Hirdetés

2023.04.26. 11:43

Esetek, amikor egy meghatalmazás megkönnyíti az életét!

PR-cikk

Mozgalmas kort élünk, mikor az ember egyik legfőbb vágya, hogy néha megálljon egy pillanatra és élvezze az életet. Ezt azonban megnehezítik a mindennapi feladataink, ügyintézések és a könyörtelenül közeledő határidők. Ha már úgy érezzük, nincs kapacitásunk mindezt egyedül intézni, jogunkban áll magunk helyett egy meghatalmazottat küldeni. Lássuk, milyen esetekben tehetjük meg.

A meghatalmazás egy olyan dokumentum, melyben a meghatalmazó és a meghatalmazott közt megállapodás jön létre arról, hogy a meghatalmazott a rá bízott ügyben a meghatalmazót képviseli, annak akarata szerint eljár. Ez abban különbözik a megbízástól, hogy míg az két fél szerződése - melyben a megbízottat köti a szerződés a feladata ellátására -, addig a meghatalmazás egyoldalú nyilatkozat, bizonyító erejű magándokumentum, mely nem kötelez, csak feljogosít. Röviden; meghatalmazással bárkit feljogosíthatunk arra, hogy a nevünkben, érdekeink szerint eljárjon, de nem kötelezhetjük rá. 

Erre akkor lehet szükségünk, ha személyes jelenlétünk nem megoldható különböző okokból (egyéb elfoglaltság, külföldi tartózkodás, egészségügyi állapot). Lássuk tehát, milyen esetekben jöhet jól egy meghatalmazás.

1. Banki ügyintézés

A banki ügyintézés modern életünk fontos része, és lássuk be, nem tartozik kedvenc elfoglaltságaink közé. Persze ez még nem elég indok arra, hogy meghatalmazottat küldjünk, bár technikailag jogunkban áll. Viszont tegyük fel, hogy megtörtént a legrosszabb, és egy közeli hozzátartozónk elhunyt. Ebben az esetben a meghagyott végrendelet, vagy annak hiányában az öröklési jog szerint eljárva az örökösök feladata az örökhagyó banki ügyeinek lezárása, hagyaték átvétele. A gyászoló rokonságnak ilyenkor rengeteg feladata van, és nem biztos, hogy van ideje vagy lelki ereje ezzel foglalkozni. Ebben az esetben az örökös küldhet meghatalmazottat, hogy ez ügyben helyette eljárjon. Tájékoztatásul egyes bankok, például az OTP Bank saját oldalán listázza, hogy milyen ügyintézésekre adható meghatalmazás.

2. Tanulmányi ügyek

Tanulmányainkkal kapcsolatos ügyeink intézése esetén is lehetőségünk van meghatalmazást adnunk egy általunk választott személynek. Például, ha egyetemi tanulmányaink során az órarendünk pont a tanulmányi osztály nyitvatartási idejével fed át, és emiatt nem tudjuk benyújtani a kreditelfogadási kérelmünket, érdemes maghatalmazottra bízni az ügyintézést.

3. Egészségügy

Ha idősebb vagy tartós beteg hozzátartozónk tartós kezelés, otthoni gondozás alatt áll, értelemszerűen meghatalmazottra van szüksége az egészségügyi ellátásával kapcsolatos ügyeinek intézésére. Nem várhatjuk el tőle, hogy az adott esetben napokkal később elkészülő leleteiért is személyesen menjen be. Ilyenkor meghatalmazottként jogunkban áll a leleteket helyette átvenni.

4. Posta

Talán a legkézenfekvőbb, és napjainkban idejétmúltnak tűnő szolgáltatás, viszont még mindig fontos része mindennapjainknak a posta. Hivatalos dokumentumok, szerződések, személyi okmányok kézbesítése még mindig csak így lehetséges. A posta meghatalmazás ellenében ezeket a dokumentumokat a címzetten kívül másnak is kiadhatja, ami különösen hasznos például lakcímváltozáskor. Ha mondjuk albérletbe költözünk, és ezek a küldeményeink az állandó lakcímünkre érkeznek.

+1 Általános meghatalmazás

Hogyha előreláthatóan több ügyben, és hosszabb távon nem fogunk tudni eljárni, például hosszú távú külföldi tartózkodás vagy fekvőbeteg ellátás miatt, adhatunk általános meghatalmazást. Ez a dokumentum minden ügyünk intézésére feljogosítja a meghatalmazottat, viszont csak határozott időre adható. Maximális érvényességi ideje öt év. Ez egy általános hosszútávú megoldást jelent. További fontos tudnivaló, hogy: a meghatalmazás visszavonásához való jogról történő lemondás SEMMIS. Tehát a meghatalmazást bármikor, annak lejárta előtt is visszavonhatjuk, ha a meghatalmazott elvesztette a bizalmunkat, esetleg számunkra nem megfelelően járt el.

Meghatalmazás egyszerűen:

A legtöbb cég, szervezet saját meghatalmazás minta dokumentummal rendelkezik, viszont ezek csak feléjük és a megjelölt ügyekre érvényesek. Más tevékenységre vonatkozó meghatalmazásra nem alkalmasak. Tehát, hacsak nem akarja a meghatalmazottját egy kisebb mappányi meghatalmazással felszerelve útnak indulni, hogy minden helyszínen a megfelelőt mutathassa be, próbálja ki a Szerzi meghatalmazás okosdokumentumát

A Szerzi meghatalmazás használata ingyenes, kitöltése pedig átlagosan 3 percet vesz igénybe. Egy dokumentumban tudja egyesíteni az összes elvégzendő ügyet, vagy általános meghatalmazást is adhat, ezzel időt és pénzt spórolva.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában