Hirdetés

2022.11.21. 00:00

Az ipar legújabb kihívásaira készítenek fel a Barossban

A Debreceni SZC Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Hajdú-Bihar megye egyik legrégibb szakképző iskolája. Alapítása óta sokféle szakmában többezer szakembert képeztek itt.

Forrás: DSZC

A Baross Debrecen város és a régió meghatározó gépipari és informatikai szakképző iskolája és technikuma. Beiskolázási stratégiájuk összhangban van a városi projektekben megfogalmazott informatikai, műszaki, gépészeti területen jelentkező egyre növekvő igényekkel.

Elek József, az intézmény nyugdíjas oktatója 1972-1975 között tanult az iskolában, és karosszérialakatos szakmát szerzett. – Akkoriban olyan közösségben voltunk, ahol tényleg jól éreztük magunkat. Segítettük egymást, remek volt a légkör. Szakmailag itt mindent megkaptam, kiváló pedagógusok tanítottak, akikkel nagyon jól kijöttem. Olyan is előfordult, hogy az osztálytársaimmal hétvégente elmentünk egymáshoz autókat bütykölni – emlékezett vissza. A mai napig őrizgeti a fotót arról a Trabant Hycomatról, amelyet társadalmi munkában újítottak fel egy idős mozgássérült hölgy számára.

A szakma szeretete miatt tért vissza tanítani egykori iskolájába. – A végzés után egy ideig szervizben dolgoztam, ahol sok gyakorlati tapasztalattal gazdagodtam. Ezután jöttem vissza az iskolába oktatni 1986-ban. Ismerős közeg várt, minden egykori tanárom nagyon kedves volt velem – tette hozzá.

Forrás: DSZC

Elek József azt vallja, hogy a diákokat csak megfelelő szakmai tudással és képességekkel lehet az intézményből kiengedni a munkaerőpiacra, ezért az új technológiákkal az oktatóknak is lépést kell tudni tartania. Ellenkező esetben a végzett tanulók munkavállalóként nem tudják majd megállni a helyüket a vállalkozói szférában, illetve az iparban. – Sok olyan fiatallal találkoztam a pályafutásom alatt, akik nem gondolták komolyan, hogy a karosszérialakatos szakmában helyezkedjenek el, ezért csak annak ajánlom ezt a szakot, akit tényleg érdekel és ebben szeretne dolgozni – mondta.

A Karosszérialakatos képzésen túl Épület- és szerkezetlakatos, Gépész technikus, Gépi és CNC forgácsoló, Hegesztő, Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus, illetve Szoftverfejlesztő és -tesztelő képzések közül választhatnak a továbbtanuló fiatalok. Minden képzésről részletes leírás található az iskola weboldalán.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában