Hirdetés

2021.10.22. 10:49

Hétvégén újra robog a Zsuzsi gőzös

Elő a túrabakancsokkal és irány az Erdőspuszták, melynek varázslatos tájain 139 éve robog Magyarország legidősebb keskeny nyomközű kisvasútja.

Fotó: Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft.

Bár az október 23-i nemzeti ünnep idén nem ajándékoz meg bennünket hosszú hétvégével, érdemes kihasználni a jó időt és minél több időt tölteni a szabadban. A Zsuzsi Erdei Vasúttal ezen a hétvégén is érdemes lesz kirándulni, már csak azért is, mert az ünnep alkalmából szombaton újra robog a nosztalgia gőzös.

Gyönyörű arcát mutatja az ősz októberben. Az aranyló napsütésben ezernyi színben pompázó természet szinte csábít arra, hogy minél több időt töltsünk a szabadban. Elő hát a túrabakancsokkal és irány az Erdőspuszták, melynek varázslatos tájain 139 éve robog a Zsuzsi, Magyarország legidősebb keskeny nyomközű kisvasútja. A népszerű kirándulóvonat a hétvégén is tartalmas kikapcsolódási lehetőséget kínál a családoknak: vezetett és egyénileg bejárható túrák, madárbemutató, kézműves foglalkozás és fotókiállítás is várja az utasokat Hármashegyalján.

Fotó: Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft.

Október 23-án, nemzeti ünnepünk alkalmából újra közlekedik a Zsuzsi gőzmozdony, ami 10 órakor indul a Ruyter utcai állomásról. Érkezést követően az utasokat egy kiállításmegnyitóval várják Hármashegyalján, a Természet Házában. A dr. Kovács Róbert, a Zsuzsi Kisvasútért Baráti Kör Egyesület elnökének és Nagy János, a Zsuzsi Erdei Vasút vonatvezetőjének gyönyörű fotóiból nyíló tárlatot Makóné Fogarasi Hajnalka, a Zsuzsi Erdei Vasút ügyvezető igazgatója nyitja meg. A kiállításmegnyitó után az érdeklődők különleges túrára indulhatnak Varga Edit természetpedagógussal, Imre István solymásszal és a Madársuli növendékeivel. Edit és István túravezetése mellett Jenő, a vándorsólyom és Törpi, a kis bagoly mutatja majd az utat. Túra közben a gyerekek kezükbe vehetik a madarakat és velük együtt barangolhatják be az aranyló őszi hármashegyi erdőt. A kiránduláson a Katedra Színházi Műhely színjátszó csoportja és a Tizsu Arte gondoskodik még az élményteli programokról. A gőzmozdony a program végén, 13:30-kor indul vissza Debrecenbe.

Fotó: Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft.

Természetesen vasárnap, október 24-én is érdemes lesz útra kelni a Zsuzsival és egy családi, baráti kirándulás keretében felfedezni a hármashegyi erdő csodáit. Ebben Kajla, a kíváncsi magyar vizslakölyök lesz a családok segítségére. A Magyar Turisztikai Ügynökség 2019 júniusában indított nagyszabású országos Kajla-kampányához a Zsuzsi Erdei Vasút is csatlakozott mint pecsételőpont, idén nyáron egyik kocsijuk kapott új, kajlás külsőt, és Hármashegyalján megnyitottak egy Kajla-tanösvényt is. Vasárnap ezt fedezhetik fel a családok egy önállóan teljesíthető túra keretében, amit érdekes feladványok tesznek még élményszerűbbé. A tanösvényt végigjárva a családok játékos, interaktív formában ismerhetik meg a hármashegyi erdő természeti csodáit, miközben csodálatos erdei környezetben és jó levegőn tölthetik együtt az időt. A túra végén természetesen a jutalom sem marad majd el.

A Zsuzsi-vonat – a szombati gőzmozdony indulását leszámítva – hétvégén az alábbi menetrend szerint közlekedik.

Vonat indulása a Ruyter utcai kiinduló állomásról: 9.15; 13:30.

Visszaindulás Hármashegyaljáról: 12:00; 15:30.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában