Izraeli–palesztin konfliktus

2023.10.27. 06:02

Intenzív csapást mért Gázára az izraeli hadsereg (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztinok túlélők után kutatnak egy izraeli légitámadásban összeomlott ház romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban

Forrás: MTI

Fotó: Hatem Ali

Ferenc pápa a háborúk leállítását kérte a békének szentelt imavirrasztáson

A "béke királynője", Szűz Mária segítséget kérte a gyűlölettel és a háborúkkal szemben Ferenc pápa az imavirrasztáson, amelyet az egyházfő személyesen vezetett a Szent Péter-bazilikában péntek este. 

A katolikus egyházfő kijelentette, hogy

 az emberiség elveszítette a béke útját, és nem talál vissza rá. Úgy vélte, sötét időket élünk. 

Az emberiség a testvériség helyett Káint és Ábelt választotta - hangoztatta Ferenc pápa. 

A bazilikában tartott ima elején az egyházfő megállt a főoltárnál kiállított Szűz Mária ikonnál. "Irgalmasságot kérünk, irgalmasság királynője; békét, béke királynője! Rázd fel a lelkét annak, aki a gyűlölet csapdájába esett, váltsd meg azt, aki a konfliktusokat élteti és szítja" - könyörgött az egyházfő. 

Azt kérte, Szűz Mária szárítsa fel a gyerekek könnyeit, akik mostanában sokat sírnak. Támaszt szorgalmazott a magányosoknak és időseknek, segítséget a sebesültek és betegek számára, védelmet mindazoknak, akiknek el kellett hagyni otthonukat és szeretteiket, vigaszt a reményvesztetteknek. 

Ferenc pápa a Hamász iszlamista palesztin szervezet október 7-i terrortámadását követően jelentette be, hogy imavirrasztást tart. Korábban többször is az Izraelben ejtett túszok azonnali szabadon engedését sürgette, valamint a gázai lakosság humanitárius segítését. 

A szentszéki diplomáciát vezető Pietro Parolin bíboros pénteken újságíróknak elmondta, a Vatikán azt reméli, hogy a helyzet nem súlyosbodik. 

Kulcskérdésnek jelenleg a túszok szabadon engedését nevezte, amely esetén - a bíboros szerint - az izraeli szárazföldi támadás is elkerülhető lehetne Gázában. A szentszéki államtitkár megerősítette, hogy Ferenc pápa készen áll találkozni a túszok családtagjaival. 

A Vatikán közlése szerint a pápa október 22-én Joe Biden amerikai, csütörtökön pedig Recep Tayyip Erdogan török elnökkel beszélt telefonon az izraeli-palesztin konfliktusról.

Az izraeli hadsereg kiszélesíti műveleteit

Az izraeli hadsereg az éjszaka folyamán kiszélesíti műveleteit a Gázai övezetben – jelentette be péntek este Daniel Hagari katonai szóvivő.

Az elmúlt napokban végrehajtott támadások után a szárazföldi egységek az éjjel kiszélesítik tevékenységüket

– fogalmazott Hagari.

Az övezetet uraló Hamász terrorszervezet péntek este intenzív bombázásról és tüzérségi csapásról számolt be, és azt is közölte, hogy az övezetben megszűnt a távközlési és internetszolgáltatás.

Hamász: intenzív csapást mért Gázára az izraeli hadsereg

Intenzív tüzérségi csapást mért a Gázai övezet északi részére péntek este az izraeli hadsereg.

Az október 7-én kitört háború kezdete óta nem volt példa ilyen hevességű „levegőből, szárazföldről és tengerről” intézett csapásra a palesztin térséget uraló iszlamista Hamász szerint, amely „mészárlás előkészítésével” vádolta Izraelt.

Az izraeli csapások helyi idő szerint este hét órakor kezdődtek és még egy órával később sem értek véget. A Kan közszolgálati rádió szintén a háború kezdete óta legnagyobb izraeli csapásokról számolt be a Gázai övezet ellen.

Az izraeli hadsereg időközben közölte, hogy a szárazföldi erők és a légierő fokozzák műveleteiket a Gázai övezetben.

„Az utóbbi pár napban végrehajtott támadásokon felül, a szárazföldi erők ma este kiterjesztik műveleteiket” – közölte Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője pénteken.

A Hamász terrorszervezet katonai szárnya tudatta, hogy válaszul rakétákat lőttek ki Izraelre. „Rakéták sorozatait indítottuk a megszállt területek (Izrael) felé, válaszul a civilek elleni mészárlásra” – közölte az al-Kasszám Brigádok Telegram-oldalán.

Az izraeli sajtó szerint a szélsőségesek rakétáikat Tel-Aviv, Izrael központi része és Ciszjordánia megszállás alatt álló északi része ellen indították. Az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő újságírói hangos robbanásokat hallottak a ciszjordániai Rámalláh térségéből.

Az iszlamista terrorszervezet arról is beszámolt, hogy a Gázai övezetben leállt a távközlési és internet-szolgáltatás. Ez utóbbit az internetes forgalmat figyelő Netblocks is megerősítette, ahogy nem sokkal később a Dzsavvál palesztin távközlési vállalat is a mobiltelefon-szolgáltatás és internet leállásáról számolt be a heves bombázás következtében.

Izraeli légitámadásban összedőlt ház romjai között palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő Deir al-Balahban 2023. október 27-én
Fotó: Ali Mahmúd / Forrás: MTI/AP

Aggodalmát fejezte ki az ENSZ a palesztinokkal szembeni fokozódó izraeli gyűlöletbeszéd miatt

Aggodalmát fejezte ki az ENSZ idegengyűlölet kérdéseivel foglalkozó bizottsága pénteken a palesztinokkal szemben megnyilvánuló, izraeliek, a többi között vezető tisztségviselők által elkövetett „rasszista gyűlöletbeszéd és dehumanizálás” eseteinek megugrása miatt a Hamász terrorszervezet október 7-i összehangolt támadása nyomán.

Izrael genfi ENSZ-képviselete élesen bírálta a nyilatkozatot, amely szerinte „nem vesz tudomást az október 7-i mészárlás és világszerte az antiszemita támadások áldozatairól. Mindezt cinikusan félresöpörte bizottság” – tette hozzá.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint 7300 ember halt meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig 19 ezerhez közelít. Izrael azóta légicsapásokat mér a Gázai övezetre és Ciszjordániában is fokozta terrorellenes műveleteit.

A konfliktus kitörése óta világszerte megugrott az antiszemita, illetve iszlámellenes incidensek száma is.

A genfi testület ugyanakkor „mély aggodalmát” fejezte ki magas rangú izraeli tisztségviselők, politikusok és közéleti személyiségek egyes nyilatkozatai miatt és felszólította Izraelt, hogy ítélje el a gyűlöletbeszédet, illetve vizsgálja ki ezeket az eseteket, a felelősöket pedig vonja felelősségre.

A bizottság egyebek között Joáv Galant izraeli védelmi miniszter október 9-i nyilatkozatát említette, amelyben a tárcavezető „emberi állatokként” hivatkozott a palesztinokra. A testület szerint ilyen kijelentések „népirtó cselekményeket válthatnak ki”.

A bizottság egyben megismételte a palesztin hatóságoknak címzett korábbi javaslatát is, hogy erélyesebben lépjen fel a maga részéről is a gyűlöletbeszéddel, valamint az erőszakra uszítással szemben.

A 18 független szakértőből álló bizottság feladata az 1965-ös a faji megkülönböztetés valamennyi formájának kiküszöböléséről szóló nemzetközi egyezmény végrehajtásának felügyelete, amelyet Izrael és a Palesztin Nemzeti Hatóság is ratifikált.

IDF: a gázai kórház alatt rejtőzik a Hamász vezérkara

A Gázavárosban működő Sifa kórház alatt rejtőzik a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet vezérkara és fő műveleti központja – közölte pénteken Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője pénteken.

Hagari sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Hamász valóságos föld alatti várost épített ki az övezet északi része alatt, különösen a legnagyobb gázai kórház, a Sifa alatt berendezett bunkereiben. A külföldi médiának tartott tájékoztatón Hagari hangsúlyozta, hogy a Hamász a Sifa kórház alatti központjából irányítja az Izrael elleni támadásokat.

Konkrét bizonyítékaink vannak arra, hogy terroristák százai özönlöttek be a kórházba, hogy ott elrejtőzzenek az október 7-i mészárlások után

– mondta.

Izraelnek információi vannak arról, hogy a kórházon kívülről több alagút vezet ehhez a földalatti bázishoz, így a Hamász vezetőinek nem kell belépniük a kórházba eléréséhez, ugyanakkor az egyik kórteremből is van lejárat a komplexumba.

„A Hamász terroristái a Sifa kórházban és más gázai kórházakban terroralagutak hálózatával működnek” – mondta Hagari. „A Sifa nem az egyetlen ilyen kórház, hanem csak egy a sok közül. A Hamász rendszerszerűen használja a kórházakat” – mutatott rá.

Az izraeli hadsereg tudomással bír arról is, hogy a Hamász a kórház alól irányítja az Izrael elleni rakétaindításokat, és fegyvereket is tárol az ezerötszáz ággyal és mintegy négyezer alkalmazottal rendelkező egészségügyi intézmény alatt.

„A Hamász pajzsként használja a kórházakat terrorinfrastruktúrája számára” – mondta Hagari. „A kórházakból vív háborút. Az ezekből a kórházakból folytatott tevékenysége nemcsak izraeli civilek életét veszélyezteti, hanem ártatlan gázai civileket is felhasznál.”

„A Hamász terroristái éppen azért működnek a kórházakban, mert tudják, hogy az izraeli hadsereg különbséget tesz terroristák és civilek között” – tette hozzá az izraeli katonai szóvivő, és kiemelte, hogy a Hamász a kórház energetikai rendszerét használja földalatti bázisa működtetéséhez.

Hagari közölte, hogy ezeket az értesüléseket a katonai hírszerzés és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat széles körben gyűjtött forrásai támasztják alá, s az információkat már átadták a szövetségeseknek.

„Ha az egészségügyi létesítményeket terrorista célokra használják, a nemzetközi jog értelmében elveszíthetik védelmüket a támadásokkal szemben” – figyelmeztetett Hagari. A 13-as kereskedelmi tévé jelentése szerint mintegy 30–40 ezer gázai civil is menedéket keresett a kórház térségében a háború kezdete óta, és a csatorna szakértői szerint izraeli túszokat is fogva tarthatnak ezen a helyen.

A Hamász Hagari szavaira reagálva azt állította, hogy az IDF állításai minden alapot nélkülöznek.

Bejutott a Gázai övezetbe a nemzetközi vöröskereszt

A fegyveres konfliktus kezdete óta először léphetett be a gázai övezetbe pénteken a nemzetközi vöröskereszt orvoscsoportja – közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) helyi vezetője.

Fabrizio Carboni, az ICRC területi igazgatója elmondta, hogy

a csoport egy több kamionból álló humanitárius konvojjal érkezett az övezetbe és olyan, a háborús sebesülések ellátására szakosodott orvosokból áll akik a sérülések súlyosságának függvényében legalább ezer, de akár 5 ezer fő ellátására elegendő eszközellátmányt is magukkal visznek.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ez a segítség is csak részlegesen tudja enyhíteni a Gázában dolgozó egészségügyi személyzetre nehezedő óriási terheket. Hangsúlyozta továbbá, hogy az előrelépés érdekében sürgősen szükség lenne egy biztonsági garanciákkal védett humanitárius műveletre Gázában.

Palesztinok az otthonukból a Gázai övezet déli részén fekvő Deir el-Balahba menekült embereknek szánt ivóvízért sorakoznak egy víztisztító állomásnál, a Gázai övezet középső részén 2023. október 27-én
Fotó: Haszán Eszlaiah / Forrás: MTI/AP

UNRWA: sokkal többen halhatnak még meg az izraeli ostrom miatt

Sokkal több ember halhat még meg a Gázai övezetben az izraeli ostrom miatt, figyelmeztetett pénteken az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) vezetője. 

A kormány bejelentése szerint az izraeli hadsereg szárazföldi offenzívára készül, miután harmadik hete hajt végre légicsapásokat a palesztin terület ellen a Hamász iszlamista palesztin szervezet véres támadásának megtorlására.

Az izraeli hadsereg pénteken bejelentette, hogy harci gépekkel támogatott razziát hajtott végre a Gázai övezetben, ahol több mint kétmillió ember él.

Sokkal több ember fog rövidesen meghalni a Gázai övezetben

 – figyelmeztetett pénteken Jeruzsálemben Philippe Lazzarini, az UNRWA igazgatója. Gázának sürgős nagyszabású és folyamatos humanitárius segélyre van szüksége, tette hozzá Lazarini, aki megerősítette, hogy a háború kezdete óta az UNRWA ötvenhét alkalmazottja halt meg a Hamász ellenőrzése alatt álló területen.

Összeomlanak az alapvető szolgáltatások, kimerülnek a gyógyszer-, élelmiszer- és vízkészletek, a csatornák vize kezdi elönteni Gáza utcáit

 – írta.

A 2,4 millió lakosú Gázai övezetbe igen korlátozott humanitárius segély érkezik Egyiptom felől. Az ENSZ sürgős üzemanyag-szállításokat követel a kórházak áramfejlesztőinek a működtetéséhez, amelyek tele vannak sebesültekkel, és nincsenek sem gyógyszerek, sem érzéstelenítők.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) csütörtök este közölte, hogy október 21-től összesen 74 segélyt szállító teherautó érkezett Egyiptomból, azaz jóval kevesebb, mint konfliktus előtti napi 500 kamion.

BENGVÍR, Itamár
Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter (k) M5-ös gépkarabélyokat készül átadni egy önkéntesekből álló biztonsági egység tagjainak a dél-izraeli Askelónban az egység felállításának napján, 2023. október 27-én. Az izraeli hatóságok engedélyezték, hogy a nemzetbiztonsági minisztérium több mint 10 ezer lőfegyvert osszon ki a biztonsági egységekhez csatlakozó önkéntesek között, miután a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, és több mint 1400 embert megölt, több mint kétszázat pedig túszul ejtett
Fotó: Hannibal Hanschke / Forrás: MTI/EPA

A Hamász külügyi vezetője: pozitívabb elbírálásban részesülnek az orosz túszok

A többi országénál „pozitívabb és figyelmesebb” módon kezeli Oroszország kérését a Gázai övezetben lévő orosz állampolgárságú túszok szabadon bocsátására a Hamász – jelentette ki Musza Abu Marzuk, az iszlamista palesztin szervezet politikai bizottságának tagja és külügyi osztályának vezetője pénteken Moszkvában a RIA Novosztyi hírügynökségnek. 

A legtöbb izraeli (túsz) valamilyen más állampolgársággal is rendelkezik. Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és számos ország intézett hozzánk megkeresést a Gázai övezetben fogva tartott állampolgáraival kapcsolatban, köztük orosz barátaink is. Az Oroszországtól érkező kérést az Oroszországgal való kapcsolatok jellege miatt kedvezőbben és figyelmesebben kezeljük, mint a többit

– mondta Abu Marzuk.
Hangsúlyozta mindemellett, hogy a Hamász a túszokat elsősorban izraelieknek tekinti, nem pedig azon országok állampolgárainak, ahonnan érkeztek.

Nem oroszokat, franciákat, amerikaiakat vagy más külföldiket ejtettünk foglyul. Számunkra minden elfogott izraeli, bár az elsődleges állampolgárságukra hivatkoznak abban a reményben, hogy ez megmenti őket

– nyilatkozott.
Azt is elmondta, hogy az orosz külügyminisztérium meghívására Moszkvába látogató Hamász-küldöttség a palesztin kérdés, az egész térség és az emberiség jövőjéről tárgyalt, „amely különbözik attól a jövőtől, amelyet az Egyesült Államok felvázol”. Úgy vélekedett, hogy a Hamász Oroszországba invitálása a jelenlegi konfliktus idején „üzenet az egész világnak, hogy Oroszország a Hamászt nem terrorista mozgalomnak, hanem népének érdekeit védő és az igazságért harcoló felszabadító mozgalomnak tekinti”.

Ezt a háborút a Nyugat, Amerika, Nagy-Britannia és Franciaország indította el, és a háború minden feltételét Izrael teremtette meg a Jeruzsálemmel kapcsolatos és ciszjordániai fellépésével, a Gázai övezet blokádjával és a palesztin foglyokkal szembeni magatartásával

– mondta.
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak az nyilatkozta, hogy a Hamász-küldöttségének nincs kapcsolata a Kremllel, és moszkvai látogatása során nem lesz „Kreml-programja” sem. Arra a kérdésre válaszolva, hogy nem aggódik-e amiatt, hogy Izrael a látogatás puszta ténye miatt is felháborodott, kijelentette: „Adott esetben nincs mit hozzátennem.”

Több mint 20 lengyel vár kimenekítésre a Gázai övezetből

Több mint 20 lengyel vár kimenekítésre a Gázai övezetből, a lengyel külügyi tárca pénteken közölte, hogy az evakuálás érdekében kapcsolatban van az izraeli és az egyiptomi hatóságokkal. 

A lengyel diplomácia információi szerint a Gázai övezetben jelenleg több mint húsz lengyel állampolgár tartózkodik, és a lengyel konzuli szolgálatok már a fegyveres konfliktus kezdete óta „lépéseket tesznek a velük felvett kapcsolat fenntartására”, tudatta a külügyminisztérium sajtóosztálya pénteken a PAP hírügynökséggel.

Közölték, hogy hivatalos, valamint munkakapcsolatok útján a lengyel diplomácia együttműködik Izrael és Egyiptom kormányzatával annak érdekében, hogy lehetővé tegyék a lengyel állampolgárok számára a veszélyeztetett térség elhagyását.

A külföldiek kimenekítése a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban működő, az Egyiptommal közös határátkelőt ellenőrző felek döntésein múlik, Izraelnek nincs lehetősége befolyásolni ezeket a döntéseket,  ismertette a lengyel külügy Tel-Aviv álláspontját.

A varsói minisztérium szerint eddig nem jöttek létre az evakuálást lehetővé tevő körülmények. A közleményben egyúttal megerősítették, hogy a lengyel konzuli szolgálat nem értesült lengyel áldozatokról.

Lengyelország a lengyel hadsereg közreműködésével október közepéig több mint 1500 állampolgárát menekítette ki Izraelből. Továbbra is ismeretlen azonban az Izraelben élő lengyel állampolgárságú történész, a 75 éves Alex Danzig sorsa, akit a lódzi zsidó közösség szerint a Hamász palesztin szélsőséges szervezet túszul ejtett.

Az EU további hat repülőgéppel szállít segélyt a gázaiaknak

Az Európai Unió az előző két légi járatot követően további hat repülőgépet indít humanitárius légihíd-műveletének keretében a gázai lakosok alapvető szükségleteinek biztosítására – tájékoztatott az Európai Bizottság pénteken. 

A brüsszeli közlemény szerint az október 16-án indított humanitárius légihíd-műveletek keretében az unió ez idáig két repülőgépen juttatott el humanitárius segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe.

A pénteken felszállt harmadik repülőgép Koppenhágából szállít 51 tonna gyógyszert, orvosi felszereléseket és oktatási eszközöket. A repülőgép Egyiptomba érkezik, a szállítmányt onnan a helyszínen dolgozó nemzetközi partnerszervezetek juttatják el a gázai rászorulókhoz – írták. Ezek közé az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), Népesedési Alapja (UNFPA), az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Élelmezési Világprogram (WFP), a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) tartozik.

Az EU valamennyi járat teljes költségét finanszírozza, és az Európai Humanitárius Reagálási Kapacitás keretében támogatja a segítségnyújtási műveletek koordinálását. A további járatok a tervek szerint a következő két hétben szállnak fel.

Találat ért egy egyiptomi várost, de nem tudni, ki lőtt

Drón csapódott be Egyiptom egyik tengerparti városában. Egy egyiptomi tisztviselő a helyi médiával közölte: fenntartják a válaszcsapás jogát. 

A helyi média jelentése szerint legalább hat ember megsebesült, miután egy drón csapódott be az izraeli határ közelében lévő egyiptomi üdülővárosban, Tabába.

Először rakétáról szóltak a jelentések, de később az egyiptomi média ezt drónra módosította. Megsérült egy mentőállomás létesítménye és a tabai kórház adminisztrációjának a lakóépülete – közölte helyi forrásokra hivatkozva az egyiptomi Al Qahera News.

A  csapás „a Vörös-tenger térségéből” származott

– mondta Daniel Hagari, az IDF szóvivője – számolt be a Times of Israel. 

A Reuters jelentése szerint az egyiptomi Nuweiba városát is találat érte.

Taba az izraeli Eilattal határos, amelyet nemrég gázai rakéták céloztak, míg Nuweiba mintegy 50 kilométerrel délebbre van, és valószínűleg a Hamász arzenáljának hatótávolságán kívülre esik. Az incidens körülbelül egy héttel azután történt, hogy az Irán által támogatott jemeni húti lázadók megpróbáltak rakétákat kilőni Izraelre a Vörös-tengeren keresztül. Ezeket a rakétákat az USA és Szaúd-Arábia lelőtte.

Az izraeli lap szerint ez azt jelenti, hogy Izrael Jement gyanúsítja a csapással.

Uri Geller élőben közvetített egy izraeli légiriadót 

Ha megszólalnak Izraelben a légvédelmi szirénák, mindenkinek a földre kell feküdnie. Uri Geller éppen az utcán sétált, amikor riasztották az embereket. A Tel-Avivban élő magyar származású mentalista éppen többedmagával sétált az utcán, amikor megszólaltak a légvédelmi szirénák, és abban a pillanatban mindenki a földre vetette magát. 

Részletesebben a Világgazdaság oldalán!

Küszöbön az invázió: izraeli tankok törtek be a Gázai övezetbe 

Korlátozott műveletet hajtottak végre az izraeli szárazföldi alakulatok a Gázai övezet északi részén – közölte az izraeli hadsereg. Az X közösségi oldalon közzétett bejegyzés szerint a katonák légi támogatás mellett parancsnoki és irányítóközpontokat, kilövőállomásokat, valamint Hamász-harcosokat vettek célba.

Bővebben a Magyar Nemzet oldalán!

Hamász-képviselő: a túszok elengedésének feltétele a tűzszünet

Nem engedheti el a túszait a Hamász palesztin mozgalom, amíg nem születik tűzszüneti megállapodás, jelentette ki Abu Hamid, az iszlamista palesztin szervezet Moszkvában tárgyaló küldöttségének képviselője a Kommerszant című lapnak. 

Azt állította, hogy az általa képviselt szervezet már a háború első napjaiban kinyilvánította szándékát, hogy szabadon engedi a „civil foglyait”, de időre van szüksége ahhoz, hogy megtaláljon mindenkit, aki október 7-én a Gázai övezetbe került.

Az 1948-ban megszállt területekre, több száz polgár és különböző palesztin frakciók többtucatnyi harcosa lépett be, és az izraeli Gáza hadosztály elestét követően több tucat embert, többségükben civileket fogtak el. Időre van szükségünk, hogy megtaláljuk őket a Gázai övezetben, majd szabadon engedjük őket

– mondta. Abu Hamid azt hangoztatta, hogy ehhez a feladathoz nyugodt feltételekre van szükség. Hozzátette, hogy 

az izraeli bombázások következtében eddig 50 fogoly vesztette életét

Közölte, hogy egy moszkvai látogatás során a Hamász küldöttsége ismertette az október 7-i támadás okait.

Az Oroszországi Föderáció a palesztin nép számára baráti ország, és kapcsolatot tart fenn a palesztin nép minden képviselőjével. Mindig készek vagyunk konzultálni vele különböző kérdésekben

– tette hozzá.
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy Hamász-küldöttség tartózkodik Moszkvában. 

A TASZSZ hírügynökség a Hamász Telegram-csatornáján azt írta, hogy a Musza Abu Marzuk, a palesztin szervezet politikai bizottságának tagja által vezetett küldöttséget Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja fogadta.

Bogdanov korábban közölte, hogy Katarban megbeszélést folytatott a Hamász politikai vezetésével, és partnereivel megvitatta a palesztin mozgalom által fogva tartott túszok sorsát.
A Kommerszant idézte az izraeli külügyminisztérium csütörtökön kiadott közleményét, amely „méltatlan lépésnek” nevezte, hogy az orosz hatóságok a Hamász-küldöttség fogadása mellett döntöttek, és felszólította Moszkvát, hogy "haladéktalanul utasítsa ki a terroristákat".

A Hamász az Iszlám Államnál is rosszabb terrorszervezet. Izrael méltatlan lépésnek tartja a Hamász vezetőinek meghívását Moszkvába, ami hátszelet ad a terrornak, és legitimálja a terrorista atrocitásokat

– olvasható az állásfoglalásban, amely rámutatott, hogy a Hamász vezetése több mint 1400 izraeli haláláért és több mint 220 elrablásáért felelős.
A RIA Novosztyi hírügynökség csütörtök este, kairói keltezéssel, nyilatkozatot közölt Huszam Badrantól, a Hamász politikai irodájának tagjától, aki méltatta 

Oroszország nemzetközi szerepét, különösen azt, hogy az ENSZ BT-ben élt vétójogával az Izraelt fenntartás nélkül támogató amerikai állásponttal szemben.

Oroszország jelentősebb szerepet játszhat a Gázai övezetben élő népünk elleni agresszió megállításában és a nemzetközi nyomásgyakorlásban annak érdekében, hogy sürgős segélyt juttassanak el a Gázai övezetben élő népünknek 

– mondta Huszam Badran.

Újabb drámai hírek az elrabolt magyar kislányokról

Interjút készített Kulifai Máté, a Hetek lapszerkesztője azzal az izraeli-magyar kettős állampolgárságú édesanyával, akinek két kislányát elrabolta a Hamász és azóta is fogva tartja - írja az Origo

A Hír TV Napi aktuális című műsorában kapcsolták a lap újságíróját.

Kulifai Máté elmondta, az édesanya beszámolt neki a tragikus napról, először riasztás jött a telefonra, hogy Izraelt rakátatámadás érte. A lányai éppen a volt férjénél voltak és felhívta őt, hogy jól vannak-e a lányok, akkor még azt az információt kapta, hogy minden rendben van, de később a nővére hívta, hogy nagyon nagy a baj, már arról érkeztek felvételek, hogy Gázában fotózták le a lányokat, átöltöztetve, egy matracon zokogva és sérülten feküdtek, azaz a Hamász dzsihadistái túszúl ejtették a két kislányt. Mind az anyuka, mind a kislányok magyar-izraeli állampolgárok.

Korlátozott behatolásra készülhet Izrael

Izrael korlátozottabb behatolást fog végrehajtani Gázában, mielőtt egy teljes körű inváziót megkísérelne – írja a Sky News biztonsági és védelmi szakértője, Deborah Haynes.

Az izraeli parancsnokok azt mondták, hogy a palesztin enklávét irányító Hamász elleni háborújuk különbözni fog a két ellenség közötti korábbi konfliktusoktól.

Már eddig is jelentősen eltér a méretaránytól: a légi bombázások példátlan özöne a terület nagy területeit érintette, civilek ezrei haltak és sebesültek meg, a lakosság nagy része pedig kénytelen volt elhagyni az otthonát.

Amerikai megtorló légicsapások voltak Szíriában

Ma kora reggel az amerikai hadsereg megtorló légicsapást intézett két olyan helyen Kelet-Szíriában, amelyek kapcsolatban állnak az iráni Forradalmi Gárda hadtestével – közölte a Pentagon.

A támadások válaszul szolgáltak az október 17-e óta Irakban és Szíriában lévő amerikai támaszpontok és személyzet elleni drón- és rakétatámadásra.

A csapások az Egyesült Államok kormányának eltökéltségét tükrözik, hogy fenntartsák az egyensúlyt, és elrettentsenek minden további agressziót, amelyet valószínűleg Izrael Hamász elleni háborúja táplál.

A Pentagon szerint a múlt hét óta legalább 12 támadást hajtottak végre az Egyesült Államok támaszpontja és személyzete ellen Irakban, négyszer pedig Szíriában. Ezekben 21 amerikai katona megsebesült.

Rakétatalálat ért egy egyiptomi kórházat

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy tudomása van egy biztonsági incidensről a határ közelében, a vörös-tengeri egyiptomi üdülővárosban. Korábban az egyiptomi Al-Qahera News arról számolt be, hogy hat ember megsérült, miután egy rakéta becsapódott egy egészségügyi intézménybe ma kora reggel.

Az Al-Qahera jelentése szerint a Taba városában történt robbantás Izrael és a gázai Hamász fegyveresei közötti harcokhoz kapcsolódik.

A Gázától 220 kilométernyire lévő Tabában egy szemtanú arról számolt be, hogy robbanást hallott, és erős füstöt és port látott felszállni. A rakéta állítólag egy mentőállomást és a tabai kórház adminisztrációjának lakóépületét találta el.

Független hírforrás még nem erősítette meg a jelentést.

Katar tárgyal a túszok elengedéséről

A Gázában túszként fogva tartott összes civilt napokon belül szabadon engedhetik, ha szünetel a harc – állítja a tárgyalások katari vezetője. Dr. Mohammed Al Khulaifi, Katar külügyminisztere a Sky Newsnak adott exkluzív interjújában azt mondta, hogy a Hamász által elfogott izraeliek felszabadítására irányuló tárgyalások kemények, de a közvetítők haladnak előre. "Ez egy nagyon-nagyon nehéz tárgyalás" - mondta.

A katari miniszter szerint a harcok bármelyik oldalának fellendülése, beleértve az izraeli szárazföldi offenzívát is, veszélyeztetné a sikeres tárgyalás esélyeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában