Sport

2013.03.20. 16:56

Egy posztot biztosan lead

Debrecen - A Napló vendége a DVSE kétszeres olimpiai bajnok játékos-edzője, Varga Tamás.

Debrecen - A Napló vendége a DVSE kétszeres olimpiai bajnok játékos-edzője, Varga Tamás.Varga Tamás, a cívisvárosi pólóklub elnöke, játékosa és edzője vallott a DVSE helyzetéről.

Nagy utat járt be a Debreceni VSE pólócsapata: 2006-ban alapították, 2007-ben csatlakozott a magyar bajnoksághoz a harmadosztályban, 2010-ben feljutott a második vonalba, de mivel a szövetség bővítette az OB I. mezőnyét, a DVSE két osztályt feljebb ugorva élvonalbeli lett. Az együttes tavaly ötödik helyen végzett, és jelenleg is ötödik a pontvadászatban.

Azonban ez nem minden, hiszen viharos heteken van túl a DVSE. Először pénzügyi bajokról röppentek fel hírek, majd sorban szállingóztak el a játékosok, és végül februárban menesztették az addigi vezetőedzőt, Gyöngyösi Andrást. Még csak két hónap sem telt el a felkavaró események után, azonban Varga Tamás – aki a DVSE elnöke, játékosa és edzője is egyben – máris pozitív eseményekről számolt be, és derűlátó jövőképet vázolt fel a klubbal kapcsolatban.

Mit gondol Gyöngyösi András Budapesten megtartott sajtótájékoztatójáról és az ott elhangzottakról?

Varga Tamás: Az, hogy ő miket mondott azon a bizonyos sajtótájékoztatón, az csak az éremnek az egyik oldala. Több országos, és helyi médium is megkeresett ez ügyben, de én szándékosan nem reagáltam az engem, és a klubot ért támadásokra. Azt hiszem, az ellenem felhozott vádakra a legjobb válasz az, hogy itt dolgozom. Sokan kérdezték tőlem, miért nem válaszolok a rágalmakra, a válasz egyszerű, mert nem kell védekeznem, nincs okom rá. Nem tettem semmi olyat, ami közre játszott volna abban, hogy Gyöngyösi Andrásnak innen el kellett volna mennie. Ő mondhat bármit, de az igazság az, csak saját magának köszönheti ezt az egészet. Ameddig lehetett, a mellett voltam, hogy maradjon, de eljött egy olyan pont, mikor már nem tehettem meg, hogy kiállok mellette, mert az összeegyeztethetetlen lett volna az elveimmel. Sajnálom, hogy így alakult, de a történtek ellenére azt soha senki nem veszi el tőle, hogy felhozta a debreceni pólót egy bizonyos szintre, illetve az ideigazolásom szintén az ő érdeme.

Pénzügyi gondokkal bajlódtak, az önkormányzat is a segítségükre sietett. Jelenleg mi a helyzet a klub pénzügyi helyzetével?

Varga Tamás: András távozása után sokmilliós hiánnyal kellett szembenéznünk. Az elsődleges feladat a mínuszok „betömése” volt, ez többé-kevésbé sikerült. Az utánpótlás helyzetét rendeztük, azonban a felnőtt csapatnál is mindenki kompromisszumokra kényszerült: az én fizetésem is változott, egy játékostól megváltunk, Alex Giorgetti valóban nulla forintért pólózik, és ott van az Európa-bajnok kapusunk, a montenegrói válogatottunk, és a horvát volt válogatott játékosunk, akik „félpénzért” maradtak itt. Ezekre a csökkentésekre sajnos szükség volt, mert András túlvállalta ezt a bajnoki évet. Nem kimondottan jó érzés odamenni a játékostársaimhoz, és közölni velük, kevesebb fizetést fognak kapni. Szerencsére a társaim nagyon pozitívan álltak hozzá a dolgokhoz, csak azt szerették volna tudni, mikor és mennyi pénzre számíthatnak. December 15. óta most, március elején kaptunk először fizetést, mert eddig azzal kellett foglalkoznunk, hogy nagyjából egyenesbe hozzuk magunkat. Le a kalappal az összes játékos előtt, mert a szorult helyzetünkben is hozták a tőlük várhatót, ezzel a keretünkkel tulajdonképpen arra voltunk képesek, mint amire az őszi csapat. Pedig nem könnyű úgy helytállni, hogy hónapokig nincs bér, ez akaratlanul is befolyással van a teljesítményre.

Nemrégiben egy pozitív eseményről számoltak be a DVSE hivatalos honlapján, miszerint az együttes új sportszergyártója az ARENA lesz. Ez a megállapodás csak a felszerelésről szól, vagy ad esetleg még valami pluszt?

Varga Tamás: A tervek szerint több éven át látják majd el az OB I-es csapatot felszereléssel, ez mindenképp minőségi váltást jelent. Illetve erre az évre pénzügyi támogatást is ad a sportszergyártó, az utánpótlás és a felnőtt csapat részére egyaránt, a „hozzájárulás” mértékéről pontosan még nem állapodtunk meg. Az ARENA, a már meglévő fix szponzoraink, vagyis a város és a Sodexo mellett pedig három multicéggel is tárgyalunk. Ezekre szükség van, mert a mai vízilabdában ahhoz, hogy stabilan az ötödik helyen maradjunk, legalább egy száz milliós éves költségvetéssel kell számolni. És az ötödik hely nem csak azért fontos, mert az Európa Kupát ér, hanem mert így lehet motiválni a fiatalabbakat.

Nem sok sportember van, aki elnök, játékos és edző is egyben. Mit gondol, ezt meddig lehet csinálni?

Varga Tamás: Nem óhajtom túl sokáig ebben a formában folytatni, mert így nagyon nehéz. Amit szeretnék, és amiről már biztosítottak is, hogy működhet, az a következő: jövőre maradok az utánpótlásnál elnök vagy szakmai igazgató, illetve a felnőtt csapatot továbbra is edzőként irányítom majd. Azt nem zárom ki, hogy egy-két meccsen még játékosként is láthatnak, már csak a debreceni közönség kedvéért is, valamint az egészségem miatt edzek tovább. De jövőre már inkább a medence széléről segítem majd a csapatot. Nem lehet százszázalékos erőbedobással játszani és irányítani, na meg az ügyes-bajos dolgokat is vinni, közben odafigyelni az utánpótlásra. A fiatalok képzése pedig a szívügyem, a közeljövőben viszem a kisebbeket egy nemzetközi tornára, ahol lemérhetik, hol járnak. Mindenképpen azt gondolom, van jövője a debreceni vízilabdázásnak!

Hogy érzi magát a vezetőedzői poszton? Azt kapta, amire számított?

Varga Tamás: Nagyon jó most minden. Jelenleg már az edzősködés jobban motivál, persze a vízilabda szeretete miatt még szeretek játszani is, de meg akarom mutatni, trénerként is megállom a helyem. Természetesen most még részben csak tanulgatom ezt a „mesterséget”, de olyan tanáraim voltak, mint például Kemény Dénes, Faragó Tamás, Somossy József, Kásás Zoltán vagy Mirko Vicsevics, és ez jó alapot adott. Nagyjából meg van a programjuk, ezeket mixelem össze, és próbálok belőlük egy olyan egyedi edzéstervet összegyúrni, ami engem fémjelez, az én stílusom. Edzői hitvallásom kifejezetten nincs, az viszont biztos, sokkal támadóbb szelleműbb játéknak vagyok a híve, mint amit mondjuk András képviselt. Mindemellett a védekezésnek is jól kell működnie, mert ha nem megy jól a támadójáték, akkor vissza lehet nyúlni „hátra”. Szerencsére kiválóan együtt tudunk működni a társakkal, adnak a szavamra, bíznak bennem, így is megmaradt a jó kapcsolat.

A „Gyöngyösi-ügy” előzményei

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a DVSE közleményben adta hírül, hogy február 6-tól nem Gyöngyösi András irányítja a pólósok szakmai munkáját, mivel ellehetetlenült vele az együttműködés, az edző nem volt hajlandó alkalmazkodni a DVSE teherbíró képességéhez.

Gyöngyösi a menesztését követően február derekán Budapesten hívott össze sajtótájékoztatót, ahol többek között elmondta, munkaügyi bíróság előtt támadja meg a vízilabda-egyesület elnökségének őt tisztéből elmozdító határozatát. A Debreceni VSE volt vezetőedzője továbbá két játékosát név szerint kárhoztatta, mondván, nagy csalódás számára az olasz világbajnok, olimpiai ezüstérmes Alex Giorgetti, s még inkább a kétszeres olimpiai aranyérmes Varga Tamás, akiből időközben egyesületi elnök is lett.

– Őt is én hoztam Debrecenbe, volt benne részem, hogy visszakerült a londoni olimpiai csapatba. Azt ígérte, kiáll mellettem, ezzel szemben most minden velem kapcsolatos döntésnél ott van az aláírása... Nagyot csalódtam Tamásban - jelentette ki Gyöngyösi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!