, mint a moziban. Ha hősünket Nyisztor Sándor, többszörös román bajnok olimpikonnak hívják, akkor a fenti történet valósággá válik.

A filmnek azonban még nincs vége, augusztus 6- án és 8-án Sanyi egyéniben, míg 11-én csapatban lép pástra a világbajnokságon. Szurkoljunk együtt, hogy Happy End legyen a történet vége.

Hajrá Sanyi!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!