Szülőföldön magyarul program

2023.09.04. 23:15

Hamarosan érkezik a megemelt összegű oktatási-nevelési támogatás a külhoni magyar szülőkhöz

Hétfőn indul a megemelt összegű, bruttó 100 ezer forint értékű oktatási-nevelési és hallgatói támogatás utalása, amelyre azok a külhoni magyar gyerekek és fiatalok jogosultak, akik tanulmányaikat a szomszédos országokban magyar nyelven végzik – közölte a Nemzetpolitikai Államtitkárság az MTI-vel.

MW

Tasi Ottilia pedagógus harmadikos tanulóknak tart órát a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumban 2020. március 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

A támogatás célja a magyar iskolaválasztás ösztönzése és a magyar nyelvű oktatás megerősítése a külhoni területeken.

Az államtitkárság közleményében felidézte, hogy a Szülőföldön magyarul program (közismert nevén oktatási-nevelési támogatás) bevezetéséről még az első Orbán-kormány idején született döntés. A státustörvény alapján a 2002/2003-as tanévtől biztosítják a nevelési, oktatási, valamint a tankönyv- és taneszköz támogatást, illetve a felsőoktatásban a hallgatói juttatást azoknak a külhoni magyar gyerekeknek és fiataloknak, akik tanulmányaikat szülőföldjükön - a szomszédos országokban - magyar nyelven végzik.

A program célja, hogy ösztönözzék a külhoni szülőket, gyermekeiket magyar oktatási intézménybe írassák, hisz azok a gyermekek, aki magyar óvodába, iskolába járnak, sokkal nagyobb eséllyel tartják meg magyar identitásukat.

Kiemelték, 

a Szülőföldön magyarul program a Nemzetpolitikai Államtitkárság egyik legfontosabb programja, amelynek keretében évente mintegy 220 ezer külhoni magyar gyermek és fiatal részesül oktatási-nevelési, valamint hallgatói támogatásban.

A juttatás összege a korábbi évi bruttó 22 400 forintról évi bruttó 100 ezer forintra emelkedett valamennyi korcsoport számára. A támogatások kifizetése - amelyet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a külhoni partnerszervezetek bonyolítanak - 

hétfőn indul el a szlovákiai támogatások első ütemének utalásával és a következő hetekben több ütemben valamennyi külhoni régióba megérkezik.

Az anyanyelvi oktatás minden külhoni régióban a magyar közösség megmaradásának garanciája, ezért a Nemzetpolitikai Államtitkárság a jövőben is folytatja a külhoni magyar gyerekek és a külhoni magyar oktatási intézményhálózat támogatását a bölcsődétől az egyetemig

– jelezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában