Sport

2008.03.12. 12:54

A vörös mezes focicsapatok sikeresebbek, mint a többiek

<p>Azok a focicsapatok, amelyek mezében szerepel a vörös sikeresebbek, mint a más színű mezben szereplő klubok csapatai, állítja egy tanulmány, amelyet brit tudósok hoztak nyilvánosságra. A két brit egyetem kutatói úgy vélik, nem véletlen, hogy a Manchester United, Liverpool és az Arsenal gyakran a tabella élén szerepel az angol bajnokságban. <BR /></p>

A Durham Egyetem és a Plymouth-i Egyetem kutatói a szerint a vörös mezek helyből előnyt jelentenek a csapatoknak, a színekre adott biológiai válaszok miatt.

"Az állatvilágban a pirost gyakran a hímek agressziójával, az erőfitogtatással azonosítják" - írják tanulmányukban a tudósok és példának a vörösbegyet hozzák.

A kutatók az angol bajnokság meccseit a második világháborútól kezdve végigkövették. Elsősorban a hazai pályán játszott összecsapásokra koncentráltak, hiszen a csapatok otthon viselik inkább az elsőszámú mezüket. (Idegenben gyakran más mintázatú, színű pólóban és nadrágban játszanak.) Ráadásul, az összehasonlító elemzés azt is mutatta, hogy a színek és a siker közötti összefüggés csak a hazai pályán bizonyítható.

A tudomány készítői azt vették észre, hogy a vörös csapatok gyakrabban nyertek a többieknél, a legrosszabbul pedig a narancs és sárga mezesek szerepeltek odahaza. Ennek szerintük két oka lehet: az egyik, hogy az idők során, tudat alatt sokkal többen vonzódtak azokhoz a klubokhoz, amelyek vörösben játszottak. A több szurkoló több pénzt is jelentett az adott csapatnak.

"Másrészt, pszichológiai előnyt is jelenthet az, hogy valaki vöröset visel, vagy a vörös csapat játékosa és ez meg is látszik a nyújtott teljesítményen. Egy vörösben játszó csapat ellen pedig nehezebb pályára lépni." - véli professzor Robert Barton, a Plymuth egyetemről.

A kutatók azt is vizsgálták, hogy a külföldi pénze hogyan befolyásolták az eredményeket. Az derült ki, hogy alapvetően ez határozta meg azt, hogy melyik csapat volt a jobb.

"Ugyanakkor szoros meccsek esetén, ahol a csapatoknak nagyjából ugyanolyan anyagi feltételeik vannak, megjósolható, hogy a vörös mez döntő lehet a siker illetve a bukás tekintetében, és általában a vörösöké oldalára billen a mérleg" - írja egy másik kutató, Dr. Russell Hill.

A felmérést egyébként még a Bajnokok Ligája legutóbbi fordulója előtt készítették, ám ezek eredménye is alátámasztani látszik a kutatatás következtetéseit. Három vörös mezes angol csapat - az Arsenal, a Manchester United és a Liverpool is továbbjutott a negyeddöntőbe.

További cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!