Sport

2013.03.28. 14:25

Mennyire fontos a bemelegítés?

Debrecen - A szakember szerint még a súlyzózás előtt is szükséges biciklizni, vagy ellipszis trénerezni.

Debrecen - A szakember szerint még a súlyzózás előtt is szükséges biciklizni, vagy ellipszis trénerezni.Gyermekkorban, iskolásként testnevelésórán már belénk sulykolják, hogy a sportolás, a fizikai aktivitás előtt fontos a bemelegítés. Vajon tényleg így van? Mi az értelme teljesen más mozgásokat végezni, mint amilyenek később a sportmozgások lesznek?

Sérülésveszély!

– Nagy meglepetést nem tartogatunk, csak megerősíteni tudjuk a testnevelőket és edzőket, a bemelegítés igenis elengedhetetlen. Talán kevesen gondolnak bele, hogy sport-, vagy bármilyen fizikai tevékenység során a testhő emelkedése azt jelenti, hogy minden szövetünk hőmérséklete emelkedik. Izmaink az összehúzódások során súrlódnak (az izomszövetek egymással és más szövetekkel), a keringés felgyorsulásával még a vér is erősebben súrlódik az érfalakhoz. Tehát bemelegítés során mérhető felmelegedés is bekövetkezik – fogalmazott Váradi Károly, a Cutler Gym gyógytornásza, majd folytatta gondolatmenetét.

– Sportolás közben terheljük testünket. Szellemileg ugyan jelenthet felfrissülést a sportolás, de fizikálisan mindenképp terhelés következik be. Ahogyan egy vékony acélrúd is jobban bírja a „gyűrődést” a nyári melegben, télen pedig könnyebben törik, úgy izmaink és szalagjaink is hajlamosabbak szakadásra, ha hidegen kezdjük őket dolgoztatni. Már tudjuk, hogy a „hidegen”, akár szó szerint is értelmezhető.

Könnyűtől a munkasúlyig

A szakember szerint a helyes bemelegítés a test minden tájára kiterjed, de alaposabban átmozgatja a későbbiekben használni kívánt ízületek környékét és izmokat.

– Súlyzós edzés előtt érdemes 5-10 percet szobabiciklizni, vagy ellipszis trénert használni, majd minden gyakorlatot kis súlytól indulva fokozatosan felvezetve végül munkasúllyal végezni. Ilyen módon sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért, hogy életünk végéig kedvtelve sportol-

hassunk – tanácsolta Váradi Károly.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!