Sport

2012.08.01. 11:23

London 2012 - Az Erkel Társaság elnökének felhívása a Himnusz miatt

Budapest, 2012. augusztus 1., szerda (MTI) - Felhívással fordult az illetékesekhez az Erkel Ferenc Társaság elnöke, Somogyváry Ákos annak érdekében, hogy a londoni olimpián a Himnusz megfelelő változata hangozzon el. A Magyar Olimpiai Bizottság már hétfőn kérte a helytelen mű lecserélését, amelyhez a szervezők hozzájárultak.

Budapest, 2012. augusztus 1., szerda (MTI) - Felhívással fordult az illetékesekhez az Erkel Ferenc Társaság elnöke, Somogyváry Ákos annak érdekében, hogy a londoni olimpián a Himnusz megfelelő változata hangozzon el. A Magyar Olimpiai Bizottság már hétfőn kérte a helytelen mű lecserélését, amelyhez a szervezők hozzájárultak.Az Erkel Társaság elnöke azt követően tette közzé állásfoglalását, hogy a londoni olimpián vasárnap a Himnusz nem megfelelő változatát játszották Szilágyi Áron kardozó aranyérmének átadása után.

"Őszinte elismeréssel adózva minden hazánkat képviselő olimpikon és az őket felkészítő szakemberek áldozatos munkájának, személy szerint gratulálva a magyar csapat első aranyérmét megszerző Szilágyi Áron kardvívónk eredményéhez, megdöbbenéssel kellett tapasztalnom honfitársaimmal együtt, hogy annak kihirdetésén a felismerhetetlenségig torzított módon hangzott el" Erkel Ferenc Himnusza - közölte Somogyváry Ákos.

"Felhívom a Magyar Olimpiai Bizottság, illetve a magyar diplomácia e kérdésben kompetens képviselőit, haladéktalanul tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a magyar nemzet legjobb sportolóit a nekik szurkoló milliók itthon és a nagyvilágban a magyar nemzet himnuszával ünnepelhessék a dobogó legfelső fokán a 2012-es Londoni Olimpia következő eredményhirdetésein" - fogalmazott Somogyváry Ákos.

Az Erkel Ferenc Társaság állásfoglalásához a Magyar Zeneszerzők Egyesülete is csatlakozott.

A londoni olimpián szereplő magyar csapat vezetése a nemzeti himnusz lecserélésre kérte a szervezőket azután, hogy a kardozó Szilágyi Áron vasárnap szerzett aranyérmét követően a magyar himnusz nem megfelelő verziója hangzott el. A Magyar Olimpiai Bizottság még hétfőn közölte, hogy a csapatvezetés haladéktalanul kérte a helytelen mű lecserélését, amelyet még aznap engedélyezett a LOCOG (Londoni Szervezőbizottság) nemzetközi igazgatója.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!