Hálózat

2023.08.22. 06:25

Kiderült, kik kapták a legtöbb pénzt Soroséktól

Soros György 2016 és 2021 között több mint tízmilliárd forinttal támogatta magyarországi hálózatát, a legtöbb pénzt pedig az előválasztásikampány-költései kapcsán ellentmondásokba keveredő Karácsony Gergely vezette főváros kapta.

MW

Soros György a davosi fórumon 2022. május 24-én

Forrás: AFP

Fotó: Fabrice COFFRINI

Az elmúlt években Soros György alapítványa által 150 millió forinttal finanszírozott, tehát a spekuláns támogatási ügyeiben vélhetően naprakész Átlátszó nagy összeállítást közölt a milliárdos elmúlt években globálisan és Magyarországon elhelyezett forrásairól. Ebből kiderül, hogy 2016 és 2021 között hazánkban nagyságrendileg 150 szervezetet finanszírozott a Soros-birodalom, összességében több mint tízmilliárd forinttal (28,5 millió dollárral).

Ami a teljes támogatotti kört illeti, a legtöbbet, 82 szervezetet éppen a migráció kérdésében kulcsfontosságú 2018-as választás évében pénzelték Sorosék.

Ezt követően egyre kevesebb szereplőnek juttattak forrásokat, 2021-ben már csak 31 szervezetnek, amelyek ugyanakkor átlagosan nagyobb támogatásban részesültek.

Árulkodó összefonódás

A második legnagyobb támogatást, csaknem 2,5 millió dollárt, azaz majdnem egymilliárd forintot egy elsőre nem túl ismert, ám annál fontosabb Soros-szervezet kapta. A Civil Kollégium Alapítvány mintegy tíz éve még a Fidesz-székházra támadó Hallgatói Hálózatot „koordinálta”. Később „a 2022-es választás tisztaságáért, a választók felvilágosításáért” úgynevezett „Tiszta szavazás kampányt” indított, a szintén Soros-hálózatba tartozó TASZ-szal, a Political Capitallel és a balliberális előválasztást lebonyolító aHanggal. Utóbbi alapítóinak egyike egyébként nem más, mint Varga Máté, a Civil Kollégium Alapítvány elnöke. Tehát a második legnagyobb forrást az elmúlt években az a szervezet kapta, amelyiknek elnöke egyben a balliberális előválasztásért felelt.

Ismerős arcok

A harmadik helyen a Soros-birodalom pécsi (Az Emberség Erejével Alapítvány), a negyedik helyen pedig debreceni regionális főszervezője tűnik fel (Alternatív Közösségek Egyesülete). Az ötödik helyen a napokban a saját alapítójának, Kőszeg Ferencnek a pedofíliát relativizáló gondolataitól elhatárolódó Magyar Helsinki Bizottság, a hatodikon pedig a TASZ szerepel, míg a hetedik a korábban Gulyás Mártont is pénzelő Summa Artium nevű szervezet.

Érdekesség, hogy a Gyurcsány-kormány botrányt botrányra halmozó titkosszolgálatától 190 millió forintos megbízásban részesült Political Capital az elmúlt időszakban Soroséktól is már több mint százmillió forinthoz jutott. 

Emellett több mint negyedmillió dollárral finanszírozta a Soros-alapítványi hálózat az alapításakor Czeglédy Csabához, Gyurcsány Ferenc bizalmasához kötődő Nyugat.hu kiadóját.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában