Izraeli–palesztin konfliktus

2023.10.22. 07:00

A Gázai övezetben a Hamász egy föld alatti várost hozott létre

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ez a kép az izraeli hadsereg által 2022. augusztus 15-én közzétett videóból, amely állítólag katonákat mutat be azon a helyen, ahol a hadsereg azt mondta, hogy felfedezte és elzárta a Gázai övezetből Izraelbe vezető alagutat

Forrás: AFP

Kiderült, hogy mennyi ENSZ-munkatárs halt meg Gázában október 7-e óta

„Sokkot kaptunk és gyászolunk!” – olvasható az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (UNRWA) X-oldalán közzétett bejegyzésében, amelyben leírják, hogy már megerősített információk szerint is 29 kollégájukat ölték meg Gázában az október 7-i Hamász támadás óta.

Teljesen összetörtünk. Egymással és a családokkal együtt gyászolunk”

– zárják bejegyzésüket. 

A terror alagútja: a Gázai övezetben a Hamász egy föld alatti várost hozott létre

Ötszáz kilométer hosszan szerteágazó alagútrendszer segíti a terroristák Izrael elleni harcát. Ha megindul az offenzíva, akkor az izraeli katonák számára ez jelentheti a legnagyobb kihívást – írja a Magyar Nemzet.

A Hamász és más palesztin terror- illetve paramilitáris szervezetek által a térség alatt évtizedeken át kiépített labirintus, melyet sokan csak „gázai metrónak” hívnak, több „szintből” áll. A szakértők megkülönböztetik a csempészútvonalakat, a parancsnoki központokat és fegyverraktárakat magukba foglaló védelmi alagutakat, valamint az ezekhez szorosan kapcsolódó, az izraeli területekre történő behatolást is lehetővé tevő támadó útvonalakat.

Ez utóbbit az izraeliek a „terror alagútjának” nevezik.

A gázai alagútrendszer
Fotó: MAHMUD HAMS / Forrás: AFP

2001-ben történt az első olyan támadás, amely kifejezetten ezekhez az útvonalakhoz köthető, ekkor egy izraeli katonai támaszpont alatt robbantottak a Hamász harcosai. Ezt követően 2004-ben hajtottak végre egy hasonló támadást, akkor egy izraeli katona életét vesztette, öten pedig megsérültek a detonáció következtében. Az alagútak a túszok elhurcolására és fogvatartására is alkalmasak, a sajtóbeszámolók szerint a harcosok cellákat is alakítottak ki külön erre a célra. Az október 7-i terrortámadás során ejtett, még ki nem szabadított foglyok is nagy valószínűséggel itt tartózkodhatnak.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Palesztinpárti tüntetéseket tartottak Párizsban és Brüsszelben (videó)

Több ezren vettek részt vasárnap Párizsban egy palesztinpárti tüntetésen, a demonstrálók palesztin zászlókat lengettek, és azt skandálták: "Gáza, Párizs veled van".

Ez volt az első palesztinpárti megmozdulás, amelyet a párizsi rendőrség engedélyezett azóta, hogy a Hamász iszlamista szervezet támadást intézett Izrael ellen október 7-én. A hatóságok azt közölték, 

a korábbiakkal ellentétben ezúttal azért engedélyezték a tüntetést, mert annak szervezői nyilatkozatban elítélték a Hamász által elkövetett vérengzést, amelyben több mint 1400 emberrel végeztek.

A rendőrség adatai szerint 15 ezren vettek részt a demonstráción, hogy kifejezzék szolidaritásukat a palesztinokkal, hogy követeljék az izraeli katonai műveletek befejezését és tűzszünetre szólítsanak fel a Gázai övezetben.

A megmozdulást mintegy negyven baloldali párt és csoport szervezte. A „Palesztinok és izraeliek közötti igazságos és tartós békéért” elnevezésű kollektíva a République téren álló szobor alján egy transzparenst helyezett el, amelyen arra kérték Franciaországot, hogy szólítson fel „azonnali tűzszünetre” és „állítsa le a mészárlást Gázában”.

„Izrael gyilkos, Macron cinkos”, „dekolonizáció nélkül nincs béke”

– skandálták a téren tartott békés tüntetés résztvevői.

A kollektíva tagjai többek között az Engedetlen Franciaország elnevezésű radiális baloldali párt mellett a CGT radikális szakszervezet, a Franciaország Palesztina Szolidaritás Egyesület, a Franciaországi Muzulmánok és a Franciaországi Zsidó Unió is.

Vasárnap Brüsszelben is tartottak hasonló megmozdulást: 

mintegy 12 ezer ember gyűlt össze, és követelte az Európai Uniótól, hogy lépjen fel a tűzszünet és a Gázai övezet blokádjának feloldása érdekében.

Tévedésből lőtt állítása szerint egy egyiptomi állást az izraeli hadsereg

Tévedésből lőtt egy egyiptomi határőrségi állásra a két ország határán egy izraeli harckocsi – közölte vasárnap az izraeli hadsereg.

Az eset Kerem Salom térségében történt. 

A hadsereg közleményben sajnálkozását fejezte ki az incidens miatt. Vizsgálatot indítottak az ügyben.

Az egyiptomi hadsereg szóvivője közölte, hogy a csapás következtében a határőrség tagjai közül néhányan könnyebben megsebesültek.

Megrongálódott épületek Gázában 2023. október 22-én, miután Izrael az éjszaka folyamán további légicsapásokat hajtott végre a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet gázai infrastruktúrája ellen
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

Kerem Salom teherforgalmi határátkelő, az Izrael, Egyiptom és a Gázai övezet közötti háromszögű határövezetben fekszik, az Egyiptom és a Gázai övezet közötti Rafah átkelőtől délre, amelyen át szombat óta érkeznek segélyszállítmányok a támadása óta „totális blokád” alá helyezett palesztin terület lakóinak.

Irán figyelmeztette Izraelt és Washingtont, hogy a helyzet ellenőrizhetetlenné válhat

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter figyelmeztette vasárnap az Egyesült Államokat és Izraelt, hogy „ellenőrizhetetlenné” válhat a helyzet a Közel-Keleten, ha a két ország „nem vet azonnal véget a Gázában elkövetett emberiesség elleni bűntetteknek és népirtásnak”.

A térség ma olyan, mint egy puskaporos hordó. Szeretném figyelmeztetni az Egyesült Államokat és az izraeli bábkormányt, hogy ha haladéktalanul nem vetnek véget a Gázában elkövetett emberiesség elleni bűncselekményeknek és népirtásnak, minden lehetséges, és a térség ellenőrizhetetlenné válik

– mondta az iráni külügyek irányítója Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján Teheránban.

Hoszein Amirabdollahián figyelmeztetett, hogy 

„a konfliktus, a népirtás, a gázai és ciszjordániai lakosok elleni mészárlás és kényszerkitelepítés folytatásában minden számítási hibának súlyos következményei lehetnek a térségre és az agresszor országok érdekeire nézve”.

Pandor asszony felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „szenteljen nagyobb figyelmet” a palesztinok sorsának a Gáza elleni „szégyenletes ostrom közepette”.

Irán üdvözölte a Hamász iszlamista palesztin szervezet október 7-i Izrael elleni támadását, de azt állította, hogy nincs köze hozzá.

Közben az orosz és az örmény külügyminisztérium bejelentette, hogy Szergej Lavrov orosz és Ararat Mirzoján örmény külügyminiszter hétfőn Iránba utazik, hogy a térségbeli kollégáikkal tárgyaljon.

Több ezren álltak ki Izrael mellett és az antiszemitizmus ellen egy berlini demonstráción

Több ezer ember vett részt vasárnap Berlinben azon a demonstráción, amelyet az antiszemitizmus elleni és Izrael melletti kiállásként szerveztek, a megmozduláson Frank-Walter Steinmeier államfő is jelen volt, aki a zsidó életek védelmére szólított fel egész Németországban.

Steinmeier úgy fogalmazott: a zsidó életek védelme állami feladat, de egyben állampolgári kötelesség is. Az államfő határozottan felszólított Németországban minden embert arra, hogy teljesítse ezt az állampolgári kötelességet. Az utóbbi napok antiszemita incidenseivel kapcsolatban azt mondta, „tűrhetetlen, hogy a zsidók ismét félelmet éreznek, éppen ebben az országban”. Tűrhetetlennek nevezte továbbá, hogy zsidó szülők nem merik a gyerekeiket iskolába küldeni, és hogy a berlini holokauszt-emlékművet a rendőrségnek kell védenie.

Minden zsidó ember és zsidó létesítmény elleni támadás szégyen Németországra nézve

– szögezte le.

A demonstráción beszédet mondott a Hamász iszlamista szervezet által elhurcolt több túsz hozzátartozója. Sokan izraeli zászlókat lengettek, és "Elég a zsidók elleni terrorból!" feliratú transzparenseket emeltek a magasba. A szervezők szerint 25 ezren vettek részt a demonstráción, a berlini rendőrség 10 ezer résztvevőt becsült.

Üdv a pokolban! – üzent a Hamász az izraeli katonáknak (videó)

Újabb videót tett közzé a Hamász terrorszervezet, amellyel az izraeli katonáknak üzent. 

Üdv a pokolban!

– írta a terrorszervezet a videóhoz, amelyen föld alatti alagútrendszereik, bunkereik és fegyvereik láthatóak. 

Mintegy kétezren tüntettek Szarajevóban Palesztina mellett (videó)

Mintegy kétezren vettek részt vasárnap a szarajevói városháza előtt meghirdetett Palesztina-párti tüntetésen, amelyet a bosznia-hercegovinai palesztin közösség szervezett – számolt be a Dnevni Avaz című boszniai napilap.

A demonstrálók palesztin zászlókat lengettek, és transzparenseket tartottak a magasba, amelyeken elítélték a Gázai övezetben történt erőszakot, Izraelt pedig a nácikhoz hasonlították.

A résztvevők között volt Szarajevó polgármestere, Benjamina Karic is, aki elmondta: ezzel az összejövetellel a történelem jó oldalán állnak.

Mi tudjuk a legjobban, milyen az, amikor nincs víz, étel, és amikor gyerekek halnak meg

– mondta a polgármester, hozzátéve, hogy Szarajevó olyan város, amely a modern történelem leghosszabb ostroma alatt állt. 

Ezért Szarajevó kiáll a békéért és a világ összes ártatlan áldozatáért

– húzta alá.

Más felszólalók Palesztina szabadságát követelték, és a Gázai övezet elleni támadások azonnali beszüntetésére, valamint a segélyszállítmányoknak a rászorulókhoz való mielőbbi eljuttatására szólítottak fel.

A palesztinok mellett tüntettek vasárnap a montenegrói és a szerb fővárosban is.

Újabb segélykonvoj érkezett Egyiptomból a Gázai övezetbe

Egy 17 teherautóból álló segélykonvoj érkezett meg vasárnap Egyiptomból a Gázai övezetbe – közölte az Egyiptomi Vörös Félhold segélyszervezet.

A teherautókon orvosi eszközöket, élelmiszereket és egyéb segélyeket szállítottak. Az AFP helyszínen tartózkodó tudósítója hat üzemanyagot szállító tartálykocsit is látott áthaladni a határon.

Palesztinoknak szánt humanitárius segélyszállítmányt rakodnak le kamionról a Gázai övezet déli határán, miután megnyitották a Gázai övezet és Egyiptom közötti rafahi ellenőrzőpontot a teherautókonvoj előtt 2023. október 21-én
Fotó: Haitham Imad / Forrás: MTI/EPA

A Gázai övezetebe vezető átkelőnél további 155 teherautó várakozik a bejutásra mintegy 3 ezer tonna segélyszállítmánnyal.

Robert C. Castel gépfegyverrel vigyáz gyerekeire egy sivatagi forrásnál

Az izraeli biztonságpolitikai szakértő Facebookon mutatta meg mit is jelent a háború. Robert C. Castel gépfegyverrel biztosította a csemeték önfeledt fürdőzését – vette észre a Mandiner.

„Ezt jelenti. Egy fél szabadnap a kicsikkel, egy sivatagi forrás mellett” – kezdte bejegyzését. Hozzátette: „A gyermekvédelem fogalma új tartalmat kap.”

Talán majd egyszer hitetlenkedve fogunk visszagondolni ezekre a groteszk időkre. De az is lehet, hogy ez már az új normalitás

Ferenc pápa ismételten a harcok azonnali leállítását sürgette

A humanitárius segítség célba juttatását és a túszok szabadon engedését kérte Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében, amelyben a gázai területen légi támadásban eltalált anglikán kórházról és a görög-ortodox plébániáról is szólt.

A katolikus egyházfő kijelentette, hogy nagy aggodalmat és fájdalmat érez az Izraelben és palesztin területen zajló események miatt. Hozzátette: imájával közel van minden szenvedőhöz, a túszokhoz, a sebesültekhez, az áldozatokhoz és családtagjaikhoz.

Megemlítette a Gázában kialakult súlyos humanitárius helyzetet, és fájdalmát fejezte ki az utóbbi napokban felrobbantott al-Ahli kórház miatt, amelyet az anglikán egyház tartott fenn, valamint a Szent Porfürosz görög ortodox templom miatt, amely szintén légicsapásban rongálódott meg.

Megismétlem felhívásomat annak érdekében, hogy nyíljanak folyosók, a humanitárius segítség továbbra is célba tudjon érni, és engedjék szabadon a túszokat

 – mondta Ferenc pápa.

Sokszor hangoztatott nézetet ismételte meg, miszerint a világban dúló összes háború vereségnek számít, az emberi testvériség elpusztításának.

Testvéreim, álljatok le! Álljatok le!

 – hangoztatta a katolikus egyházfő.

A pápa emlékeztetett, hogy október 27-re imanapot hirdetett meg, amelynek estéjén a Szent Péter téren a világbékéért fognak imádkozni.

Nobel-díjasok követelik a Gázába hurcolt izraeli gyermekek szabadon bocsátását 

86 Nobel-díjas írta alá azt a petíciót, mely a Gázába hurcolt izraeli gyermekek szabadon bocsátását követeli. A tárca közleménye szerint a kezdeményezők António Guterres ENSZ-főtitkárt, valamint a világ vezetőit is azonnali cselekvésre szólították fel, mondván a gyermekek elrablása és bebörtönzése háborús, valamint súlyos emberiesség elleni bűncselekmény – írja a Magyar Nemzet az izraeli külügyminisztériumnak az X-en közzétett bejegyzésre hivatkozva. 

A történelem során mindig is voltak háborúk, de az emberiség következetesen meghúzta a határt a háborús cselekmények és a háborús bűnök között. Egyetlen háború sem tűrhet el tömeges kegyetlenségeket. Egyetlen háború sem normalizálhatja a nemi erőszakot és a kínzást. Soha nem engedi meg a háború az ártatlan kisgyermekek fogságba ejtését a pokol kínjai között

– fogalmazott közleményében a 86 Nobel-díjas aláíró.

A volt izraeli miniszterelnök szerint Izrael az egész világot védi a radikális iszlámmal szemben

Naftali Bennett a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva 

egyenlőségjelet vont a Hamász és az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport között, kijelentve: Izrael gyakorlatilag az Iszlám Állammal él szomszédságban.

Hozzátette: Izrael legnagyobb hibája az volt, hogy húsz éven keresztül hallgatott a világra, és önmérsékletet tanúsítva nem semmisítette meg a Hamászt.

Nem a világot hibáztatom, a világ mindig is képmutató módon viselkedett a zsidó állammal szemben. Magunkat hibáztatom, amiért hallgattunk a világra

 – fogalmazott az izraeli politikus, aki egy éven át, tavaly júniusig állt az izraeli kormány élén.

Bennett szerint a Hamász által Izrael ellen két hete elkövetett terrortámadás után indult izraeli hadművelet célja a Gázai övezet demilitarizálása.

Hozzátette: Izraelnek nem maradt más lehetősége a Hamász felszámolásán kívül.

Hiba volt azt gondolni, hogy Izrael kordában tudja tartani a Hamászt és szomszédságban élhet vele, "és ezt a hibát most kiküszöböljük" – fogalmazott Naftali Bennett a vasárnapi BBC-műsorban.

A volt izraeli miniszterelnök szerint a Hamász és a radikális iszlám következő célpontja a Nyugat, és "akik úgy gondolják, hogy a terror nem éri el például Londont, azok tévednek".

Bennett szerint éppen ezért Izrael az egész világot védi az iszlám radikalizmussal szemben a Hamász elleni hadviseléssel.

Füst száll fel Gáza felett 2023. október 22-én, miután Izrael további légicsapásokat hajtott végre a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet gázai infrastruktúrája ellen 
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

Holokauszt túlélőt gyilkolt meg a Hamász

Egy szlovák származású túlélő is áldozatául esett a Hamász terrorjának Iraelben.

A kilencvenéves Gina Smetach holttestét a Gázai övezet mellett fekvő kibucban, Kissufimban találták meg a háza előtt – idézi a Mandiner a szeredi holokausztmúzeumnak a közösségi oldalon közzétett hírét. 

Gina Smetach 1933. november 5-én született Regina Grünsteinová néven a Nagymihály járásbeli Németvágáson. A holokauszt alatt bujkálni kényszerült, 1945. január 11-én kapták el és hurcolták egy szeredi koncentrációs táborba, majd a terezíni gettóba. A második világháború borzalmait túlélte, évtizedekkel később a Hamász végzett vele.

Izrael evakuál újabb tizennégy határ menti települést

Az állam finanszírozza további tizennégy, a határtól 2-5 kilométerre lévő település kiürítését északon, tartva a libanoni síita milícia, a Hezbollah elleni harc kiterjedésétől.

A már korábban evakuált izraeli falvakhoz és városokhoz csatlakoznak Sanir, Dan, Beit Hillel, Saár Jisuv, Goser, Liman, Micva, Ilon, Goren, Garnot HaGalil, Ibn Menachem, Szasza, Zebon és Ramot Naftali.

A konfliktus október 7-i kezdete óta csaknem kétszázezer embert evakuáltak állami finanszírozással, és további százezrek önként menekültek biztonságosabb helyekre a Gázai határ környékéről és az északi határvidékről.
Mose Davidovic, az egyik helyi regionális tanács vezetője üdvözölte a kiürítési döntést. 

Tegnap találkoztam a védelmi miniszterrel, hogy elmagyarázzam, mi történik a helyszínen, és megismertessem vele azoknak a lakosoknak a helyzetét, akik felé nap mint nap rakétákat lőnek. Megérdemlik a rendezett és indokolt evakuálást. Annyi fronton állunk háborúban, és legalább ezt a kérdést félre lehet tenni, és hagyni, hogy az izraeli hadsereg nyerjen

– közölte.

A libanoni határnál az izraeli hadsereg támadást intézett egy, a határ túloldaláról Avivim falu felé páncéltörő rakétákat kilőni készülő terrorista osztag ellen, még a rakéták elindítása előtt.

Az osztagot rövid idővel azelőtt észlelték, amikor páncéltörő rakétákat próbált kilőni izraeli területre Avivim térségében. A hadsereg erői megtámadták őket, még mielőtt a kilövést végrehajtották volna

– jelentette a katonai szóvivő.

Jonatan Konrikosz, a hadsereg külföldi szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy a Hezbollah "nagyon veszélyes játékot játszik", az északi határon kialakuló eszkalációval a háború felé sodorja Libanont. 

"Fokozzák a hadihelyzetet, napról napra egyre több támadást látunk" – nyilatkozta. 

Hangsúlyozta azt is, hogy az izraeli hadsereg válasza eddig "kimért, taktikai volt, és a határhoz közeli területekre korlátozódott".

Romos épületek Szderotban, a Gázai övezet északi részén 2023. október 22-én
Fotó: Jack Guez / Forrás:  AFP

Izrael éjszaka tovább lőtte a Hamász gázai infrastruktúráját

Izrael az éjszaka folyamán további légicsapásokat hajtott végre a Hamász iszlamista terrorszervezet gázai infrastruktúrája ellen - jelentette az izraeli katonai szóvivő vasárnap reggel.

A tájékoztatás szerint

 a légierő szombat estétől tovább folytatta a Hamász infrastruktúrája és terroristái elleni támadásait a Gázai övezetben, több mint háromszáz bombát vetettek be.

A vadászgépek több tucat Hamászhoz köthető katonai célpontot támadtak, melyek közül több sokemeletes épületekben volt. Felszámoltak több tucat alagútlejáratot, lőszerraktárat, főhadiszállást és hadműveleti katonai posztot. A hadsereg közleménye szerint a megtámadott terrorista célpontok között voltak olyan mecsetek is, amelyeket a Hamász hadicélokra használt.

Izrael Szíriában megtámadta és megbénította a damaszkuszi és aleppói repülőtereket, nagy erőkkel lőtték a kifutópályákat. Az izraeli média szerint azért mértek csapásokat a szíriai repterekre, mert az izraeli hadvezetés attól tart, hogy fejlett fegyvereket szállítanak át rajtuk Iránból és Irakból Libanonba és Szíriába.

Az izraeli kormány tizenhat millió sékeles (több mint ezernégyszáz millió forintos) ideiglenes segítségnyújtásról határozott az október 7-én elhurcoltak és eltűntek családjainak.

Izrael mindemellett megszüntette az információs minisztériumot, miután az azt vezető Galit Atbarjan néhány napja lemondott hivataláról. A felszabadult minisztériumi költségvetést, 23,8 millió sékelt (mintegy kétezer millió forintot) a Gázai övezet környékének újjáépítéséért felelős hatósághoz irányítják.

Az izraeli hadsereg bombázta az Iszlám Dzsihád terroristacsoportját Ciszjordániában

Az izraeli hadsereg Ciszjordániában, Dzsenínben vadászgéppel bombázta az Iszlám Dzsihád terroristacsoportját – jelentette az izraeli katonai szóvivő vasárnap.

Öt palesztin vesztette életét az éjszakai órák óta az izraeli hadsereggel kitört összecsapásokban Ciszjordániában, közülük ketten Dzsenínben. A gázai konfliktus kezdete óta a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának összesítése szerint kilencven palesztint öltek meg Ciszjordániában különböző összecsapásokban.

A kétezres évek elején kirobbant második intifáda óta először bombázták vadászgéppel a Ciszjordániában lévő Dzsenín el-Anszárí nevű mecsetjét, amely alatt az Iszlám Dzsihád fegyveresei elbarikádozták magukat.

Biztonsági tisztviselők bejelentették, hogy ez a csoport gránátokkal és sok fegyverrel olyan terrorakcióra készült vasárnap egy ciszjordániában létrehozott izraeli telep ellen, melynek példája a két héttel ezelőtti, a Gázai övezet környékén végrehajtott terrortámadás volt.

A katonai szóvivő szerint azért volt szükség a légicsapásra, mert öt terrorista a mecset alatti alagútban tartózkodott, és könnyebb fegyverzettel nem tudták volna felszámolni a dzsihádista osztagot.

A földfelszín alatt rejtőzködő terroristák közül legalább ketten meghaltak, a többieket pedig elfogták vagy megsebesítették. A szokatlan hadművelet után szárazföldi erőket nem küldtek a helyszínre.

A ramallahi egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a Dzsenín melletti Kabataja városában az izraeli fegyveres erők agyonlőttek egy palesztint, és a palesztin terroszervezetek tagjai elleni éjszakai razziák során kitört tűzharcban Nabluszban és Tubaszban is meghalt egy-egy palesztin fegyveres.

Terroristák mecset alatti bunkerére mért csapást Izrael

Izrael szerint a dzseníni menekülttárborban lévő al-Anszar mecset alatt elhelyezkedő bunkerben a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád ügynökei húzódtak meg és szervezkedtek, akik több támadásért is felelősek az elmúlt hónapokból – írja a Reuters hírügynökségre hivatkozva a Magyar Nemzet.

„A közelmúltban olyan értesülések érkeztek, amelyek arra utaltak, hogy a terroristák, akiket most semlegesítettek, közelgő terrortámadást szerveztek” – áll a hadsereg közleményében.

Az izraeli hadsereg olyan képeket is közzétett, amelyeken a mecset alatti bunker bejárata látszik, és egy ábrát is, amely azt mutatja, hogy a fegyveresek hol tárolták a fegyvereket. 

A közösségi oldalakra több felvétel is felkerült a támadás helyszínéről, amelyeken látszik, hogy a mecset egyik oldalfalán okozott nagy károkat az izraeli támadás. 

Szíriai állami média: izraeli légicsapás érte a damaszkuszi és az aleppói repülőteret

Rakétatámadás érte vasárnapra virradóra a damaszkuszi és az aleppói repülőteret, egy ember meghalt, a légikikötők működését felfüggesztették – jelentette a szíriai állami média, Izraelt téve felelőssé a támadásért.

 Az arab ország közlekedési minisztériuma bejelentette, hogy a forgalom újraindításáig a járatokat a Földközi-tenger partján lévő el-Ládzikíja repülőterére irányítják.

 Az aleppói és a damaszkuszi repülőteret – melyek Szíria legfontosabb légikikötői – korábban már érték légitámadások, amelyek miatt működésük egy időre akkor is leállt.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a libanoni Hezbollah síita szervezet hadállásai ellen.

Bár a támadásokról szóló híreket az izraeli hadsereg rendszerint nem kommentálja, 

az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

Cipruson kisebb robbanószerkezet lépett működésbe az izraeli nagykövetségnél

Kisebb robbanószerkezet lépett működésbe szombat éjjel Izrael nicosiai nagykövetségének épületénél, a robbanásban senki nem sebesült meg, kár nem keletkezett. 

A ciprusi rendőrség az ügyben négy, szíriai állampolgárságú embert őrizetbe vett

 – közölték ciprusi hatósági források.

A tájékoztatás szerint a négy, 17 és 21 év közötti gyanúsítottnál – akiket a nyomozás idejére őrizetben tartanak – kést is találtak.

Tűzszerészek azt közölték, a helyszínen lévő "kis fémtárgyban nagyon kis mennyiségű pirotechnikai anyagra" bukkantak.

A gyanúsítottak közül ketten a robbanás helyszínétől nem messze sétáltak, másik két társuk pedig a közeli utcában parkoló gépkocsiban ült. Az autóban két kés mellett egy kalapácsot is találtak.

A közösségi médiára felkerült képeken látható, hogy az épületet kordonnal vették körül.

A hatóságok nem közölték, az ügy összefüggésben lehet-e az izraeli–palesztin konfliktussal, melynek nyomán az Európai Unió országaiban fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el.

Segélyekről és tűzszünetről egyeztetett a török elnök és a Hamász vezetője

Az ostrom alatt lévő Gázai övezetről, valamint az izraeli és a palesztin fél közötti tűzszünet lehetőségéről egyeztetett telefonon Recep Tayyip Erdogan török elnök és Iszmáíl Haníje, az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet vezetője – jelentette be szombaton a török elnöki hivatal az X közösségi oldalon.

A beszélgetés során Erdogan kiemelte, hogy Törökország mindent megtesz a mihamarabbi tűzszünet érdekében és további humanitárius segélyszállítmányokat sürget a Gázai övezetbe. 

Hozzátette azt is, vizsgálják néhány gázai sebesült törökországi kórházi kezelésének lehetőségét is.

Törökország – Katarral és más, térségbeli állammal együtt – emellett tárgyal az Izraelből a Hamasz fegyveresei által elhurcolt túszok szabadon bocsátásáról is.

A hét végén ENSZ-szervezetek arra figyelmeztettek, hogy a Gázai övezetben máris katasztrofális a humanitárius helyzet, kiemelve, hogy a kórházakat "elárasztják" a sebesültek és a gyermekek "aggasztó ütemben halnak meg".

Kanadai vizsgálat a gázai kórházat ért rakétacsapásról

Kanada védelmi minisztériuma nyílt forrású és titkos jelentések elemzésére hivatkozva "nagyfokú bizonyossággal" kijelentette, hogy nem Izrael áll a gázai Al-Ahli kórház elleni október 17-i csapás mögött – idézi a BBC-t az Origo.

A csapást sokkal valószínűbb, hogy egy Gázából kilőtt, eltévedt rakéta okozta

 – közölte a kanadai védelmi minisztérium.

Rakétavédelmi rendszereket küld az USA a Közel-Keletre

A Pentagon közölte, hogy további Patriot légvédelmi rakétarendszer-zászlóaljakkal együtt a Közel-Keletre küldi a THAAD rendszert. A THAAD-rendszert úgy tervezték, hogy rövid és közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat lőjön le repülésük végső fázisában. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt is elmondta, hogy további csapatokat helyeztek "bevetésre felkészülési parancsba" a térségben, bár azt nem részletezte, hogy hányat – írja az Origo a BBC híradása nyomán. 

A tegnapi hírfolyamunkat itt olvashatja:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában