Voks

2024.05.09. 07:54

Mentőövként tekintenek az EP-választásra a baloldali pártok

Brüsszelben élnének túl az itthon sikertelenül próbálkozó ellenzéki pártok – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

MW

Vona Gábor ékes példája annak, hogy az uniót egyesek túlélési mentőövnek tekintik

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Miközben a baloldali pártok minden követ megmozgattak, hogy jelöltet állítsanak az európai parlamenti választásokon,

az önkormányzati voksolásra a legtöbb ellenzéki párt már a jelöltek állításakor elvérzett.

Ismert, június 9-én 11 párt neve és listája szerepel majd az uniós szavazólapokon, közülük viszont csak a DK tudott minden vármegyében listát állítani – írja a lap.

Köztudott, hogy a DK, az MSZP és a Párbeszéd közösen állított EP-listát, és Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester mögé is együtt álltak be, így a fővárosi lista is közös, országosan viszont több helyen is külön utakon járnak. Ennek következménye, hogy a Gyurcsány-párt az egyetlen, amely mind a 19 vármegyében listát tudott állítani, az MSZP esetében ez csak 14 helyen sikerült, míg a Párbeszéd teljesen elbukott, egyetlen vármegyében sem tudták a listaállítást megoldani.

A DK egyébként Budapesten önállóan sehol sem állít polgármesterjelöltet, szövetségben is csak 20 kerületben, a megyei jogú városokban pedig összesen 14 településen.

Országosan Gyurcsányék 19 polgármesterjelöltet adnak önállóan. A szocialisták nyolc polgármestert ajánlanak önállóan az országban, ebből Budapesten egyet, megyei jogú városban viszont egyet sem sikerült a rajtvonalhoz állítani.

Az alig egyszázalékos Párbeszéd országos szinten teljesen kudarcot vallott, összesen három helyi önkormányzati jelöltet állítanak önállóan az egész országban, vármegyei listájuk nincs, polgármesterjelöltjük is csak egy. A hazánk ellen Brüsszelben előszeretettel áskálódó Momentumnak sem lehet túl nagy szavazóbázisa,

a liberális párt még főpolgármestert sem jelöl, és csak 11 momentumos polgármesterjelölt neve szerepel majd a szavazólapokon, ebből Budapesten is csak három.

A 19 vármegyéből 17-ben állít listát a párt, országosan 319 helyi önkormányzati képviselői helyet céloztak meg.

Az LMP Vitézy Dávid személyében állított ugyan főpolgármester-jelöltet, de önállóan csak öt polgármesterjelöltet indítanak, ebből hármat Budapesten. A zöldpárt mindössze hét vármegyei listát tudott állítani, és a fővárosban is csak a szövetségeseivel együttműködve indul.

A Jobbik, amely 2019-ben – nem túl sikeresen – összebútorozott a baloldallal, most ismét önállóan próbál települési pozíciókhoz jutni. Brenner Koloman, a párt főpolgármester-jelöltje végül visszalépett, így a fővárosban a 23 kerületben mindössze két polgármesterjelölttel próbálkoznak, de országosan is csak öt ilyen posztot céloztak meg. Vármegyei szinten csak négy listát tudtak összehozni, 29 vármegyei jelölttel, országosan pedig mindössze 121 önálló jelöltet állítanak.

Az EP-választásra a húszezer ajánlást csodával határos módon összegyűjtő Vona Gábor ékes példája annak, hogy az uniót egyesek túlélési mentőövnek tekintik.

A Második Reformkor az önkormányzati választásokon gyakorlatilag nem is vesz részt.

– A dollárbaloldal sikertelenségét jól mutatja a vármegyei listák hiánya.

A legtöbb párt nincs jelen vidéken, a nagyvárosokon kívül nem létezik, így a szükséges aláírások összegyűjtése is megugorhatatlan feladat volt többségüknek

– mondta a Magyar Nemzetnek Dornfeld László. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint az is gyengíti az esélyeiket, hogy az emberek többsége láthatóan elégedett a kormány, illetve a kormánypárti önkormányzatok munkájával, míg ők nem sok sikert tudnak felmutatni. – Budapestet is csődbe vinni tudták csak, felvirágoztatni nem – jelezte. Megítélése szerint

a dollárbaloldal megbízóinak sokkal fontosabb az EP-választás és az, hogy ott esetleg gyengítsék a nemzeti erőket.

A cikk folytatása a részletekkel ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában