Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.31. 08:11

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében maradnak a forintok

<p>Nagyhalász – A napokban az országból megyénk csatlakozott elsőként ahhoz az európai szintű hálózathoz, melynek céljai között az is szerepel: népszerűsítsük a helyi termékeket a fogyasztók körében. S valóban felmerül a kérdés: a hétköznapok rohanásában, marad-e energiánk még arra is figyelni, hogy megnézzük egy-egy termék eredetét. <A href="/http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/helyben-marado-forintok/cn/szon-news-km_01-20080330-084555"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/hazai-termekek-elelmiszer-kereskedelem-alma.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

– A vásárlók két szemléletet szerint csoportosíthatóak: ez egyik réteg képes megfizetni a jó minőséget, az olyan terméket, amelynek beltartalmi értéke kiváló és küllemre is tetszetős.

Mellettük vannak az „árfüggők”, vagyis azok, akinek kizárólag az ár a fontos, s nem érdekli őket, honnan származik egy áru és milyen a minősége, csak az, hogy olcsó legyen – utal egy markáns piaci választóvonalra Bodnár József.

Az általa irányított cég az egyik leghíresebb megyei termék, az egykor szebben ragyogó „Szabolcs aranya”, vagyis az alma termeszésében őrzi még reményt, hogy azért nem veszett el minden.

Szemmel is vásárolunk

Példákat is hoz a jó minőségű termékek iránt megmutatkozó keresletre: a megyénkben működő natur almalégyártó üzemek sikeresek, nincs értékesítési gondjuk, ami jelzi, hogy a terrmék bár drágább a tömegfogyasztásra szánt, olcsó (ám nem ritkán egészségkárosító) üdítőkhöz képest, de veszik, viszik. Sok múlik azon, hogy a csomagolási technikában felnövünk-e a nyugat-európai színvonalhoz – fogalmazza meg általánosságban.

A jelenlegi gazdasági helyzet ellenére már hazánkban is látható a minőség markáns vonala, amely alatt az átlagfogyasztó nem hajlandó pénzt adni egy termékért.

A vevő szemmel vásárol, és tőlünk nyugatra a gyümölcs egyedi csomagolásban, darabos kiszerelésben, sérülés nélkül kelleti magát a polcokon. Külön címkén olvasható, ki termelte és az mindig bizalmat ébreszt, ha valaki a nevét adja ahhoz, amit csinál.

Magára valamit adó országban nem szokás, hogy ha egy termékből hiány áll elő, akkor a II-III. osztályú terméket is kiteszik a polcra változatlan áron. Itthon ez is megtörtént, miután tavaly ilyenkor elfagyott az almaterés.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!