Honvédelem

2024.02.26. 10:47

Új Gripenek érkeznek a légierőhöz, nő Magyarország védelmi képessége (videó)

Nő Magyarország védelmi képessége, négy új Gripen érkezik a légierőhöz – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

MW

JAS-39 Gripen vadászrepülőgép száll fel az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton

Forrás: MTI/HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu

Fotó: Snoj Péter

A minisztert azzal kapcsolatban kérdezték, hogy múlt héten pénteken Orbán Viktor miniszterelnök – miután Budapesten tárgyalt Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel – bejelentette, Magyarország további négy géppel bővíti a honvédség JAS–39 Gripen vadászbombázó repülőgépflottáját.   

JAS–39 Gripen típusú vadászrepülőgép felszáll a légierő kiképző repülésén az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kecskeméti repülőbázisáról 2023. augusztus 2-án
Fotó: Bús Csaba / Forrás: MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a műsorban emlékeztetett: 

2001-ben vált nyilvánvalóvá, hogy a Gripenek lesznek a magyar légtér biztonságának garanciái. 

Mint mondta, 

a Gripen kiváló minőségű, jól üzemeltethető, kategóriájában olcsónak számító, többfunkcionális harcászati repülő, amelyből eddig 14 érkezett Magyarországra, most pedig további négy gépről állapodtak meg.

Hozzátette: pénteken „beillesztették” a szerződésbe a négy új gépet, amelyek 2025-ben és 2026-ban fognak megérkezni, és az így teljessé vált flotta üzemeltetési szerződését is megkötötték tíz évre előre. Emellett 2026-ban az eddig lízingelt gépek a magyar állam tulajdonába kerülnek.   

 

A miniszter hangsúlyozta: 

a Gripen bevethető elfogó vadászként, alkalmas földi csapásmérésre és felderítő feladatokra is. 

Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország NATO- és V4-kötelékben is ellátja más országok légtérrendészeti feladatait, így a balti országok mellett Szlovénia és Szlovákia légterének védelmében is részt vesznek a magyar Gripenek.   

Szalay-Bobrovniczky Kristófot kérdezték a kampányról is, amellyel a PzH 2000 önjáró lövegekre toboroztak katonákat Tatára. A miniszter elmondta: a kampányban több helyszínen is bemutatták a nagyon modern, komplex PzH 2000 önjáró löveget, óriásplakáton hirdették a lehetőséget, és erre a magyar fiatalok „nagyon jól reagáltak”, sokan jelentkeztek a felhívásra.   

A miniszter úgy fogalmazott: „Most jó lenni katonának.” Hozzátette: a társadalom érzékeli, hogy a leromlott biztonsági helyzetben fontos a katonaság, a beérkező sok új haditechnikai eszköz, az új harceljárások pedig vonzóvá teszik a Magyar Honvédséget a fiatalok számára. Úgy vélte, ez jó alkalom csatlakozni a Magyar Honvédség hivatásos vagy tartalékos erőihez.   

A honvédelmi miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában is vendég volt. Itt a toborzással kapcsolatban kiemelte, bevezették az előzetes orvosi vizsgálat lehetőségét. Mint mondta, így azok, akiknek már van állásuk és nem biztosak abban, hogy átmennének a vizsgálaton, anélkül mérethetik fel a képességeiket, hogy fel kellene mondaniuk a munkahelyükön. Elmondása szerint ezzel a módszerrel tudták növelni a jelentkezők és végül a felvettek arányát.   

Szólt arról is, hogy minden jelentkezőnek igyekeznek állásajánlatot adni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában