Sport

2013.01.09. 10:59

Magyarország–Románia vb-selejtező - Presztízsmeccs üres lelátók előtt

Labdarúgás - A FIFA fegyelmi bizottságának döntése értelmében zárt kapuk mögött kell megrendezni március 22-én a Magyarország–Románia vb-selejtezőt.

Labdarúgás - A FIFA fegyelmi bizottságának döntése értelmében zárt kapuk mögött kell megrendezni március 22-én a Magyarország–Románia vb-selejtezőt.

A határozatot még tavaly novemberben hozták, de csak most publikálták – adta hírül a Sport TV. A nemzetközi szövetség megítélése szerint néhány magyar szurkoló 2012. augusztus 15-én, az Izrael elleni barátságos mérkőzésen és a találkozót követően „rasszista, antiszemita, politikailag provokatív” viselkedést tanúsítottak. Emiatt az MLSZ-nek 40 ezer svájci frankos büntetést is fizetnie kell.

Az esetről a FARE, az európai labdarúgás rasszizmusellenes szervezete, a bécsi zsidó kulturális kör és a Simon Wiesenthal Központ tájékoztatta a FIFA-t, amely alapos vizsgálatot folytatott. Ehhez minden segítséget megkapott a magyar szövetségtől, amely elnézést kért a történtekért. A nemzetközi szövetség felhívta az MLSZ figyelmét, hogy hasonló incidensek esetén még súlyosabb szankciót, pontlevonást vagy a vb-selejtezőből való kizárást is alkalmazhat.

Elnézést kértek

Az augusztusi mérkőzést követően az MLSZ levélben kért elnézést Magyarország izraeli nagykövetétől, az izraeli szövetségtől valamint a FIFA-tól, és hivatalos közleményben ítélte el a találkozón résztvevő szurkolók egy kisebb csoportjának akcióját – olvasható az mlsz.hu-n. A mérkőzésen tapasztalható szélsőséges megnyilvánulásokat figyelembe véve a FIFA fellépése az ilyen jellegű cselekménnyel szemben érthető. Az MLSZ - A FIFA-hoz és az UEFA-hoz hasonlóan - továbbra is eltökélt abban, hogy száműzze a stadionokból a gyűlölködő megnyilvánulásokat, a Fair Play szellemétől eltérő szurkolást, elkötelezett amellett, hogy a magyar pályákról mielőbb eltűnjenek a szélsőséges, a civilizált normáktól eltérő hangok.

Ugyanakkor a Magyar Labdarúgó Szövetség álláspontja szerint az, hogy a magyar válogatottnak egy barátságos meccsén történt eset miatt egy sorsdöntő, a legrangosabb nemzetközi sorozatba illeszkedő mérkőzésen kell letöltenie a kirótt büntetést, a pontos indoklás és határozat kézhezvétele előtt is túlzottnak és igazságtalannak tűnik. Ezért az MLSZ a hivatalos határozat érkezését követően benyújtja fellebbezését, hogy igazságosabb, a történtekkel arányos döntés szülessen.

Mészáros Norbert nem hallotta a rigmusokat

– Természetesen értesültem a FIFA döntéséről, meglepőnek találom, hogy ilyen kemény büntetést róttak ki ránk – mondta a DVSC válogatott játékosa, Mészáros Norbert. – Sajnálatos, hogy pont egy olyan fontos mérkőzést kell zárt kapuk mögött lejátszanunk, mint a Románia elleni. Sokkal jobb lett volna telt ház előtt megküzdeni a románokkal, nagy hátrányt jelent számunkra, hogy drukkereink nélkül kell majd megvívnunk ezt a világbajnoki selejtezőt. Bízom benne, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség által benyújtott fellebbezés célravezető lesz, és a FIFA fegyelmi bizottsága mérsékli a „bírságot”, például sokkal igazságosabb lenne, ha egy barátságos találkozót kellene nézők nélkül lejátszanunk – osztotta meg véleményét a Naplóval a Loki védője, aki azt is elárulta, ő játék közben nem is hallotta, hogy a szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!