Sport

2012.08.23. 17:11

Paralimpia 2012 - Brüsszelbe értek a paralimpiára tartó magyar látássérült kerékpárosok

Brüsszel, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) - Egy láncszakadáson túl eddig semmi komolyabb műszaki probléma nem adódott - mondta csütörtökön Brüsszelben magyar újságíróknak Horváth Norbert, azoknak a látássérült magyar bicikliseknek az egyike, akik tandem kerékpárokon tartanak Győrből Londonba az augusztus 29-én nyíló paralimpiára.

Brüsszel, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) - Egy láncszakadáson túl eddig semmi komolyabb műszaki probléma nem adódott - mondta csütörtökön Brüsszelben magyar újságíróknak Horváth Norbert, azoknak a látássérült magyar bicikliseknek az egyike, akik tandem kerékpárokon tartanak Győrből Londonba az augusztus 29-én nyíló paralimpiára."A defektek egyébként természetes velejárói a kerékpározásnak" - jegyezte meg. Brüsszelben Andor László EU-biztos munkatársai az Európai Bizottság székházában üdvözölték a gyengénlátó, illetve vak kerékpározókat - Horváth Norbert mellett Mittnacht Józsefet, a csoport vezetőjét, Jakab Máriát és Matis Mónikát.

A kisbusszal velük tartó Rónaszéki Katalin elmondta, hogy útjuk csaknem minden állomásán fogadást tartottak a tiszteletükre. A németországi Sindelfingenben - amely Győr testvérvárosa - kerékpárosok és látássérültek részvételével ünnepség volt a városházán, és egy helybéli ember együtt is tekert velük az út egy szakaszán. A rastatti Lions Club vezetője és felesége szintén velük tartott mintegy 25-30 kilométeren át. A luxemburgi határon mintegy harmincan fogadták őket, és együtt pedáloztak be a nagyhercegség fővárosába. Jelen volt Kim Kirchen volt Tour de France-os kerékpárversenyző is.

A magyar látássérültek elmondták, hogy a legfárasztóbbnak a Rastatt és Saarbrücken közötti németországi szakasz bizonyult. A kerékpárutak hosszú távú utazásra való használhatóságát illetően vegyesek voltak a tapasztalataik, és adódtak olyan szakaszok, ahol főutakon, "letaposós" kamionok mellett kellett haladniuk. A közlekedési kultúrát, a biciklizők iránti türelmet illetően a legjobb benyomásokat Ausztriában és Németországban szerezték.

Mittnacht József, aki a látássérültek kerékpározását segítő Tandemszem győri egyesület vezetője, felidézte, hogy az utazás ötlete még 2008-ban merült fel benne, amikor értesült arról, hogy egy szegedi páros "kitekert" a pekingi olimpiára. Úgy gondolta, London nincs olyan messze, hogy ne tudjanak elkerekezni az idei paralimpiára. Reméli, hogy sikerült bejutniuk a játékok nyitó ünnepségére.

A gyengénlátó Mittnacht József 2006-ban vak feleségével már végigkerekezte a Bécs–Pozsony–Budapest maratoni verseny távját, és e siker nyomán alakították meg az egyesületet.

Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!