Hirdetés

2021.08.16. 12:03

Jó tanácsok a kémia szóbeli érettségihez!

Minden évben elérkezik ez a sokak számára kevésbé várt, ám fontos mérföldkő: az érettségi vizsga.

Forrás: lvlmeup.hu

Ha a kémiából érettségizők közé tartozol, jól figyelj, mert hasznos tippekkel és tanácsokkal készültünk a felkészülést és a vizsgát illetően!

Kalap, kabát – vagyis ing, szőlőcukor, víz

A címmel természetesen az ünnepélyes megjelenésre utaltunk, hiszen illik megadni a módját ennek a fennkölt hangulatú vizsgának. Na de ne feledkezz el a saját jóllétedről sem, különösen a tavaszi vizsgákon már igen csak meleg lehet a tanteremben.

Vigyél magaddal zsebkendőt, vizet, szőlőcukrot vagy csokoládét, és természetesen tollat, számológépet, függvénytáblát.

Megérkezéskor ünnepélyesen megnyitják a szóbeli vizsgát, és ismertetik a menetét. Ha első vagy az ABC szerinti sorban, akár azonnal be is hívhatnak.

Tételhúzás, kidolgozás

20 tétel közül kell egyet kihúznod, ami több feladatot is tartalmaz. Középszinten A) és B) feladat, emelt szinten pedig A) B) és C) is vár rád.

Középszintű kémia érettségin a szóbeli rész A) feladata egy adott témakör alapos kifejtése. Általános, szerves és szervetlen kémiával kapcsolatban is kaphatsz kérdést, és az átfedés is gyakori.

Fontos tudni, hogy hivatalos, előre kiadott tételsor nincs, csupán egy rövid iránymutató áll rendelkezésre, ami alapján felkészülhetsz.

A szóbeli érettségire való felkészüléshez válaszd a lvlUP online kémia felkészítő tanfolyamát, ahol minden felkészüléshez szükséges tananyagot interaktív formában kapsz!

A B) feladatnál a kísérletek következnek. Elvégzendő és nem elvégzendő kísérletek szerint vagy csak hipotetikusan kell mesélned egyről, vagy elő is kell adnod azt. Minden eszközt és vegyszert biztosítanak az elvégzéshez. Elvégzendő kísérlet húzása esetén a feleleted először ezzel kell kezdened.

A tételek kidolgozására és a kísérlet végiggondolására 30 perc áll rendelkezésre. Jó barátod a függvénytábla, a periódusos rendszer és a számológép, ezeket bátran használd!

A felelet

Próbálj összeszedetten, kerek, egész mondatokban beszélni. Használd a felkészülés során összeírt jegyzeteidet, hiszen a vezérfonal mentén könnyebben és összeszedettebben tudsz mesélni.

Ha elakadsz, a bizottság kérdésekkel segíthet és vezethet rá a jó megoldásra. Amennyiben végképp nem jut eszedbe a válasz, akkor se ess kétségbe, hiszen értékelik a saját gondolatokat és a logikus érvelést is.

Pontszámok

A szóbeli kémia érettségin 50 pont a maximálisan elérhető mennyiség. Az A) feladat 25 pontot ér, a tartalmi helyességet, előadásmódot és a logikai felépítést mérik.

A B) feladatnál a kísérlet elvégzése vagy elemzése és értelmezése a legfontosabb szempont. Emelt szinten 10, középszinten 15 pontot lehet elérni.

Emelt szintű szóbeli esetében a C) feladat egy probléma megoldására és az ahhoz kapcsolódó elmélet ismertetésére 10 pontot kaphatsz.

Készülj fel a kémia érettségire a lvlUP online tanfolyamaival! Profi tanárok, nagyszerű hangulat és hasznos tananyag vár!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában