Egyeztetés

2023.11.06. 21:14

Novák Katalin fogadta Orbán Viktort

„Európai Tanács után, Brüsszel előtt. Van miről beszélnünk” – írta a közösségi oldalán frissen megosztott bejegyzésében Novák Katalin.

MW

Forrás: Facebook / Novák Katalin

 A közzétett képen a köztársasági elnök Orbán Viktort fogadta a Sándor-palotában. A kormányfő valamivel korábban még a parlamentben volt, ahol az ellenzék azonnali kérdéseire adott válaszokat. 

Ezután egyeztetett az államfővel.

A fotón háttal Bóka János, európai uniós kérdésekért felelős miniszter is látható.

Bóka János: az Európai Unió Ukrajna-stratégiája megbukott

Az Európai Unió Ukrajna-stratégiája megbukott – jelentette ki közösségi oldalán hétfőn az európai uniós ügyekért felelős miniszter, miután beszámolt az EU állam- és kormányfőinek októberi tanácskozásáról az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottsága előtt.

Bóka János bejegyzésében közölte, hogy az Európai Tanács napirendjén szerepelt többek között az ukrán–orosz háború, a közel-keleti konfliktus, a többéves pénzügyi keret felülvizsgálata és a migráció kérdése.

Kijelentette: az Európai Uniónak nem Ukrajnát, hanem egy Ukrajnával kapcsolatos európai stratégiát kell finanszíroznia.

Az „Európai Unió jelenlegi Ukrajna-stratégiája pedig megbukott”. Az Európai Unió vezetői azt feltételezték, hogy Ukrajna katonai győzelmet fog aratni, Oroszország katonai vereséget szenved, ami politikai átrendeződéshez fog vezetni Oroszországban – fejtette ki. Ez azonban legalábbis „kétségesnek tűnik” az utóbbi hónapok fejleményei alapján – tette hozzá.

Magyarország javaslata, hogy az EU folytasson vitát Ukrajnával kapcsolatos további stratégiájáról. A „stratégia újratervezésének meg kell előznie a 2021–2027 közötti többéves pénzügyi keret felülvizsgálatát” – húzta alá. Véleménye szerint először tudni kell, „mit és miért finanszírozunk”, utána következik a hogyan és miből.

A közel-keleti konfliktusról azt írta, hogy az arról kialakított közös álláspontban a magyar prioritások megjelennek: „Az Európai Tanács egyértelműen elítélte a terrorizmust és a Hamászt, a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte és elismerte Izrael önvédelmi jogát. Fontos az eszkaláció elkerülése a Közel-Keleten és az antiszemitizmus megfékezése Európában.”

Bóka János azt is közölte, hogy az Európai Tanács elismerte a magyar kormány által csaknem egy évtizede hangoztatott tényt: az illegális migráció belbiztonsági kockázatot jelent. Tragikus emlékeztetők erre a belgiumi és franciaországi terrorcselekmények – fűzte hozzá Facebook-oldalán a miniszter.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában