Magyarország

2012.06.28. 12:02

Országgyűlés-vita: költségvetés

Budapest, 2012. június 28., csütörtök (MTI) - Környezetvédelmi, honvédelmi, kulturális és oktatási kérdések is előkerültek a 2013-as költségvetés csütörtöki általános vitájában, amelyben az Országgyűlés tizenkét órás időkeretben folytatta a büdzsé tárgyalását.

Budapest, 2012. június 28., csütörtök (MTI) - Környezetvédelmi, honvédelmi, kulturális és oktatási kérdések is előkerültek a 2013-as költségvetés csütörtöki általános vitájában, amelyben az Országgyűlés tizenkét órás időkeretben folytatta a büdzsé tárgyalását.

    LMP: környezetvédelmi szempontból fenntarthatatlanságot hoz a büdzsé

     

    Az LMP-s Szilágyi László a büdzsé környezetvédelmi vonatkozásairól szólva kijelentette: fenntarthatatlanságot hoz a költségvetés. A környezetvédelmi és vízügyi ágazat újabb elvonásokat szenved el, a zöld gazdaság élénkítése pedig nem kap támogatást - mondta. Kifogásolta azt is, hogy a kormány új atomenergia-blokkokról gondolkodik, ahelyett, hogy az ipari tevékenységek által okozott környezeti károkat tenné rendbe. 

    A többi közt a védett területek állami tulajdonba vételére, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálatra fordítandó forrásokat kevesellte a képviselő. 

    KDNP: időben elő lett készítve a költségvetés 

    Karvalics Ottó (KDNP) üdvözölte, hogy időben zajlott a büdzsé sarokszámainak előkészítése. A képviselő a munka értékét hangsúlyozta, és kijelentette: térségében, Barcs városában idén már csökkent az álláskeresők száma. 

    Molnár Csaba: ez a töpörödés és a fenntarthatatlanság költségvetése 

    Molnár Csaba független képviselő a büdzsé benyújtásának körülményeit kifogásolta, vitatva a kormány érveit, amelyekkel a korai parlamenti vitát indokolta. Nem értett egyet azzal, hogy mindez segítené a kiszámíthatóságot, mert úgy vélte: a valódi számok jelenleg még nem ismertek. 

    A töpörödés és a fenntarthatatlanság költségvetésének nevezte a büdzsét, és bírálta, hogy a hiány csökkentését foltozgatással kívánja elérni a kormány, nem pedig hosszú távú strukturális reformokkal. Kijelentette: jövőre sem növekedhet a beruházások mennyisége, hiszen az azokról szóló megállapodásokat már meg kellett volna kötni. Kifogásolta az egészségügyi közkiadások csökkentését is. 

    Fidesz: számos feladat elkerül az önkormányzatokról 

    

    Ékes József (Fidesz) az önkormányzatok finanszírozásával kapcsolatban jelentette ki, hogy bár kevesebb forrás áll majd rendelkezésre, ezzel együtt számos feladat is elkerül a helyhatóságoktól. 

    Az MSZP az oktatási költségvetést bírálta 

    A szocialista Hiller István a közoktatás és a felsőoktatás finanszírozásának csökkentését bírálta. Mint mondta, utóbbiban reálértéken 20 százalékkal csökken a támogatás. 

    Teljes csődnek nevezte a diákhitel új változatát, amellyel kapcsolatban nincsenek pontos számítások, mennyivel terheli meg a büdzsét. 

    Kijelentette: a leghatározottabban visszautasítja a költségvetést, amely hátrányos az oktatás számára. 

    Jobbik: a honvédelmi fejezet csaknem 50 milliárd forintja szorul magyarázatra 

    

    Korondi Miklós (Jobbik) a nemzetközi kötelezettségekkel kapcsolatos kiadásokat sorolva elmondta, 21,6 milliárd forintot tesznek ki a katonai vállalások. Kinek a gyerekes szórakozását finanszírozzuk ebből az óriási pénzből? - tette fel a kérdést. 

    A politikus azok felelősségre vonását is fontosnak tartotta, akik szerinte a Gripen-szerződésekkel eladósították a honvédelmi tárcát. 

    Kijelentette: a minisztérium büdzséjében csaknem 50 milliárd forintnyi magyarázandó tétel van, emiatt szerinte az egész költségvetést át kellene gondolni.

    Fidesz: Nógrád megyének forrásokra van szüksége

    Becsó Zsolt (Fidesz) Nógrád megye elmúlt 12 évi helyzetéről beszélt. Keményen bírálta a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányokat, amiért intézkedéseik hatására Nógrád megye szinte teljesen leszakadt és súlyos helyzetbe került. Hangsúlyozta: éppen ezért a helyi emberek azt várják a 2013-as költségvetéstől, hogy célzott forrásokkal segítse a többszörösen hátrányos helyzetű térségek felzárkózását, hiszen ahogy nem érdeke az országnak a többsebességes Európa, úgy nem érdeke a többsebességes Magyarország sem. 

    Éppen ezért Becsó Zsolt szót emelt a támogatások esetén a területi elv érvényesítése és az önfoglalkoztató mikrovállalkozások segítése mellett, valamint szorgalmazta Salgótarján városközpontjának felújítását és számos turisztikai beruházás megvalósítását a térség fellendítése érdekében.

    LMP: veszélyben a kultúra finanszírozása, a közmédián sokat lehetne spórolni

    Karácsony Gergely (LMP) három terület költségvetési helyzetéről beszélt: a kultúráról, a pártok támogatásáról és a közmédia finanszírozásáról. A kultúra területén szerinte a 2013-as költségvetésben foglalt helyzet "egy fokkal jobb", mint a 2012-es, bár fennáll a veszély, hogy a költségvetés tarthatatlansága miatt később újra kell tárgyalni ezeket a forrásokat. Az LMP-s politikus úgy véli, hogy a filmgyártás támogatása és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) költségvetése kifejezetten jó helyzetben van, de ez sem a költségvetésnek köszönhető, hanem annak, hogy ezek források a lottóbevételektől függnek. A többi területen ugyanakkor az LMP szerint vannak problémák, így például súlyos fennakadások lehetnek a színtársulatok finanszírozásában, a legsúlyosabb a helyzet pedig a megyei közművelődési intézményrendszer esetében lehet, ahol még azt sem lehet pontosan tudni, hogy milyen feladatokat ki lát el.

    A közmédiára 2013-ra szánt 68 milliárd forinttal kapcsolatban megjegyezte: szerinte ez az összeg jelentősen csökkenthető még akkor is, ha az elmúlt 2 évben több mint ezer embert bocsátottak el és az állam kivásárolta a Kunigunda utcai székházat is ezzel csökkentve a kiadásokat. Az LMP szerint fölösleges 68 milliárd forintból fenntartani egy olyan közszolgálati televíziós műsortervet, amely ugyanolyan, mint a kereskedelmi csatornák, csak nagyságrendekkel alacsonyabb az nézettsége.

    A pártok támogatása kapcsán megjegyezte: örömteli, hogy a pártok mégis megkapják az eddigi költségvetési támogatásukat a miniszterelnök által korábban "bedobott gumicsont" ellenére.

bet bhnn bhi

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!