Sport

2012.07.26. 17:35

London 2012 - Héder Barna az olimpiai tévés "világválogatottban"

London, 2012. július 26., csütörtök (MTI) -A világon mindössze négyen mondhatják el magukról, hogy ötödik alkalommal vezetik egy olimpiai sportág közvetítését az ötkarikás játékokon, egyikük Héder Barna.

London, 2012. július 26., csütörtök (MTI) -A világon mindössze négyen mondhatják el magukról, hogy ötödik alkalommal vezetik egy olimpiai sportág közvetítését az ötkarikás játékokon, egyikük Héder Barna.

A tévés szakember, amint az ötkarikás játékok közvetítéseit szervező Olympic Broadcasting Services (OBS) vezérigazgatói eligazításán is elhangzott, az atlétikát rendező két kolléga, valamint a kézilabdát irányító dán rendező társaságában tagja az elitcsapatnak. Héder Barna az 1996-os atlantai játékok óta felelős a vívás televíziós közvetítéséért.

"A történet még 1994-ben kezdődött, amikor Vitray Tamás felhívott a téli olimpiáról" - mondta az MTI-nek Héder Barna. "Manolo Romero, aki egy nagy név az olimpiai közvetítésekben, ugyanis felajánlotta, hogy az MTV közvetítse a vívást. Ehhez tudni kell, hogy akkor le akarták venni a vívást az olimpiai műsorról, mert annyira élvezhetetlen volt. 1994 nyarán tartottam egy prezentációt a nemzetközi szövetségnek, s ez alapján azt mondták, szabad a pálya. Atlantában 12 magyar kollégával kezdtük, 2004-ben Athénban már közvetítőkocsival dolgoztunk. Itt Londonban 46 magyar munkatárs vesz részt a közvetítésben."

Héder Barna hozzátette, a magyarok munkájának elismerését jelenti, hogy minden olimpián újra felkérik őket a vívás közvetítésére.

"Emellett nagyon büszke vagyok arra, ami 2004-ben, Athénban történt. Akkor szerepelt a női kard először az ötkarikás programban, ami az amerikaik számára nagyon fontos volt. A közvetítéseket illetően általában amit az NBC amerikai tv-csatorna akar, az történik, mivel hatalmas összegeket fizet a jogdíjért. A női kard döntőjének másnapján megcsörrent a görög mobilom, s beleszólt Peter Diamond, az NBC olimpiai projektért felelős alelnöke. Azt mondta, csak meg akarja köszönni a közvetítést, mert ez volt az első alkalom, hogy Amerikában élőben közvetítettek vívóversenyt" - nyilatkozott Héder Barna, aki emellett a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) televíziós produkcióért felelős igazgatója is.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!