Sport

2013.07.15. 10:15

Debreceni bombasiker az uszonyosúszó Európa Bajnokságon

Debrecen - Kosina Gergő, a Debreceni Búvárklub versenyzője 4 aranyérmet szerzett a lengyelországi Szczecinben megrendezett Junior Uszonyos-, és Búvárúszó Európa Bajnokságon, a 12 fős magyar csapat pedig történelmi sikert aratva, 10 elsőséggel zárta a viadalt.

Debrecen - Kosina Gergő, a Debreceni Búvárklub versenyzője 4 aranyérmet szerzett a lengyelországi Szczecinben megrendezett Junior Uszonyos-, és Búvárúszó Európa Bajnokságon, a 12 fős magyar csapat pedig történelmi sikert aratva, 10 elsőséggel zárta a viadalt.

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is a válogatott gerincét alkották a Debreceni Búvárklub versenyzői, akik közül hárman vehettek részt az európai seregszemlén.

Kosina Gergő teljesítményéről csak felsőfokban lehet beszélni, hiszen a junior Világ-, és Európa Bajnok klasszis utolsó junior korosztályú évében 4 versenyszámban is felülhetett Európa trónjára, ráadásul hármat korosztályos világcsúccsal teljesített. Nem csoda, hogy elégedetten nyilatkozott élete legjobb teljesítményéről:

Válogatottbeli csapattársaimmal már a verseny előtt éreztük, hogy idén igazán nagyot alakíthatunk, emiatt én is még nagyobb lelkesedéssel készültem. A 100 méteres uszonyos gyorsúszás volt az első versenyszámom, amit rögtön junior világcsúcsot és felnőtt magyar csúcsot jelentő idővel sikerült megnyernem, ez pedig még nagyobb lökést adott. Nagyon vágytunk a váltó éremre is, ami a 4x200-as, és a 4x100-as uszonyos váltóban is összejött, ráadásul sikerült nagyon jó időkkel segítenem a csapatot. Az 50 méteres uszonyos gyors a legkevésbé nekem fekvő versenyszámom, de ezúttal szoros versenyben, 3 századmásodperccel sikerült legyőznöm orosz riválisomat. Az utolsó napon pedig mind a 200 méteres uszonyos felszíni úszásban, mind pedig a 200 méteres uszonyos gyorsban elindultam, ami igazán szokatlan dolognak számít, hiszen nagyon különböző a két úszásnem. Szerencsére sikerült mindkettőt újabb rekordidőkkel megnyernem, ráadásul Pamuki Dávid barátommal együtt állhattunk fel a dobogóra, így valóban teljes lehetett az örömöm!

A hölgyek versenyében két debreceni is vízbe ugorhatott, ráadásul mindketten fiatalnak számítanak a junior korosztályban, így még jövőre is az utánpótlás válogatott tagjai lehetnek majd.

Nagy Réka a 400 és a 800 méteres búvárúszás döntőjében is egyaránt az előkelő 7. helyet szerezte meg, 100 méteren pedig vaskos egyéni csúcsot döntött. Az egész mezőny egyik legfiatalabb tagjaként Szűcs Rebeka is bemutatkozott a nemzetközi mezőnyben, ráadásul egyéni csúcsokat úszva a 4x200-as váltó tagjaként már Európa bajnoki 4. helyezettnek mondhatja magát.

A junior válogatott csapatvezetője a Debreceni Búvárklub edzője, Kókai Dávid volt, aki a verseny után a következőket mondta:

Óriási megtiszteltetés volt egy ilyen nagyszerű csapat vezetője lenni, életem egyik legnagyobb élményeként éltem meg. A debreceni versenyzők teljesítményével maximálisan elégedett vagyok, soha ennyi kimagasló időeredményt, helyezést és rekordot nem produkáltunk egyetlen verseny alatt. Szűcs Rebeka és Nagy Réka szereplése külön öröm számomra, hiszen a remek eredmények mellett olyan tapasztalatokkal és élményekkel lettek gazdagabbak, amiket a közeljövőben már kamatoztatni is fogunk tudni. Kosina Gergő pedig kiérdemli a világklasszis jelzőt, ehhez hasonló teljesítményt a sportág történetében magyar versenyzőtől még láthattunk!

Folytatás 10 nap múlva a kolumbiai Caliban megrendezésre kerülő Világjátékokon, ahol a debreceni színeket Senánszky Petra képviseli majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!