Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.06. 11:21

Kis lépések pályázatokkal Balsán

<p>Balsa - Egy új kisteherautóval is gazdagodott a balsai önkormányzat. Az új jármű főleg az ebédszállításban vesz részt, ugyanis Timárról hordják a meleg ebédet az óvodásoknak, a hivatal dolgozóinak, az időseknek.</p>

Mint minden önkormányzat, Balsa képviselő-testülete is igyekszik kihasználni a pályázati lehetőségeket, hiszen csak így tudnak fejleszteni. A napokban jelent meg egy pályázati felhívás a körjegyzőség felújítására

– Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium hirdette meg a pályázatot az ügyintézés színvonalának javítása érdekében – tájékoztatta lapunkat Farkas Csabáné, a település polgármestere. – A körjegyzőség 2007-ben alakult, Balsa és Szabolcs község hozta létre. Arra semmi esélyünk nincs, hogy új épületünk legyen, a meglévő alapterületet sem tudjuk bővíteni, ezért a közel 100 éves épületet kell úgy átalakítani, felújítani, hogy megfelelő színvonalon tudjuk fogadni az ügyfeleket. Szükség van továbbá teljes felújításra és tetőcserére is. A felújításra maximum 15 millió forintot lehet nyerni, s az Államkincstáron keresztül lehet pályázni.

A körjegyzőségről egyébként nincsenek rossz tapasztalataim. A lakosság szempontjából zavartalan a munka, s a nyilvánosság sem csorbult. A településünk adottsága ezt követelte meg, ezt kellett lépnünk. Sokkal jobban zavar, hogy gyakran kell elmennem különböző főrumokra, rendezvényekre, tanácskozásokra, s így nem tudom tartani a napi kapcsolatot a lakossággal. Az iskolai társulást Gávavencsellővel működtetjük. Azt ellentmondásosnak érzem, hogy vagyonilag nem vagyunk érdekeltek az iskolában, azonban a fenntartásához adnunk kell pénzt az állami normatíva mellett. Ez nekünk súlyos teher. Az állam az egyik kezével ad, a másikkal elvesz.

Az önkormányzat tavaly megkezdte egy új révház építését, amely megfelel majd az európai uniós előírásoknak. Az I. ütem már elkészült, várják a GKM új pályázati kiírását a révház befejezésére.
Az önkormányzat elfogadta az új településrendezési tervet, amely június 1-jétől lép hatályba, így akkortól annak megfelelően adják ki az engedélyeket. Egy új kisteherautóval is gazdagodott az önkormányzat. Az új jármű főleg az ebédszállításban vesz részt, ugyanis Timárról hordják a meleg ebédet az óvodásoknak, a hivatal dolgozóinak, az időseknek. A házi segítségnyújtásban több mint 20 fő vesz részt. Ez önként vállalt feladata az önkormányzatnak, nem kapnak rá állami támogatást.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!