Hirdetés

2021.12.07. 10:38

Megbízható notebook korrekt áron? Igen, lehetséges!

Forrás: Pixabay

A pénztárcabarát notebookok piacán nem egyszerű eligazodni. Rengeteg olcsó laptop várja, hogy eladósorba kerüljön, de mégsem mindegyik felel meg a meghirdetett funkcióinak és teljesítményének. Mivel egyre több embernek van szüksége kifogástalan eszközre az iskolai és irodai munkák otthonról történő elvégzéséhez, a gyártók gyorsan alkalmazkodtak. Az Asus például az egyik legnépszerűbb név, ha megfizethető termékre gondolunk, és a VivoBook család számos funkciót kínál nagyon kedvező áron. Cikkünkben az Asus VivoBook 15,6-ost vesszük nagyító alá, hogy segítsünk a megfelelő megvásárlásához.

Egy notebook elég tárhellyel

Az Asus VivoBook egy 10. generációs Intel Core i3-1005G1 processzort (CPU), 8 GB RAM-ot és egy 256 GB-os szilárdtestalapú meghajtót (SSD) tartalmaz. A belső tárhely elegendő, hogy biztonságban tudjuk a képeinket vagy fontosabb dokumentumainkat, mindemellett sokan külső meghajtót is igénybe vesznek, így nem lehet gond az adatok tárolása. Ez a pontos, 15,6 hüvelykes FHD-kijelzővel rendelkező notebook általában 220 ezer forintos áron szerezhető be a hazai online boltokban, így határozottan a legjobb laptop kínálatába tartozik.

További jellemzők

A gyártó bőkezű volt a portokkal: USB-C 3.1, két USB-A 2.0, USB-A 3.1, HDMI 3,5 mm-es audio és egy microSD kártyaolvasó. A teljesítménymérő szoftver telepítése microSD-kártyáról nem okozhat gondot, a HDMI-port pedig kiválóan alkalmas TV-hez vagy külső számítógép-monitorhoz való csatlakoztatáshoz. Sajnos az USB-C port nem támogatja az áramellátást, ezért a hagyományos töltőportot kell használni.

A kijelző körüli keret, beleértve az alját, kellemesen vékony, és modernebb megjelenést kölcsönöz a notebooknak.

Legalább FHD felbontást és akár körülbelül 250 nites fényerőt kapunk matt felülettel. A képernyő több mint elég lesz az iskolai munkához és az általános tevékenységekhez. A képernyő tökéletesen használható a Core i3 CPU-val párosítva, és akadályok nélküli a szövegszerkesztés, az e-mailek olvasása, a folyamatos internetes böngészés és a streamelés. Az olyan dolgok, mint a képszerkesztés – amely erős CPU-t és precíz színvisszaadást igényel – nem igazán ajánlott ezen a rendszeren, ugyanakkor ezt lehetett sejteni.

A processzor tisztességes munkát végez, azonban ne várjuk tőle azt, mint a gamer laptopoknál, viszont hétköznapi használathoz ideális. A hatalmas ventilátor könnyen hűvösen tartja a Core i3-at, és nincs vele komolyabb gond.

A VivoBook hátrányai

Minden bizonnyal vannak hátrányai a VivoBook 15-nek az ára miatt, de semmi olyan, ami megnehezítené vagy megzavarná a vásárlási döntésünket. Az első lépés az akkumulátor élettartama, amely az úgynevezett lefutási tesztben mindössze 5 óra 37 percig tarthat. Ez elég idő egy FHD-kijelzővel rendelkező Core i3 rendszernél, és a notebook rendszeres használatával ez a szám körülbelül négy és fél órára csökken. A kis váltóáramú adaptert vigyük magunkkal, hacsak nem rövid kirándulásról van szó. Ezzel kapcsolatban jegyezzük meg, hogy a váltóáramú kábel hossza kiábrándító.

Maga az akkumulátor üzemideje okozhatja a legnagyobb csalódást, amely az adott feladattól függően 4 és 6 óra között tart. Ez nem túl nagy szám, de ha otthon vagy munkahelyen használjuk a készüléket, akkor ez kielégítő. A lassú SATA SSD szintén hátrány, de legalább ez könnyen kicserélhető vásárlás után.

A termék hiányosságait kényelmesen megvilágított billentyűzettel, robusztus Precision érintőpaddal és beágyazott ujjlenyomat-olvasóval, valamint nagyszerű portválasztékkal pótolja, amely magában foglalja a microSD-kártyaolvasót és az USB-C-t. A 720p-s kamera is sokkal jobb, mint amire számítani lehet. Vásárlás előtt célszerű azt eldönteni, hogy milyen célra akarunk notebookot beszerezni, a fontos jellemzők mellett a teljesítmény szintén meghatározó lehet, a minőségről már nem is beszélve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában