Visszavág

2023.11.21. 18:54

Dömötör Csaba: nem alaptalanok a nemzeti konzultáció kérdései (videó)

Az Európai Bizottság (EB) állításával szemben nem alaptalanok a nemzeti konzultáció kérdései – jelentette ki a Facebookra kedden feltöltött videónyilatkozatában a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

MW

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Dömötör Csaba felidézte: az Európai Bizottság szerint alaptalanok a nemzeti konzultáció kérdései, ezért nem is akarnak reagálni azokra. Ezzel szemben a kormány minden egyes kérdés esetében meg tudja indokolni annak létjogosultságát. Ezért azt javasolják az Európai Bizottságnak, hogy ne próbálják meg letagadni saját javaslataikat és döntéseiket. „Állunk a tényszerű viták elébe!” – fogalmazott.

Közlése szerint a nemzeti konzultációban felvetett kérdések és témák mind konkrét javaslatokon, döntéseken és álláspontokon alapulnak.
Emlékeztetett, az egyik kérdés például arról szól, hogy Brüsszel még több fegyvert küldene Ukrajnába. 

Ezt támasztja alá, hogy az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borell pár napja is arról beszélt, hogy egymillió darab lőszert kell Ukrajnába szállítani.

Ennek alátámasztására a videóban bejátszotta Josep Borell nyilatkozatát, amelyben a politikus azt mondja: 

az egymillió lőszer szállítása továbbra is politikai célunk marad a tagállamokkal; ez ambiciózus, de kitartunk a célunk mellett.

Ezzel párhuzamosan több tízmilliárd eurónyi pluszforrást kérnek Ukrajna további támogatására, tette hozzá Dömötör Csaba. A migrációval kapcsolatos kérdést említve úgy vélekedett: 

hiába tiltakozott a magyar kormány pár héttel ezelőtt, Brüsszelben elfogadtak egy új migrációs csomagot. Ennek nemcsak a kötelező elosztás a lényege, hanem felülírnák a magyar menekültügyi szabályokat. Vagyis azelőtt be kellene engedni a bevándorlókat, hogy megszületik a döntés a menekültkérelmükről.

Ha ezt elfogadnák, akkor újra kellene nyitni a táborokat, például Debrecenben, fűzte hozzá. Szerinte a brüsszeli biztosok a napokban egész nyíltan beszéltek arról, hogy a lehető legtöbb bevándorlót kell Európába hozni – ők vendégmunkásnak mondják –, mert ez fogja megoldani a munkaerőpiaci gondokat. Ennek bizonyítékaként a videóban bejátszotta Ylva Johanssonnak, az EU belügyi biztosának nyilatkozatát, aki a felvételen azt mondja, 2030-ig további 7 millió munkavállalóra lesz szükségünk.

Világos beszéd, de akkor most miért tagadják le?

 – kommentálta az elhangzottakat az államtitkár. A gazdasági jellegű kérdések közül azt idézte fel, amely szerint Brüsszel el akarja törölni a rezsitámogatást. Ezzel kapcsolatban ismertette, hogy Brüsszelben időről időre születnek úgynevezett országspecifikus ajánlások. Az idei, Magyarországnak szóló javaslatok között szerepel, hogy 

a fennmaradó energiatámogatási intézkedéseket fokozatosan meg kell szüntetni, és az ebből jövő megtakarításokat a költségvetési hiány csökkentésére kell fordítani.

Tehát azt javasolják, hogy legyen magasabb az energiaszámla és legyen kisebb a költségvetési hiány. A kormány ezzel nem ért egyet, ezt a kettőt egyszerre szeretné érvényesíteni, az alacsony árakat és az alacsony költségvetési hiányt, közölte videónyilatkozatában Dömötör Csaba.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában