Sport

2012.09.04. 10:52

Lendületben a hajdú-bihari vívók

Vívás - Új helyszínek, edzőterem, koncepció - ez az idei nyár mérlege a DHSE-PMD Vívóklubnál.

Vívás - Új helyszínek, edzőterem, koncepció - ez az idei nyár mérlege a DHSE-PMD Vívóklubnál.A DHSE-PMD Vívóklub háza táján igen mozgalmas volt a nyár, az egyeztetések befejeztével és a szeptemberi tanévkezdéssel Debrecenen kívül két új helyszínen indul be a vívás oktatása; Hajdúhadházon az általános iskolában a tantervbe épül be a vívásoktatás, míg Hajdúnánáson szakköri formában lesz elsajátítható ez a remek sportág.

Új vívóterem

A terjeszkedésen túl a debreceni vívóklub vezetői alaposan átgondolták, milyen stratégia mentén kell haladniuk, hogy ez a sportág egyre több emberhez eljuthasson és minél magasabb szinten művelhetővé váljon. A megfelelő infrastrukturális körülmények biztosítása érdekében edzőtermet építenek, ám egyéb, különleges fejlesztések is várhatóak. A szakemberek ugyanis kidolgoztak egy olyan egyedülálló programot, mellyel mind a fiatalabb edzők, mind pedig a tanítványok képzésének minősége jelentősen javulhat.

A legújabb infrastrukturális fejlesztés a Debrecen Vívásáért Alapítvány jóvoltából következik be, hiszen egy sikeres pályázat keretében egy jól felszerelt kondicionáló terem épül a debreceni Békessy Béla Vívócentrumban.

Kopetka Béla is

Az elképzelések szerint a fiatalabb edzők idősebb, tapasztaltabb tanároktól leshetnék el az edzősködés trükkjeit, s ezektől a szaktekintélyektől nem csupán a mesterek, de a vívni tanulók is sok fogást elsajátíthatnak. A programot alapszinten már megvalósította a DHSE-PMD Vívóklub, a jelenlegi kiváló szakember, Kőrösi László mesteredző alá nyolc fiatal tréner tartozik. Hogy minél hatékonyabb legyen a rendszer, a klub vezetői felkérték munkatársnak Kopetka Béla mesteredzőt is, így megoszlik a munka a két mester között. A terv szerint 2-3 fiatalabb edző tartozna egy rutinosabb, idősebb mesterhez. Ez a módszer, amennyiben széles körben elterjedne, középtávon biztosítaná a magyar vívás edzői számára a megfelelő szakmai színvonal elérését, illetve megtartását.

Tehetségkutató

A DHSE-PMD Vívóklub vezetői kidolgoztak egy másik programot is, melynek lényege, hogy a legtehetségesebb, az ország legjobbjai közé tartozó sportolókat stabil háttér megteremtésével segítik, miközben fiatalok tömegei számára teszi elérhetővé a rendszeres vívóedzéseket. Ennek a célnak a megvalósításának érdekében indították be a hajdúhadházi, illetve hajdúnánási vívásoktatást. Távlati célkitűzés a régióból kinevelt tehetséges fiatalok kvalifikálása a versenyek versenyének tekintett olimpiára, ami nem csak a régió sportjának, de az egész magyar sportéletnek felbecsülhetetlen lökést adhat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!