Magyarország

2008.07.10. 12:21

Bárkit meg lehet dobálni? A bíróság szerint igen!

<p>Szabadon lehet tojást hajigálni: ezt mondta ki a bíróság. Így nemcsak a közszereplőknek kell elviselniük azt, ha tojást vágnak hozzájuk, hanem minden nyilvános eseményen résztvevőnek? A hatóság szerint ez a helyzet.</p>

Úgy látszik, ezt is szabad: részben büntetlenül elengedték a hét végi tojásdobálókat!

A Pesti Központi Kerületi Bíróság döntése szerint ugyanis nemcsak a közszereplőket, hanem bárkit szabadon meg lehet dobálni tojással: ez nem minősül szabálysértésnek, hanem beletartozik a véleménynyilvánítás normál keretei közé.

A döntésnek megfelelően a bíróság fel is mentett 3 tojásdobálót, pénzbírságot pedig csak azokra szabott ki, akik a rendőri felszólítás ellenére sem hagyták abba a dobálást.

Az alkotmányjogász nem ért egyet az ítélettel.

– Az én szakmai véleményem szerint nem lehet bárkit tojással megdobálni – jelentette ki Kolláth György.

– Egy miniszter vagy a főpolgármester esetében nem büntethető a dobálás, de hogy egy bejelentett felvonuláson részt vevő magánembereket is szabadon lehet dobálni? A polgárjogi, kártérítési felelősség mindenképpen fennáll, ha például valakinek megsérül a ruhája, azért kérhet kártérítést. Ezt azonban nem érinti a mostani ítélet, a bírói döntés a büntetőjogi felelősségről szól.

Ezen döntés alapján viszont mindennel lehet dobálni, ami nem okoz könnyű testi sértést sem – tette hozzá Kolláth –, vagyis paradicsommal, vizes lufival is.

– Hogy döntjük majd el, hogy görögdinnyével lehet-e dobálni vagy csak sárgával? Mi a helyzet a fekáliával? Az sem okoz sérülést. Azt gondolom, az emberi méltóságot ezek sértik.

Létezik ugyan olyan jogi elv, amely szerint nem lehet mások alkotmányos jogait, így a gyülekezési szabadságukat sem korlátozni, de ez konkrét jogszabályban „nem jön át” – magyarázta a Blikknek Kolláth György alkotmányjogász.

Pár tojásért ötvenezer forintos büntetés járt
Magyarországon valóságos hagyománya van már a tojásdobálásnak, ám a különböző ügyekben egymásnak ellentmondó bírósági ítéletek születtek. Az egyik első dobálás 2003-ban, a Zala megyei Söjtörön történt, egy férfit 50 ezer forint pénzbírságra ítéltek, mert egy tojást hajított a Medgyessy-kabinet kihelyezett kormányülésére érkező miniszterei felé.

A főpolgármestert idén tavasszal, március 15-én a Petőfi-szobornál tartott megemlékezésen valóságos tojászápor fogadta, testőreinek esernyőkkel kellett megvédeniük. Gyurcsány Ferenc kormányfőnek is jutott már a tojásokból, őt 2007 májusában, a Békelánc nevű rendezvényen dobálták meg, majd 2007 novemberében Szekszárdon fogadták hasonlóan a radikálisok.

– Ketté kell választani az ilyen eseteket. Egy vezető politikus, üzletember, közéleti szereplő megdobálása zárt körben, elsősorban figyelemfelkeltő jelleggel része az európai politikai kultúrának, ám a szombati felvonuláson nem ez történt.

Ott nem politikusokat, hanem a felvonulókat dobálták meg, tömegesen. Azt gondolom, ez nem elfogadható. A bíróság döntése sem tisztázott sok mindent, például mi a helyzet a vegyi anyagokkal megtöltött tojásokkal – mondta Juhász Attila, a Political Capital elemzője.

– Minden ember szabadságának van korlátja, nevezetesen a másik ember szabadsága. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy a tojásdobálók a véleménynyilvánítás szabadságában korlátozták a meleg felvonulókat. Az ítélet feltétlenül károsan hat politikai kultúránkra, hiszen azt a dobálók – akik a fényképek tanúsága szerint egyébként nemcsak tojást, de köveket is dobáltak – egyértelműen bátorításként értelmezhetik. És az is kérdés számomra, hogy a bíróság hol húzza meg a határt. Ha majd velőscsonttal dobálóznak, az vajon már garázdaságnak fog számítani, avagy még belefér a véleménynyilvánítás szabadságába? A jog határainak feszegetésével a tojásdobálók a bolondját járatják a bírósággal és a társadalommal – mondta a Blikknek Magyar Kornélia, a Progresszív Intézet igazgatója.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!