Sport

2008.04.05. 14:46

OLIMPIA: A NOB elnöke védelmébe vette a pekingi helyszínt

<p>Szingapúr - Tiszteletben tartja a tüntetés jogát a pekingi olimpiával kapcsolatban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, amíg az erőszakmentes és méltóságteljes keretek között zajlik.</p>

Jacques Rogge erről szombaton beszélt Szingapúrban. Leszögezte: nem bánták meg, hogy Kínának adták a rendezés lehetőségét.

"Jobb szeretnénk, ha nem lennének tüntetések, de tiszteletben tartjuk az önkifejezés szabadságát" - mondta Rogge. Az elnök szerint kormányszinten nem fogják bojkottálni a pekingi olimpia nyitóceremóniáját. Rogge ugyanakkor nem akarta kommentálni, hogy a kérdés még nem dőlt el. Mint mondta: az egyes kormányok döntése, ott lesznek-e Pekingben vagy sem, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem akar a kérdésbe beleavatkozni.

Jacques Rogge leszögezte: nem sajnálja, hogy Pekingnek ítélték a 2008-as olimpiai játékok rendezési jogát, a növekvő emberi jogi aggodalmak közepette sem. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint bölcs döntést hoztak. Ezt Rogge három okkal magyarázta. Az egyik, hogy Kína kiváló ajánlatot tett, a másik hogy már másodszor szállt ringbe, a harmadik pedig - a sportvezető szerint az, hogy az olimpia játékok szelleme a pekingi rendezéssel az emberiség egyötödéhez jut el.

Kapcsolódó cikkek:

Szentpétervárott az olimpiai láng

Oroszország 1952-es súlylökő olimpiai bajnoka Galina Zubina volt az első, a 80 orosz sportoló közül, akik Szentpétervár második világháborús emlékművétől az Ermitázs múzeumig tartó 20 kilométeres úton viszik az olimpiai lángot.

OLIMPIA - TIBET: Sarkozy feltételeket szabott

Nicolas Sarkozy francia elnök csak akkor vesz részt a pekingi olimpiai játékok megnyitóján, ha Kína nem titkolózik többet Tibettel kapcsolatban, véget vet az ott élők elnyomásának, szabadon engedi a politikai foglyokat, és tárgyalásokat kezd a tibeti autonómia elismeréséről a dalai lámával - nyilatkozta a Le Monde francia napilap szombati számában a francia emberi jogi államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!