Helyi közélet

2014.12.24. 15:21

Ők vigyáznak ránk, míg ünnepelünk

Debrecen - Az ügyeletes sebész sérült fafaragókkal, a rendőr spicces családi vitázókkal, a mentő magányosokkal ünnepel.

Debrecen - Az ügyeletes sebész sérült fafaragókkal, a rendőr spicces családi vitázókkal, a mentő magányosokkal ünnepel.

Amikor a legtöbb ember békésen ünnepel, hálát ad, magához öleli s jókívánságaival halmozza el szeretteit, épp elégedetten törli meg száját a zserbó után szentestén, az ügyeletben lévő életmentők munkaruhát húznak magukra, és elindulnak egy szokásos dolgos műszakba. Mint megtudtuk, a karácsony nem múlik el nyomtalanul a mentőállomáson, rendőrségen, traumatológián, tűzoltóságon sem.

Az „ujjvarrás” estje

24-e délutánjáig minden a megszokott rendjén halad az osztályon, aztán a férfiak hozzálátnak otthon a fenyőfa gyalulásához. Ekkor kezd mozgalmassá válni a sebészet – emlékezett vissza a korábbi évek ünnepi ügyeleteire dr. Szeferinkin Lazarov Bojkó, a Kenézy Gyula Kórház traumatológusa. Mint a Naplónak elmondta, szenteste megnövekszik a kézsérüléssel kórházba érkezők száma. – A talpba faragáskor néhányan nemcsak a fának, hanem az ujjuknak is odacsapnak a fejszével, ezért vissza kell varrni azt.

A karácsony többi napja viszont rendszerint csendesebben telik – fogalmazott az orvos. Megjegyezte, a kórházban is igyekeznek ünnepelni, feldíszítik az osztályt, este pedig a dolgozók is megállnak néhány percre, megköszöntik egymást, majd minden halad a megszokott kerékvágásban. Kiemelte, kicsit talán minden nyugodtabb, meghittebb.

Betegítő magány

– Nem ragaszkodunk a karácsonyi ajándékozáshoz, az ünnep melegéhez viszont igen – kezdi dr. Komoróczy Zoltán, aki jó ideje egy nappal korábban éli meg a szenteste meghittségét családjával. A debreceni mentőállomás vezetője harmincadik éve dolgozik orvosként, és legalább 25 karácsonyt töltött szolgálatban.

– Az egészségügyben dolgozóknak az egyik nap nem különb, mint a másik. Mindenki tudomásul vette körülöttem, hogy ez a hivatásommal jár. Tíz testvérem közül négy ezt a szakmát választotta, és édesapám is gyógyító volt – mondta az 55 éves férfi. A mentőállomás dolgozóinak beosztásában íratlan szabály, hogy karácsonykor a kisgyermekesek maradnak otthon, szilveszterkor pedig épp ők vállalják el a munkát. A két felnőtt fiú édesapja szentestén 18.30-kor kezdi meg 12 órás műszakját. – Igyekszünk széppé és meleggé tenni az ünnepet a munkahelyen is, van karácsonyfánk, és a bajtársak hoznak süteményt, bejglit. A vonal túlvégén több a magányos ember, aki ilyenkor talán jobban érzi a betegségét, erősebben fókuszál arra, hogy mije fáj, emiatt kicsit többet megyünk – válaszolta.

Az ebéd szent

Hajdu Tamás rendőr törzsőrmester negyedik éve vigyáz a közbiztonságra, és eddig minden évben szolgálatban volt karácsony valamelyik napján. Idén szentestén ugyan otthon lehet, de a hagyomány szerint náluk a 25-i ebéd a legfontosabb együtt eltöltött ünnepi esemény. – Nekem ez kimarad, mert a beosztás úgy jött ki, hogy 25-én nappal, 26-án éjszaka dolgozom. A szeretteim ezt elfogadják – válaszolja a 28 éves fiatalember, akit családtagjain túl, barátnője várná a terített asztal mellett.

A Debreceni Rendőrkapitányságra is beszökik ilyenkor a meghittség, az eligazítóban karácsonyfát állítanak. Az épp dolgozók, ha a munka engedi, együtt esznek. Sajnos, mint mondta, mozgalmas napok ezek, mindenki otthon van, és az alkohollal együtt könnyen kerülnek terítékre az eltemetett családi problémák is. – Minden nap történik valami, ami miatt intézkedni kell, azonban bízom benne, hogy kollégáimnak kevés dolguk lesz szilveszterkor. Én négy esztendő után nem szolgálatban köszöntöm az új évet – teszi hozzá optimistán a rend őre.

Reggeli Jézuska

- A családom már megszokta, hogy minden harmadik nap odavagyok, édesapám is tűzoltó volt – mondja Daragics Mihály tűzoltó főtörzszászlós. A 36 éves ebesi férfi – az elmúlt 17 évben sokadjára – idén is szolgálati ruhát ölt karácsonykor, elbúcsúzik feleségétől és kisfiától, majd Debrecen felé veszi az irányt, hogy 24 órán át mások zavartalan ünnepe felett őrködjön. Szerencsére, mint mondja, nem kell nagyon, mivel a szentestére nem jellemző a nagyobb káreset.

– A munkabeosztás jó előre eldől, a családosok általában előnyt élveznek, de idén sokan szerették volna otthon tölteni az ünnepet, ezért sorsoltunk. A bajtársainkkal csaknem annyi időt töltünk, mint a hozzátartozóinkkal. A parancsnokságon is emelkedettebb, családiasabb a hangulat karácsonykor. A munkahelyi fát közösen díszítjük fel, minden csoport kap szaloncukrot. Szentestén együtt vonulunk le az ügyeletes társakkal az ebédlőbe, és elfogyasztjuk az otthonról hozott ételt. Aztán reggel igyekszem úgy hazaérni, hogy a kisfiam még ne legyen ébren, a feleségem bekészíti az ajándékot a fa alá, hogy együtt tudjuk megnézni, mit hozott az éjjel a Jézuska.

HBN–HABE, SZM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában