igazi mérföldkő

2019.08.13. 17:46

Új innováció a hallásjavító műtétek során

Siketen vagy súlyos nagyothallással született gyerekek hallását adja vissza az a műtéti eljárás, amelyet a Debreceni Egyetem Klinikai Központ és a Varsói Orvostudományi Egyetem orvosai közösen hajtottak végre kedden a DEKK Fül-Orr- Gégészeti Klinikán.

Fotó: Kiss Annamarie

A szakemberek három kisgyermeken végezték el hazánkban elsőnek a beavatkozást az új fejlesztésű Oticon Medical belsőfül-implantátum segítségével.

– Mérföldkő volt ez a műtét a Debreceni Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának implantációs programja terén. Ezt a programot 2000-ben indítottuk el, és azóta számtalan veleszületett siket vagy nagyothalló gyermek kapott hallásjavításra alkalmas készüléket. Ha a sérült gyermekek nem kapnának ilyen segédeszközt, akkor egy életen keresztül siketek maradnának, ami a némasággal és a beszédfejlődés hiányával jár. De a hallássegítő készülékek segítségével ezek a hallássérült gyermekek hallóvá tehetők – mondta Rezes Szilárd, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti Klinika igazgatója.

Fotó: Kiss Annamarie

Támogatja az aktív életvitelt

– Ez az eszköz, amit ma beültethettünk, világújdonságnak számít. A legnagyobb értéke a mérete, hiszen a gyermekek körében nagyon fontos, hogy a beültetendő implantátum minél kisebb legyen. Ez magában hordozza egyúttal azt is, hogy a sebészeti lábnyom, ami a beavatkozás során keletkezik, kisebb lehessen. A másik újítás a termékben az alapanyaga; cirkónium és titánium alapanyagokból készül. Ez arra szolgál, hogy biztosítja a gyermekek aktív életvitelét. Az implantátum élethosszig tartó beültetett eszköz, tehát nagyon fontos a strapabírása. A cirkónium biztosítja a tökéletes ellenállást, és semmilyen külső behatás nem okozhat benne kárt. Továbbá érdemes azt is tudni az eszközről, hogy van egy fül mögött viselendő processzora, ami egy speciális beszédtámogató rendszert tartalmaz, amely a kisgyermekek esetében támogatja a beszédfejlődést. A rendszer lényege, hogy a zajos környezetben történő beszédmegértéshez rendkívüli módon hozzájáruljon – tette hozzá Nuber Arnold, az Oticon Medical magyarországi ügyvezető igazgatója.

GyT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában