Vélemény

2024.01.19. 22:48

Bóka János a Le Monde-nak: Orbán Viktor a konzervatív tábor megkerülhetetlen szereplője

Az európai parlamenti választások után változások lesznek, ennek a mértéke még nem egyértelmű, de az bizonyos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a konzervatív tábor központi szereplője, és bármilyen (európai konzervatív) együttműködés csak az ő és a Fidesz részvételével lehetséges – mondta Bóka János európai ügyekért felelős miniszter a Le Monde című francia napilapnak adott, pénteken megjelent interjújában.

MW

A francia Le Monde kérdezte nyilatkozik Bóka Jánost

Forrás: Bóka János / Facebook

A tárcavezető elmondta: a magyar miniszterelnök, aki azzal a céllal érkezett az Európai Tanács decemberi ülésére, hogy stratégiai vitát kezdeményezzen Ukrajnával kapcsolatban, hiába próbálta meggyőzni kollégáit; a fegyveres konfliktusban Ukrajna győzelmére alapozott, ám kérdéses európai stratégia ellenében lehetetlen volt konszenzusra jutni a 27 tagállam között. 

Orbán Viktor ezért az üres székek politikájának európai megoldását alkalmazta - azaz elhagyta az üléstermet - az Ukrajnával való uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését elutasító álláspontjának kifejezésére.
Bóka János rámutatott: a magyar kormány ugyanakkor üdvözli, hogy az Európai Bizottság és egyes tagállamok is dolgoznak azon az elképzelésen, amely szerint Ukrajna finanszírozását az EU költségvetésén kívül, a tagállamok és a nemzetközi szereplők által létrehozott alap révén kellene biztosítani.  

Azt javasoljuk, hogy a finanszírozást éves alapon, minden évben a tagállamok egyhangú döntése alapján fogadják el

– fűzte hozzá. Bóka János a lapnak elmondta azt is, hogy a tervek szerint Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter január 29-én találkozik ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával. 

Tárgyalásuk előkészítené az Orbán Viktor és Volodomir Zelenszkij közötti lehetséges találkozót, amennyiben a magyar kormányfő és az ukrán elnök diskurzusa érdemi előrelépéshez vezethet.

Egy Magyarországgal szembeni újabb, a hetes cikk szerint indított lehetséges eljárással kapcsolatban a miniszter úgy fogalmazott: 

ha az eljárást most indítanák el, az egyértelmű bizonyítéka lenne annak, hogy az eljárás a politikai nyomásgyakorlás eszköze, és semmi köze a jogállamiság elveihez.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország az év második felében esedékes uniós elnökségét felhasználja-e geopolitikai pozícióinak előmozdítására, Bóka kijelentette: Magyarország professzionálisan, tisztességes közvetítőként és a lojális együttműködés elve alapján viszi majd az elnökséget, amelynek együttműködési platformra van szüksége az Európai Parlamenttel is, az ott megfogalmazott politikai aggályoktól függetlenül.

A prioritásaink azonban, mint az EU gazdasági versenyképességének erősítése, valamint a biztonság- és védelempolitika, nem vitatottak

– fűzte hozzá a miniszter.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában