Felelőtlen költekezés

2024.01.29. 06:20

Milliárdokkal került többe a Lánchíd felújítása, ráadásul el sem készült az egész projekt

A Tarlós István vezette főváros még 2019 előtt írt ki tendert a Lánchíd felújítására. Akkor még a híd felújítása 21,8 milliárd forintba került volna, Karácsonyék azonban új pályázatot írtak ki, amelyet ugyanaz a cég, az A-Híd Zrt. nyert el, azonban már 26,7 milliárdért újította fel a hidat.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester

Forrás: Világgazdaság

Fotó: KALLUS GYÖRGY

Azaz több mint ötmilliárd forinttal kerül többe, ráadásul úgy, hogy a korábbihoz képest a váralagút és a villamos alagútjának a felújítását sem tartalmazza a szerződés – írja az Origo.

A felújítás alatt álló Lánchíd 2022. június 9-én
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Az is elgondolkodtató, hogy Tüttő Kata főpolgármester-helyettes éppen akkor kapott meghívást az A-Híd partijára, amikor a cég elnyerte a tendert. Az is érdekes kérdés, hogy miért döntött a főváros vezetése a drágább verzió mellett. Bár az új fejlemények tükrében – a már említett Víg Mór-ügy – ez más megvilágításba kerül, azt nem szabad elfelejteni, hogy Karácsonyék rendre azt hangoztatják, milyen rossz pénzügyi helyzetben van a főváros. 

Nem kell közgazdasági zseninek lenni ahhoz, hogy lássuk, ha nem vetik el a korábbi tendert, ötmilliárdot spóroltak volna a városnak. 

Mindezek után jogosan gondolhatná az ember, hogy legalább elkészült a Lánchíd, az évekig tartó lezárás megszűnt a város közepén.

Ez azonban koránt sincs így, hiszen Karácsonyék úgy döntöttek, hogy autók mostantól nem mehetnek át a hídon.

A cikk folytatása a részletekkel IDE kattintva olvasható.

A baloldali sajtó hallgat a Lánchíd-botrányról

Nemcsak a baloldal fővárosi és országos politikai szereplői hallgatnak a hídpénzbotrányról, a jelek szerint nem csipkedi magát a baloldali média sem. A 444.hu-n és a 24.hu-n például említést sem találni a részletekkel kapcsolatban. 

Budapest baloldali vezetésének nagyon fájhat a hídpénzbotrány – erre enged következtetni legalábbis, hogy hosszabb ideje sem a baloldal pártjai, sem a főváros, sem pedig a baloldal budapesti politikusai nem válaszolnak az ügy fejleményeit firtató kérdésekre. Egyes médiumok is nagyon igyekeznek csendben maradni.

CSS_20230804-40
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: Csudai Sándor / Forrás: Origo

Az épp a napokban az amerikai nagykövetségtől tízmilliós támogatást elnyerő 444.hu például egy árva cikkben sem számolt be ezekről az ügyekről.

Aki a portál keresőjébe beírja Vig Mór nevét vagy a cégéét, a Sunstrike-ot, az biztosan nem fog találkozni egy releváns találattal sem az elmúlt hónapokból. Mi legalábbis nem találkoztunk

hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Az ügyet ehhez hasonlóan kezeli a 24.hu liberális hírportál is. Vig Mór és az A-Híd Zrt. kapcsolatáról a Magyar Nemzet nem talált releváns találatot a portál keresőjében. Ha meg is jelent bármilyen cikk a témában, azt alaposan elrejtették.

A szintén az amerikai nagykövetség pénzét elnyerő Telex.hu viszont januárban beszámolt a Lánchíd-felújítás kivitelezőjénél tartott házkutatásról, később pedig még egy cikkben megemlékeztek Vig Mórról január 27-én. Ebből érdemes is idézni:

Azt hallottuk, hogy a Városháza minden (Lánchíd-felújítással kapcsolatos – szerk.) dokumentumot kitett a BKK honlapjára. Egyik forrásunk is úgy fogalmazott, nem is érti, hogy miért nem tűnik fel senkinek, hogy az A-Híd és a Sunstrike kapcsolata megelőzi az első, Lánchíddal kapcsolatos kifizetéseket, illetve magát a szerződéskötést is. Ez így van, de azért az is tény, hogy a végül sikeres pályázat benyújtásának határideje 2020. október 28. volt, és az ATV szerint 2020 novemberétől mentek az A-Híd utalásai Vig Mór cége felé

– írta a portál.

Ezek szerint már a baloldali Telexnek is nyilvánvaló, hogy Karácsony Gergely nem mond igazat. 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában