Nagyvilág

2008.03.11. 07:45

Ma kezdődik Gotovina tábornok pere Hágában

<p>Kedden kezdődik az egyebek mellett háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina horvát tábornok pere a hágai Nemzetközi Bíróságon - adta hírül az AFP. A jogi procedúra nyitánya éppen Szlobodan Milosevics volt jugoszláv vezető halálának második évfordulójára esik.</p>

Ante Gotovina tábornok irányította 1995-ben a Vihar Hadműveletet, amelynek során Horvátországból kiűzték az akkori Kis-Jugoszlávia csapatait, és felszámolták a szerbek ellenállását Krajinában. Csakhogy a vádak szerint az offenzíva idején Gotovina csapatai háborús bűnöket követtek el: legalább 150 szerb civil halálát okozták, valamint felelősek voltak abban is, hogy körülbelül 200 ezer szerbet elüldöztek otthonából.

A Horvátországban nemzeti hősként, felszabadítóként tisztelt és szeretett Ante Gotovina ellen a kilencvenes évek dél-szláv háborúi ügyében eljáró törvényszék körözést adott ki. 2005-ben a spanyolországi Kanári-szigeteken fogták el. Több vélemény szerint a tábornok elfogása nemzetközi alku volt: az Európai Unió ugyanis Gotovina hágai előállítását szabta feltételül, hogy Zágrábbal megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások.

A perben két másik egykori horvát katonai vezetőt is bíróság elé állítanak, hasonló vádakkal. Gotovina ügyvédje szerint védence nem bűnös, mert segített véget vetni a háborúknak Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában.

A jogi eljárás éppen két évvel azután kezdődik, hogy hágai őrizetben meghalt Gotovina fő ellenfele, Szlobodan Milosevics volt jugoszláv vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!