Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.04. 07:01

Az ENSZ szerint a gázai lakosság több mint 80 százaléka földönfutóvá vált (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztinok menekülnek az izraeli bombázások alatt Gáza városából 2023. november 22-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Victor R. Caivano

Az Egyesült Államok továbbra is egyeztet a tűzszünet felújításának lehetőségeiről

Az Egyesült Államok folytatja a diplomáciai egyeztetéseket az Izrael és Hamász közötti tűzszünet felújítása, a túszok kiszabadítása és gázai segélyek növelése érdekében – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn.

Jake Sullivan az elnöki hivatal sajtóértekezletén kijelentette, hogy az amerikai adminisztráció vezetői, köztük az elnök, a külügyminiszter, és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szoros kapcsolatban maradtak az izraeli vezetésen kívül Katar vezetőivel, és az egyiptomi kormánnyal annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak a Hamászra. Hozzátette, hogy a tűzszünet hétvégi megszakadásáért Washington a Hamászt teszi felelőssé, amely nem hajlandó további nőket elengedni, akik a korábbi fogoly-megállapodás értelmében arra jogosultak lettek volna.

Arról is beszámolt, hogy az amerikai fél állandó párbeszédben áll az izraeli illetékesekkel, hogy kifejezze, milyen lépéseket látna szükségesnek a gázai civilek védelme érdekében. Jake Sullivan elismerte, hogy történtek izraeli lépések a civilek tájékoztatására a műveleti területeket illetően. Arra viszont nem válaszolt, hogy azokat elégségesnek tartja-e. Ugyanakkor megállapította, hogy a Gázai övezet északi részében végrehajtott izraeli katonai lépések után az a „legfontosabb lecke”, hogy a polgári lakosságnak „időt, erőforrást, és valódi lehetőséget” kell hagyni arra, hogy távozzanak.

Jake Sullivan emellett beszámolt a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek bejuttatásának kiszélesítésére irányuló lépésekről.

Szintén hétfőn Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője arról számolt be, hogy amerikai összegzés szerint még mintegy 220 amerikai állampolgár, és több száz családtagja tartózkodik a Gázai övezetben. Megjegyezte, hogy korábban már több mint ezer ilyen amerikai el tudta hagyni a palesztin területet.

A külügyi szóvivő azt is közölte, hogy az Egyesült Államok támogatja az ENSZ vizsgálatot a Hamász által izraeli nők és lányok ellen október 7-én elkövetett szexuális erőszak részleteinek felderítésére.

Izrael ENSZ nagykövete ugyanakkor a hétvégén éles szavakkal bírálta a demokrata párthoz közel álló Soros Györgyöt, amiért palesztinpárti szervezeteket támogat. Gilad Erdan a Fox News Digitalnak adott nyilatkozatában szégyenteljesnek nevezte, hogy Soros György olyan szervezeteket segít, amelyek Izrael elpusztítását célozzák, de hozzátette, hogy nem lepi meg ez a fajta támogatási politika.

Az izraeli diplomata megállapította, hogy a milliárdos évek óta támogat és pénzel olyan szervezeteket, amelyek Izrael elszigetelését, támogatásainak megvonását és szankciókkal sújtását célozzák.

Lemondott a nemzetbiztonsági minisztérium lőfegyver osztályának vezetője Izraelben

Lemondott hétfőn az izraeli nemzetbiztonsági minisztérium lőfegyver-engedélyezési osztályának vezetője, Jiszráél Aviser – jelentette a Kan közszolgálati médium.

Múlt héten Aviser az állami számvevőszék előtti meghallgatásán beismerte, hogy megfelelő képesítés nélküli neveztek ki tisztségviselőket arra a feladatra, hogy mely civileknek adható ki fegyvertartási engedély. Gali Baharav-Miara főügyész hivatalában vizsgálják, hogy minden fegyvertartási engedélyt megfelelő feltételekkel adták-e ki.

A nemzetbiztonsági minisztérium tisztségviselői szerint Aviser az utóbbi napokban arra kérte Itamár Bengvír minisztert, hogy vizsgálja felül a fegyverengedélyezési eljárásokat. Amikor a miniszter ezt megtagadta, a lőfegyverosztály vezetője egy másik tisztséget kért a minisztériumban, és ebbe Bengvír beleegyezett.

A miniszter fegyverkiadási politikája világos, csak a kritériumoknak megfelelő izraeli civil állampolgárok kaphatnak fegyvert. Aki nem a miniszter utasítása és a fenyegetettségi térkép szerint folytatja ennek a politikának a megvalósítását, és akire nyomást gyakorolnak mindenféle bizottságokban a baloldaliak, az valóban nem folytathatja a lőfegyverosztály vezetőjeként olyan időszakban, amikor Izrael háborúban áll, és minél több, a kritériumoknak megfelelő civilt fel kell fegyverezni

– közölte Itamár Bengvír hivatala.

„Nem kell mindenkinek megadni a fegyverviselési engedélyt, ugyanis a biztonságot nem akarjuk privatizálni. Márpedig az állami számvevőszék legutóbbi meghallgatásán világossá vált, hogy a miniszter tanácsadói is részt vesznek az engedélyek kiadásában” – jelentette ki Joáv Szeglovics, a kneszet képviselője, korábbi belbiztonsági miniszterhelyettes hétfő reggel a közszolgálati rádióban.

Az izraeli közmédiában november közepén közzétett adatok szerint csaknem öt hét alatt mintegy negyedmillió lőfegyverhasználati engedély iránti kérelmet nyújtottak be Izraelben, szinte ugyanannyit, mint az elmúlt húsz évben összesen. November eleje óta átlagosan napi ezerhétszáz fegyverviselési engedélyt adtak ki.

Az ENSZ-főtitkár a gázai segélyezési helyzet romlásának megállítására szólította fel Izraelt

A gázai övezeti segélyezési helyzet romlásának megállítására szólította fel hétfőn Izraelt António Guterres ENSZ-főtitkár.

Stéphane Dujarric, a világszervezet szóvivője szerint Guterres azzal a kéréssel fordult Izraelhez, hogy „kerüljön el minden olyan további cselekményt, amellyel súlyosbítaná az egyébként is katasztrofális humanitárius helyzetet a Gázai övezetben, és kímélje meg a civileket a további szenvedéstől”.

„Az ENSZ-főtitkár elismételte az akadálytalan és fenntartható humanitárius segélyezés szükségességét, hogy fedezni lehessen az övezet lakosságának szükségleteit. Az evakuálásra utasított emberek számára nincs biztonságos hely, ahová tudnának menni, és alig van valami, amivel túlélésüket biztosíthatnák” – nehezményezte Dujarric.

Az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA) a nap folyamán jelentette, hogy a Gázai övezetben élő mintegy 2,2 millió emberből 1,9 millióan voltak kénytelenek elhagyni otthonukat az övezetben a radikális iszlamista Hamász felszámolására indított izraeli hadművelet miatt.

A Hezbollah állásaira mért csapást Izrael

Az IDF közölte, hogy csapást mért a Hezbollah fegyverraktárára Dél-Libanonban, válaszul arra, hogy korábban aknavetőkkel lőtték a határ mentén lévő izraeli katonai állásokat.

Az izraeli hadsereg tüzérségi válaszolt a támadásokra – írja az Origo a The Times of Izrael cikkére hivatkozva.

Védelmi miniszter: nem hagyják abba a harcot a győzelemig

A Gázai övezet határára látogatott az izraeli védelmi miniszter a Hamász terrorszervezet elleni háború 59. napján, és a harcok folytatását ígérte a hadicélok eléréséig – jelentette a helyi média hétfőn.

Joáv Galant az övezet határáról szemlélte meg a Szadzsaijában és Dzsebáliában, Gáza északi részén zajló csatákat. Hangsúlyozta, hogy az izraeli csapatok nem hagyják el a térséget a terrorista infrastruktúra teljes felszámolása előtt.

A védelmi miniszter elismerően szólt a hadsereg tevékenységéről, és kijelentette: harcolni fognak a kitűzött célok eléréséig.

Palesztin források szerint legalább ötven ember meghalt és több százan megsebesültek a Gáza Daradzs negyedében két iskolát érő légi csapásokban; az épületekben civil menekültek tartózkodtak.

A jelentés szerint a mentőcsapatok súlyos nehézségekbe ütköztek az intenzív tüzérségi harcok miatt, amikor megközelítették az iskolákat, hogy evakuálják a sebesülteket és elszállítsák a holttesteket.

Az izraeli repülőgépek súlyos és folyamatos légicsapások sorozatát indították Hán-Junisz és Rafah ellen is az övezet déli részén, az egyiptomi határ közelében. Több tucat harckocsit és páncélozott szállító járművet lehetett látni Hán-Junisztól északra.

A palesztinok egyszerre lőtték rakétákkal Izrael középső részét és északi határvidékét. A vaskupola védelmi rendszer a támadást elhárította. Egy repesz egy iskola udvarára zuhant Gané Tikva városban.

Az izraeli hadsereg megtámadta a Hezbollah hadianyagraktárát Libanon területén, al-Aramsa térségben, válaszul az onnan Izraelbe lőtt aknákra.

ENSZ: a gázai lakosság több mint 80 százaléka földönfutóvá vált

Csaknem két hónappal a Gázai övezeti háború kirobbanása után a terület csaknem 1,9 millió lakosa, vagyis az emberek több mint 80 százaléka volt kénytelen elmenekülni otthonából – hívta fel a figyelmet hétfőn az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA).

Hozzávetőleg egymillió ember talált menedéket az övezet központi részein található ENSZ-létesítményekben, valamint a déli Hán Júnisz és Rafah városokban. Nem sokkal korábban még 1,8 millió belső menekültről lehetett tudni.

Izrael hétfőre a Gázai övezet egész területére kiterjesztette hadjáratát a radikális iszlamista Hamász ellen, válaszul a palesztin szélsőségesek október 7-i összehangolt támadására, amely több mint 1200 ember életét követelte Izrael déli részén. A zsidó állam válaszul először csak légicsapásokat mért a radikálisok uralta Gázai övezetre, majd szárazföldi offenzívába fogott. Gázai egészségügyi források legfrissebb közlése szerint a halálos áldozatok száma 15 899-re nőtt, a sebesületeké pedig 42 ezerre a harcok kirobbanása óta. Több ezer embert eltűntként tartanak nyilván.

Segélyszervezetek az izraeli hadművelet drámai humanitárius hatásaira figyelmeztetnek. Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője, James Elder a BBC-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy senki sem érezheti magát biztonságban, ha tízpercenkét bombák hullanak körülötte.

Sem a kórházakban, sem az óvóhelyeken nincsenek biztonságban az emberek, pedig számtalan sebesült gyereket és mellettük szülőket is szállítanak be

– hangsúlyozta Elder.

Mirjana Spoljaric Egger, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke pedig arra panaszkodott, hogy lehetetlen megfelelő humanitárius segélyezést folytatni. „Az emberi szenvedés mértéke elviselhetetlen” – húzta alá a palesztin területen tett látogatása során. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a civil lakosság számára nincsenek biztonságos menedékhelyek.

Izrael utazási figyelmeztetést adott ki több tucat országra

Izrael utazási figyelmeztetést adott ki több tucat országra, köztük az Egyesült Királyságra, Németországra, Franciaországra és Ausztráliára – jelentette a helyi média hétfőn. Az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanács a nem alapvető fontosságú utak elhalasztását javasolta. A hatóság honlapján több tucat országra vonatkozóan frissítették az utazási figyelmeztetéseket az antiszemitizmus erősödése miatt. 

A zsidókkal szembeni ellenszenv azóta növekszik, hogy Izrael háborút indított Gázában a Hamász terrorszervezet ellen, miután az véres támadásokat követett el zsidó civilek és a fegyveres erők tagjai ellen.

Számos nyugat-európai ország, köztük az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország, Dél-Amerikában Argentína és Brazília, Ausztrália és Oroszország második figyelmeztetési szintű besorolást kapott, vagyis a hatóság azt javasolja, hogy az izraeliek tegyenek óvintézkedéseket ott tartózkodásuk alatt. Afrikában Dél-Afrikát és Eritreát, valamint Közép-Ázsiában Üzbegisztánt, Kazahsztánt és Türkmenisztánt a harmadik szintre emelték, vagyis a nem feltétlenül szükséges utazások elhalasztását javasolják.

A nemzetbiztonsági tanács megismételte azt az általános ajánlását is, hogy az izraeliek fontoljanak meg minden külföldi utazást, és felszólította a mégis távozókat, hogy kerüljék a zsidó és izraeli identitás külső jeleit.

A háború kezdete óta Irán és „kirendeltségei” – köztük a Hamász és az Iszlám Dzsihád – fokozott erőfeszítéseket tettek az izraeliek és a zsidók ellen szerte a világon – közölte a nemzetbiztonsági tanács.

Ezért, valamint a világszerte növekvő uszítások, támadási kísérletek és antiszemitizmus miatt a nemzetbiztonsági tanács megismételte azt az ajánlását, hogy az izraeliek jelenleg fontoljanak meg minden nem fontos utazást, tették hozzá. 

A nemzetbiztonsági tanács hétfőn kiadott egy olyan térképet is, melyen látható minden ország veszélyességi szintje a fenyegetést nem jelentő egyes fokozattól, a nagy fenyegetést jelző négyesig. 

A narancsvörös ötödik szint eltérő fenyegetettséget jelez az adott ország különböző területein. A tanács azt javasolta, hogy az izraeliek halasszák el utazásukat különösen az arab és közel-keleti országokba, Oroszország észak-kaukázusi régiójába, Iránba és Ázsia muszlim országaiba, valamint a külföldön élő izraelieket is óvatosságra figyelmeztette.

Brüsszel pénzeli a Hamász alapítója által létrehozott Gázai Iszlám Egyetemet

Amíg a magyar alapítványi egyetemek Erasmus-támogatását Brüsszel nem akarja biztosítani, addig a terrorista tartalmakat népszerűsítő Gázai Iszlám Egyetemnek komoly pénzek jutnak a programban. Komoly üzenettel bír az is, hogy az uniós támogatásból épített vízvezetékekből készített rakéták tömegét vetette be a Hamász. Brüsszel a palesztin terrorszervezet októberi vérengzése után is folytatja a kétes finanszírozást – írja a Magyar Nemzet

2023. október 9-én Brüsszel bejelentette, hogy felülvizsgálja a palesztinoknak nyújtott fejlesztési támogatásait. A november 21-én lezárult vizsgálat eredményeként ugyanakkor azt állapították meg, hogy nem jutott pénz az iszlamista terrorszervezethez, a Hamászhoz. 

Ezzel együtt az AP hírügynökség beszámolója alapján azt Valdis Dombrovskis költségvetési biztos sem tagadta, hogy a vizsgált összeg 12 százalékával kapcsolatban bizonyos NGO-k és partnereik felé még további tisztázó kérdéseik vannak. Szintén nem világos az uniós biztos szerint, hogy egy mintegy 8 milliárd eurós részösszeget használhattak-e gyűlöletbeszéd terjesztésére, illetve a terrorizmus dicsőítésére.

Izrael elleni erőszakos felkelésre szólítottak fel egyetemisták 

A Magyar Nemzet cikke szerint Pennsylvania kormányzója kíméletlenül nekiment egy antiszemita tüntetőkből álló csoportnak Philadelphiában, miután az Izrael-ellenes emberek a Center Cityben található Goldie’s étterem előtt vonultak fel, és azt skandálták: 

Goldie, Goldie, nem bújhatsz el, népirtással vádolunk! 

A philadelphiai étterem tulajdonosa Mike Solomonov, egy izraeli születésű, Pittsburghben nevelkedett séf, aki korábban James Beard-díjat nyert. Az esetet a teljes politikai paletta elítélte, többek között Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzó is az X-en közzétett bejegyzésében:

Ma este Phillyben az antiszemitizmust láthattuk, nem egy békés tüntetést. Egy éttermet azért támadtak meg, mert a tulajdonosa zsidó és izraeli. Ez a gyűlölet és bigottság a történelem egy sötét korszakára emlékeztet

– jegyezte meg a kormányzó.

Török elnök: az izraeli kormányfőt háborús bűnök miatt bíróság elé fogják állítani

Az izraeli miniszterelnököt háborús bűnök elkövetése miatt bíróság elé fogják állítani Izrael Gázai övezet ellen indított offenzívája miatt – jelentette ki hétfőn Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Netanjahu nem pusztán háborús bűnösként, hanem a gázai mészárosként kerül majd bíróság elé, úgy, ahogy egykor Slobodan Milosevic szerb elnök

– szögezte le Erdogan az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) isztambuli ülésén, hozzátéve: 

Gáza palesztin föld és mindig a palesztinoké marad.

Az államfő ugyanakkor megismételte bírálatát a nyugati országokkal szemben is, melyek szerinte 

vakok és süketek és feltétel nélküli támogatást nyújtottak Izraelnek abban, hogy még több gyereket ölhessen meg, valamint aláhúzta, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni Izrael nukleáris fegyvereit sem. Izrael hivatalosan sosem ismerte el, hogy rendelkezik atomfegyverrel.

Bírálta emellett az ENSZ-t is, azt vetve a világszervezet szemére, hogy elbukott és immár nem képes békét és reményt adni az embereknek.
Ennek ellenére méltatta António Guterres ENSZ-főtitkár erőfeszítéseit, úgy vélte, hogy a főtitkár elképzeléseit a Biztonsági Tanács (BT) tagjai nem veszik figyelembe. 

Megismételte a BT reformjára vonatkozó terveit is, kiemelve, hogy a szervezet öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, az Egyesült Királyság és Franciaország – nem jelentik az egész világot.

Erdogan a gázai háború októberi kitörése óta többször terrorista államnak nevezte Izraelt, mely szerinte háborús bűncselekményeket követ el a Gázai övezetben, és azt hangoztatta, hogy nem tartja terrorszervezetnek az övezetet irányító Hamászt.

Meghalt három izraeli katona

Három izraeli katona meghalt Gázában vasárnap – jelentette a Haaretz című újság az izraeli hadseregre (IDF) hivatkozva. A 36, 22 és 19 éves katonák halálának körülményéről egyelőre nem közöltek részleteket.

Tűzszünetre szólítottak fel tüntetők

Gázai tűzszünetet követelő békés tiltakozást tartottak az ENSZ dubai klímacsúcsán. Az Izrael-Hamász háború kitörése óta ez volt az első tüntetés a palesztinok támogatásáért az Egyesült Arab Emírségekben. Az országban szabályozzák a tüntetéseket, de a COP28 résztvevői tiltakozhattak, feltéve, hogy szigorú szabályokat követtek.

Az ENSZ szabályai tiltják a COP-csúcstalálkozók résztvevőinek, hogy országneveket vagy zászlókat használjanak a tüntetések során, ezért a „Palesztina” szó nem szerepelt egyetlen táblán, transzparensen és plakáton sem. Az emberek görögdinnyés pólót vettek fel, és zászlókat lengettek a palesztin ellenállás szimbólumává vált gyümölcs képével. A tüntetők többsége a palesztin szimbólumnak számító fekete-fehér sálat viselte.

Két mentős megsebesült

A Palesztinai Vörös Félhold azt közölte, hogy két mentős és egy beteg megsebesült, miután az izraeli erők eltalálták a mentőautójukat. A szervezet tájékoztatása szerint a járművet az észak-gázai Faluja térségében érte találat.

Négy támadás történt három kereskedelmi hajó ellen

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, kereskedelmi hajók elleni támadások történtek a Vörös tengeren. Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága közleményt adott ki a tegnapi akcióról. Ebben megerősítették gyanújukat, hogy a támadásokat a jemeni húszik indították, Irán teljes támogatásával. A húszi lázadók már vállalták is a felelősséget két kereskedelmi hajó – a Unity Explorer és a Number Nine – elleni támadásokért. A harmadik érintett hajó, a Sophie II elleni támadásról nem tettek említést.

A térségben tartózkodó USS Carney amerikai romboló több, a kereskedelmi hajók felé tartó drónt is bemért és lelőtt. A katonai jelentés szerint nem egyértelmű, hogy bármelyik pilóta nélküli légi jármű célpontja az amerikai hadihajó lett volna.

Izrael megölt egy Hamász-parancsnokot

Az izraeli hadsereg (IDF) azt állította, hogy légicsapás során megölt egy Hamász-parancsnokot.

Haitham Khuwajari volt a Hamász Shati zászlóaljának parancsnoka, és a fegyveresek az ő parancsnoksága alatt hajtották végre az október 7-i támadásokat. Ezenkívül „biztosította a Hamász terrorista tevékenységét a Shifa kórházban”, és irányította az izraeli katonák ellen harcoló erőket Shati térségében – közölte az IDF, megjegyezve, hogy Khuwajari számos izraeliek elleni terrorcselekményért is felelős volt.

A bejelentésre nem reagált a Hamász, és egyelőre független forrás sem erősítette meg az állítást.

Ez történt vasárnap:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában