Regionális összefogás és együttműködés Kárpátalja megsegítéséért

Debrecen, 2015. április 28., kedd (MTI) – Példaértékű összefogás és együttműködési megállapodás született a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványa, három északkelet-magyarországi kereskedelmi és iparkamara, valamint a Russmedia és a Debrecen Televízió között Kárpátalja megsegítésére.


A Hajdú-Bihar megyei, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kereskedelmi és iparkamarák elnökei, a Russmedia és a Debrecen Televízió ügyvezető igazgatói, Fekete Károly református püspök és Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványának kuratóriumi elnöke a sajtó nyilvánossága előtt írta alá azt az együttműködési megállapodást, melynek értelmében odaállnak a legkiszolgáltatottabb, legrászorulóbb magyar testvéreink, Kárpátalja magyarsága mellé. Az előbbi két kamara egy-egy millió, míg utóbbi félmillió forint támogatást ajánlott fel, de várják a további felajánlásokat is a kamarai tagoktól.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke közölte, a földrajzi közelség miatt a tiszántúli egyházkerület hónapok óta segíti Kárpátalja rászoruló lakóit, akik a Kárpátaljai Református Egyházkerületen keresztül kapják meg a segélyszállítmányokat. Az anyagi segítségen túl azonban az is cél, hogy a szülőföldön maradást szorgalmazzák, ne pedig a migráció törjön felszínre – tette hozzá a püspök.

Pál Sándor, a szeretetszolgálat elnöke az MTI kérdésére elmondta: a legnagyobb segítség Kárpátalja lakossága számára a tartós élelmiszerek eljuttatása. Az elmúlt négy hónapban 170 tonna élelmiszert vittek ki, az utóbbi hetekben pedig 6-7 tonna vetőmagot. Az elmúlt héten a nagydobronyi árvaházba 22 tonna lisztet szállítottak ki. Segítséget nyújtanak továbbá magyarországi műtétekben, illetve gyógyászati eszközöket, felszereléseket is visznek Kárpátaljára. Legutóbb a munkácsi katonai kórházat segítették különböző eszközökkel.

A szeretetszolgálat elnöke az elmondottakat azzal egészítette ki, hogy az ország 1200 református gyülekezete egy emberként mozdult meg, hiszen az anyagi támogatáson túl perselypénzt is felajánlottak és eljuttattak Kárpátalja rászoruló magyarságához.

– MTI –
hirdetés