Hirdetés

2021.08.20. 09:00

A futter kelme rejtelmei

Biztos sokan hallottak már a futter anyagról, sokan azt is tudják, hogy mire használható, mire van haszna. A következőkben kicsit rendszerezzük ezt a tudást, ebben pedig a Minitex méteráru webáruház lesz segítségünkre.

Forrás: minitexkelme.hu

A futter anyag alapjellemzői

Minden kelmének vannak olyan alapvető jellemvonásai, amik alapján akár össze is lehet hasonlítani őket. A futter pamut és poliészter szálakból kötött anyag, ezáltal kényelmes viseletet ad. A futter típusú anyagok két különböző vastagságú fonalból készülnek. Egy vastagabb bélelőszál és egy vékonyabb külső szál alkotja őket, melynek eredménye egy vastag, kellemes tapintású anyag.

Olyan pamutszövetről van szó, amelynél a kötés bélésfonal hozzáadásával készül, ami az anyag fonák oldalán van elvezetve. Emiatt sokszor bélfonalas kelmeként is emlegetik. Belső, hurkolt oldala jó nedvszívó képességű. A hozzáadott fonal növeli a kelme formatartóságát is. Ez az anyag általában 40°C-on mosható.

A kelme további jellemzői

Miután az alaptulajdonságokkal megismerkedtek, essen szó olyan jellemzőkről, ami már ahhoz szükséges, hogy a ruhadarabok elkészítéséhez a megfelelő anyagot válasszák. Ilyen lehet az adott kelme összetétele. Ebben az esetben többféle anyagösszetételről beszélhetünk, a leginkább elterjedtek az 50% CO-50% PES, illetve a 95% CO-5% Lycra összetétel.

Az anyag vastagsága is mérvadó lehet, ha kelmét választanak. A legismertebb anyagvastágok közé tartozik a futter kelméknél a 200 g/nm-215 g/nm, a 215 g/nm-230g/nm és a 320 g/nm-335 g/nm. Ez akkor lehet fontos, ha szabadidő ruházatnál számolni kell a téli viselettel is.

A választott kelme szélessége akkor lehet releváns, amikor a méretet kell kiszámolni. A legismertebb méretek a méteráru kereskedésekben a 170 cm-173cm, a 165 cm-168 cm, illetve a 185 cm-188 cm.

Szempont lehet még az adott kelme színe. Szerencsére ma már számtalan színben elérhető futter kelme is, a Minitex méteráru webáruházban is rengeteg szín közül választhatnak. Népszerű színek a zöld, kék, fehér, piros, sárga, lila, szürke, rózsaszín.

Futter anyag felhasználása

Ennek az anyagnak a legelterjedtebb felhasználási területe a szabadidőruha-gyártásban figyelhető meg. Azért szeretik ebben az iparágban, mivel jó nedvszívó képességgel rendelkezik, emellett pedig rugalmas anyag.

További felhasználási területei közé sorolható a sportruhák és különböző pulóverek gyártása. Ma már egyre inkább használják leggingseknél és tunikáknál is.

A futter anyag egy olyan speciális kelme, amely kötésének köszönhetően egy végeredményben jó nedvszívó, de rugalmas anyagot kapunk. Számos felhasználási területe közül kiemelkedik a szabadidő- és tréningruhagyártás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában