Rio 2016 – Hét súlyemelő a pekingi lebukottak között

Budapest – Hét súlyemelő bukott meg a 2008-as pekingi olimpia doppingmintáinak újratesztelése során – derül ki a budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) honlapjának hétfői közleményéből.

Az ismételt elemzések azt mutatták ki, hogy az anabolikus szteroidok közé tartozó szert használt két orosz, továbbá egy-egy örmény, moldovai, török, azeri és kazah emelő. Utóbbi az az Ilja Iljin, aki már az IWF csütörtökön közzétett és a 2012-es londoni játékokon – doppingmintáiknak szintén a közelmúltban történt újraanalizálása nyomán – rajtavesztettek listáján is szerepelt. Iljin mindkét olimpián aranyérmet nyert Kazahsztán színeiben a 94 kilogrammos kategóriában.

Rajta kívül a pekingi minták új módszerrel történt újravizsgálása eredményeképpen a doppingvétkesek közé került az örmény Hripszime Hursudjan, a moldovai Alexandru Dudoglo, az orosz Nagyezsda Jevsztyuhina és Marina Sajnova, továbbá a török Taylan Nurcan és az azeri Intigam Zairov is. Közülük a kínai fővárosban Sajnova és Jevsztyuhina szerzett még érmet, előbbi második lett 58 kg-ban, utóbbi pedig harmadik a 75 kilogrammos súlycsoportban.

Az IWF hét közben nyilvánosságra hozott lajstroma tíz nevet tartalmazott, benne mind a négy londoni kazah olimpiai bajnokét, így Iljin mellett Maija Manezáét, Zulfija Csinsanlóét és Szvetlana Podobjedováét, továbbá az orosz Apti Auhadovét, a bolgárból azerivé lett Bojanka Kosztováét, az ukrán Julija Kalináét, valamint három fehéroroszét, Dzina Szazanavecét, Marina Skermankováét és Jauheni Zarnasekét.

Ügyük végleges lezárásáig valamennyi – a tíz londoni és a hét pekingi – doppingvétkes versenyzési jogát felfüggesztették.

– MTI –