Turisztikai fejlesztés

2023.09.10. 16:32

Latorcai Csaba: Rákóczi Ferenc neve mindig a hazaszeretet szinonimája lesz

Amíg élnek magyarok a világon, Rákóczi Ferenc neve mindig is a hazaszeretet, a szabadság és a függetlenség szinonimája marad – mondta Latorcai Csaba, a Minisztelenökség parlamenti államtitkára vasárnap a szlovákiai Borsiban, a Rákóczi-kastély környezetét érintő turisztikai fejlesztés átadóján.

MW

Hörcsik Richárd fideszes országgyűlési képviselő, a II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet igazgatótanácsának elnöke (b) és Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a szlovákiai Borsiban, a Rákóczi-kastély környezetét érintő turisztikai fejlesztés avatásán 2023. szeptember 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

A fejedelem "Cum Deo pro Patria et Libertate" (Istennel a hazáért és a szabadságért) jelmondata az "együvé tartozás jelszava, amely ma is igen aktuális" – tette hozzá a Területfejlesztési Miniszter hivatalának miniszterhelyettese.

Hangsúlyozta: Magyarország alaptörvénye egy olyan modern, huszonegyedik századi ország megvalósításának sarokpontjait tartalmazza, melyekre "nagy elődeink is alapozták hazánk jövőjét".

Úgy, mint "szuverén, határai biztonságát garantálni képes állam, önálló és sikeres gazdaságpolitika, valamint a keresztény hitből fakadó erkölcsi értékek tisztelete és védelme, egyszersmind kiállás a Kárpát-medence magyarságáért és annak jogáért" – fejtette ki Latorcai Csaba.

Latorcai Csaba emlékeztetett: két évvel ezelőtt ünnepélyes keretek között, államfői szinten adták át a felújított Borsi Rákóczi Kastélyközpont, amelynre a Magyarország kormánya több mint 3 milliárd forintot biztosított.

Elmondta, a vasárnap átadott fejlesztésben befejeződött a kastély tágabb környezetének tájépítészeti rendezése és az elmocsarasodott tó rehabilitációja. Emellett megépült egy Rákóczi tematikájú játszótér, egy pihenőpark tanösvénnyel és fűszerkerttel, valamint megújult a kastély szomszédjában lévő irodaépület, Sátoraljaújhelyen a városháza falán pedig egy vetítés népszerűsíti a kastélyt – fűzte hozzá.

Rákóczi tematikájú játszótér a szlovákiai Borsiban, a Rákóczi-kastély környezetét érintő turisztikai fejlesztés avatásának napján, 2023. szeptember 10-én
Fotó: Vajda János / Forrás: MTI

Latorcai Csaba szerint az átadó kiváló példa arra, "hogyan lehet eredményesen úgy együttműködni, hogy a mai nehéz, történelmi és gazdasági viszonyok közepette is a két ország, Magyarország és Szlovákia a közös sikerre koncentráljon". Arra a jövőre, amelynek mindkét ország állampolgárai nyertesei lehetnek – emelte ki.

Elmondta, ahogy a 2001-ben átadott Mária Valéria híd és a közelmúltban felavatott Károly Róbert híd, úgy ez fejlesztés is közös sikertörténet, mely azt modellezi, "miben rejlik a gyümölcsöző regionális együttműködés jelene és jövője".

Az államtitkár hangsúlyozta, a régió gyümölcsöző együttműködése jó a Kárpát-medence népeinek, amelyek együttműködése pedig jótékonyan hat a "jelenleg helyét, identitását és jövőjét kereső Európára is".

Hozzátette, 

közös alapunk a keresztény felebaráti szeretet tanításán nyugvó kölcsönös tisztelet és egymás megbecsülése", amelyre azért van szükség, hogy "Európa visszataláljon eredeti keresztény értékeihez.

Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet igazgatótanácsának elnöke köszöntőjében arról beszélt, a Rákóczi-kultusz erős összekötő kapocs a két nemzet között.

Hangsúlyozta,

 a most átadott beruházás "kibővíti a távlatokat", és a fejlesztésnek köszönhetően a kastélyközpont nemcsak egy kiállítóhelység, hanem egy olyan interaktív múzeum lett, mely valódi zarándokhelyévé válik minden Rákóczit tisztelő embernek.

Diószegi László, a kastélyt működtető II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet igazgatója az MTI-nek elmondta, a teljes Interreg Szlovákia-Magyarország beruházás 1 millió eurós európai uniós támogatásból valósult meg.

Az összeg mintegy húsz százalékát a partner Sátoraljaújhely használta fel a borsi kastélyt népszerűsítő fényfestés és a kastélyközponthoz történő utazást segítő elektromos kerékpárok vásárlására. A fennmaradó összegből a kastélyközpontban lévő játszótér, tanösvény építése és a tó rehabilitációja mellett egy Rákóczi tematikájú virtuálisvalóság-programot is létrehoztak – ismertette az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában