Egyperces

2007.11.16. 17:37

A mamut szőrcsomóját laborba küldik

<p>Csont olyan nagy becsben még nem volt Tiszadadán, mint amilyenben a november 13-án a Tiszából előkerült mamut lábszárcsontja részesült.</p>

Eddig mintegy ezer kiváncsi látogatója akadt a Tájházban elhelyezett különleges leletnek, amely egy helyi halász hálóján akadt meg. A több mint tízezer éve kihalt gyapjas mamut tekintélyes méretű mellső lábszárcsontja 94 cm hosszú és 22 kg súlyú.

A Tájház vezető, Ifj. Kovács Géza elsőként a Kelet-Magyarországot, illetve a Szabolcs Online-t értesítette, azt követően a megyei múzeumot. Ott azt mondták, hogy mivel nekik nincs őslénytani osztályuk, így forduljon egy általuk megadott paleozoológushoz.

A mamut híre így jutott el Berendi Erzsébethez, az aszódi Petőfi Sándor Múzeum munkatársához. A csonton lévő szőrcsomó teszi igencsak különlegessé a leletet, hiszen ilyen hazánkban még nem fordult elő, de Európában is csupán kettő.

 – A szőrcsomóból mintát küldök a paleozoológus hölgynek, aki egy budapesti laboratóriumban vizsgáltatja meg a talált mamutcsontot, amelynek további sorsa éppen e vizsgálattól függ.

Szeretnénk, ha itt maradhatna Dadán, a helybeliek mellett sokan jöttek a környező településekről, de Nyíregyházáról is, hogy megtekinthessék a csontot. Amennyiben nőnemű lenne a mamut, akkor a megtalálás napjáról Szilviának neveznénk, avagy a névadást megpályáztatnánk – mondta Ifj. Kovács Géza tájházvezető.

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!