Találkozó

2024.03.21. 12:42

Orbán Viktor: Magyarország a nukleáris energiatermelés élvonalában! (videó)

Tiszta, olcsó és biztonságos - mondta az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozóján tartott beszédében a magyar miniszterelnök.

MW

Az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozója

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Fotó: Fischer Zoltán

A közelmúltban tapasztalt kihívások tovább növelték az energiabiztonság megteremtésének és az energia értékesítésének  jelentőségét. A kérdés teljesen nyilvánvalóvá vált, hogyan tudunk nagy mennyiségű villamos energiát előállítani olcsó, biztonságos, fenntartható és környezetbarát módon? A válasz egyértelmű, egyedül az atomenergiából előállított villamos energia az, amely egyszerre képes kielégíteni mindezeket a követelményeket – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Nukleáris Szövetség első alkalommal megrendezett tanácskozásán Brüsszelben. A rendezvényen a világ vezetői azért gyűltek össze, hogy az atomenergia kiemelt szerepéről, az energiabiztonság megteremtéséről és a gazdasági fejlődés fellendítésével kapcsolatos globális kihívások kezeléséről beszéljenek.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: 

Magyarország csaknem öt évtizede használja az atomenergiát, mely stabil alapot ad energiaellátásunk biztonsága érdekében. A megtermelt villamos energia felét az atomerőművünk biztosítja, amely a villamosenergia-igényünk harmadát fedezi.

E tapasztalatok alapján úgy döntöttünk, hogy nemcsak fenntartjuk a már meglévő kapacitásainkat, hanem többet fektetünk a nukleáris energiába, és hetven százalékra növeljük annak részesedését az országos villamosenergia-ellátásban.

Orbán Viktor elmondta, hazánkban a jelenlegi állás szerint a következő évtized elején 2400 megawattnyi új kapacitás csatlakozik a hálózatra, mely lehetővé teszi azt, hogy elkerüljük az évi három és fél milliárd köbméter földgáz importját. A miniszterelnök szavai szerint éves szén-dioxid-kibocsátásunk pedig tizenhétmillió tonnával csökken, ami másfélszer több mint a teljes magyarországi és közlekedési szektor kibocsátása, és másfélszer több mint amit az összes magyarországi erdőnk képes elnyelni.

A miniszterelnök örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a geopolitikai nehézségektől függetlenül az atomenergia területén továbbra is széles körű nemzetközi, szakmai és tudományos együttműködés zajlik. Orbán Viktor elmonda, Oroszország tavaly az Egyesült Államok első számú uránszállítója lett, számos amerikai, német, francia, svéd, svájci, sőt osztrák alvállalkozó dolgozik együtt az orosz kivitelezőkkel a nukleáris bővítési projekten.

Mindannyiunk érdeke, hogy az atomenergia ne váljon geopolitikai konfliktusok, képmutatás és ideológiai viták túszává – emelte ki.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Orbán Viktor: „mi nem progresszív eszméket képviselünk, hanem az embereket.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában