Sport

2012.12.28. 13:19

Zaklatott féléven van túl a Factum

Kosárlabda - Tizenkét vereség mellett mindössze egy győzelemmel a tarsolyukban várják a folytatást a szezon közben edzőváltáson is átesett debreceni kosarasok.

Kosárlabda - Tizenkét vereség mellett mindössze egy győzelemmel a tarsolyukban várják a folytatást a szezon közben edzőváltáson is átesett debreceni kosarasok.Az elmúlt idény után a vezetők a mostani szezonban előzetesen a rájátszásba jutást tűzték ki célul. Ennek érdekében nagy vérátömlesztésen esett át az állomány, a fontosabb játékosok közül távozott többek között Justin Ingram, Darren Moore, Michael Schachtner és Szabó Miklós, pótlásukra Benőcs Dávid, Sean Carter, Cseh György, Helmeczi András, Dejan Mladenovics, valamint Earl Pettist érkezett. Már a felkészülés sem indult könnyen, Rául Jiménez-zel, a csapat spanyol trénerével a hosszabbításról szóló tárgyalások nem vezettek eredményre, helyette végül Michael Schuurs személyében Hollandiából importált szakembert a vezetőség. Az együttes az alapozás során végig teremproblémákkal küzdött, ráadásul nem sokkal a rajt előtt az egyik tulajdonos bejelentette, kiszáll a Kft.-ből, és nem finanszírozza tovább a Factumot.

Vereségek zsinórban

Ilyen előzményekkel a háta mögött vágott neki a pontvadászatnak a társaság, mely két tisztességesnek mondható idegenbeli vereséggel kezdett, majd jött az első otthoni megmérettetés a Kaposvár ellen, amit csak az utolsó két percben elkövetett hibáinak köszönhetően vesztett el a hazai alakulat. Sajnos ekkor végleg leejtőre került a csapat, jöttek az újabb nyeretlenül megvívott találkozók, sorrendben a Jászberény, a Sopron, illetve a Zalaegerszeg ellen.

Edzőváltás egy hónap után

A sorozatos kudarcokat látva a hatodik fordulót követően annak ellenére, hogy mind szakmailag, mind emberileg elégedettek voltak az edzővel, a vezetőség úgy ítélte meg, a jobb eredmények érdekében változtatásra van szükség. Utódja addigi segítője, Jason Okrzesik lett, akitől azt várták, hogy elődjétől eltérő edzésmódszerrel állítsa meg a mélyrepülést, és vele végre kezdjen el nyerni az együttes. Ugyanekkor távozott a klub két amerikai kosarasa, Pettis, valamint Carter, helyükre Kevin Smith, és Brian Stafford személyében a tengeren túlról szerződtetett új játékosokat a klub.

Jason Okrzesik a sikeresebb szereplés érdekében változtatott a gárda alapjátékán is, a tréner ezentúl az amerikai egyetemi bajnokságban megszokott gyors, agresszív játékot várta el tanítványaitól. Bár a fejlődés észrevehető volt, ez az eredményeken nem látszódott meg, hiszen tovább sorjáztak a vereségek, köztük a presztízs szempontjából oly fontos Nyíregyháza elleni zakó is, ahol elég széteső csapat benyomását keltette a Debrecen. Hozzátartozik, pont e mérkőzés előtti négy napon nem tudták használni a csarnokot a kosarasok, ugyanis ott az országos boksz bajnokság küzdelmei zajlottak. A kínosan hosszúra sikeredett nyeretlenségi szériát végül a 13. fordulóban a Pécs elleni hazai győzelemmel sikerült lezárni, melyet sajnos egyelőre nem követett jó folytatás, ugyanis Kovácsék papírformának mondható kaposvári vereséggel búcsúztatták az évet.

Folytatás jövőre

Javításra legközelebb már csak januárban lesz lehetőség, 5-én ugyanis a Jászberény látogat a cívisvárosba. Sűrű hónap elé néz a gárda, hiszen a feszített bajnokság mellett év elején megkezdődnek a Magyar Kupa küzdelmei is, Helmecziék az Alba Fehérvárral mérkőznek majd a továbbjutásért.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!