Diplomácia

2024.01.01. 19:44

Közös nyilatkozatban állt ki a családokért a magyar, a szerb és a bolgár államfő

Közös újévi nyilatkozatban állt ki a családok fontosságáért a Családbarát Elnökök Hálózata. A magyar, a szerb és a bolgár államfő által jegyzett dokumentumot hétfőn Novák Katalin köztársasági elnök is közzétette a Sándor-palota honlapján.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök (b) és Aleksandar Vucic szerb elnök (j) a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács plenáris ülésén a vajdasági Palicson 2023. június 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A Novák Katalin magyar, Aleksandar Vucic szerb, és Rumen Radev bolgár köztársasági elnök által jegyzett nyilatkozatban azt írták: a Családbarát Elnökök Hálózata minden év kezdetét megfelelő alkalomnak tartja arra, hogy "tanuljunk a múltból és tervezzük a jövőt, és újult optimizmussal és reménnyel ragadjuk meg az előttünk álló lehetőségeket, és foglalkozzunk a számunkra fontos kérdésekkel".   

Úgy fogalmaztak: "felemeljük szavunkat, ez alkalommal a családok fontosságáért a mai világban".   

"Meggyőződésünk, hogy a családok jelentik a társadalom alapját, értékeink forrását és nemzeteink erejét. A család támogatást, útmutatást és szeretetet nyújt, valamint alakítja jellemünket és identitásunkat"

- jegyezték meg.   

A családot a legjobb környezetnek nevezték a gyermekek neveléséhez is, akik kijelölik az utat, amelyen a nemzetek járnak és alakítják a Föld jövőjét. Az erős családok biztosítják a felelősségvállalás kultúráját, amely hozzájárul a fenntarthatósághoz és csökkenti az éghajlatváltozás veszélyeit - emelték ki.   

Hisznek abban, hogy a családok védelmet, segítséget és elismerést érdemelnek az államok és a társadalmak részéről. Ezért határozottan támogatják azokat az intézkedéseket, amelyek elősegítik a családok jólétét, erősítik a családi összetartozást, támogató környezetet biztosítanak a családalapításhoz, lehetővé teszik a nők számára, hogy anyaként és a munkában is egyaránt érvényesüljenek, segítenek a rászorulókon, és biztonságos jövőt teremtenek a gyermekek számára - fogalmaztak.   

Bátorítják polgáraikat, hogy az új évben továbbra is ápolják a családot mint a társadalom legfontosabb intézményét, és nyújtsanak segítséget a rászorulóknak.   

"Tegyünk a családjainkért, és ezáltal országainkért" - írták a közleményben, békét, jólétet, egészséget és boldog új évet kívánva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában